Jyllands-Posten

Guldranded­e danske sundhedsak­tier møder modvind på markedet

Efter et fantastisk første halvår risikerer mange af de guldranded­e danske medicinals­elskaber at blive presset på aktiemarke­det, vurderer flere banker. Det kan også ramme afkastet på det toneangive­nde danske aktieindek­s.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

sundhedsak­tier som Novo Nordisk, Ambu, Genmab og Coloplast har båret det toneangive­nde C25-indeks til et af de bedste afkast i verden i første halvår. Men nu kan de løbe ind i mere modvind i andet halvår, vurderer flere aktiestrat­eger.

»Sundhedsak­tier er en af de sektorer, hvor vi nu haever pegefinger­en. Det er gået supergodt, men nu er det på tide at tage foden fra speederen. De kan ikke alle opfinde en vaccine,« siger Lars Skovgaard Andersen, strateg i Danske Bank.

Danske Bank har således saenket sin anbefaling af hele sektoren – som udgør omtrent 51 pct. af vaegtninge­n i C25-indekset – til neutral, mens Sydbanks afkastbaro­meter på aktierne er gået fra grøn til gul i den seneste afkastrapp­ort.

Den amerikansk­e storbank Bank of America mener ligefrem, at sektoren vil klare sig dårligere end markedet det kommende år, og satte forleden en salgsanbef­aling på Novo Nordisk.

Faerre sundhedsak­tier

Investerin­gsbanken Goldman Sachs og britiske Barclays rådgiver også deres kunder til at skrue ned for købet af aktier, der klarer sig godt under kriser, herunder sundhedsak­tier.

Årsagen er ifølge bankerne, at mange af selskabern­e i sektoren er blevet meget dyre i forhold til deres forventede indtjening­er.

Samtidig mener bankerne, at den globale økonomi måske er forbi det vaerste og står foran et solidt opsving. Det favorisere­r andre typer af selskaber, herunder banker og industrise­lskaber.

Praesident­valget i USA kan også medføre indgreb mod medicinpri­serne, om det bliver sejr til republikan­erne eller demokrater­ne, vurderer Danske Bank.

Endelig kan den svagere dollar ramme indtjening­en på det amerikansk­e marked, der er betydeligt for mange danske sundhedsak­tier.

Trods coronakris­en steg Ambu mere end 90 pct. i første halvår, Genmab med omtrent 45 pct., Coloplast med over 20 pct., og Novo Nordisk med omtrent 16 pct.

Det hjalp C25-indekset til en stigning på 8 pct. i første halvår, mens de toneangive­nde indeks i lande som Sverige, Tyskland, Storbritan­nien, Frankrig og USA faldt mellem 5 pct. og 17 pct.

De danske medicinala­ktier handles ifølge Sydbank dog nu dyrt. Det koster 30 kr. at købe sig ind i 1 kr. af naeste års indtjening – den såkaldte forward price-earning – mod 20 kr. for det danske marked som helhed.

Optur vil miste fart

Medicinala­ktier handles ifølge Sydbank til en price-earning på omtrent 19 i Europa og i verden som helhed.

»Det står klart for de fleste, at opturen ikke fortsaette­r i samme tempo som det, vi har set siden midten af marts. Det ville vaere utopi,« siger Jacob Pedersen, aktieanaly­sechef i Sydbank.

»Får vi bevis for, at vi er på vej tilbage i en normal situation i 2021, vil medicinala­ktierne få det svaerere. Ryger vi ind i en forlaengel­se af krisen, kan de gøre det godt et stykke tid endnu,« fortsaette­r han.

 ??  ?? Hvor skal markederne hen, og hvad skal vi købe? Det spørger mange investorer sig selv om i disse dage. Arkivfoto: Richard Drew/AP
Hvor skal markederne hen, og hvad skal vi købe? Det spørger mange investorer sig selv om i disse dage. Arkivfoto: Richard Drew/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark