Jyllands-Posten

»Livet er helt klart blevet svaerere for den typiske

Efter det mest drastiske fald og derefter det hurtigste comeback på aktiemarke­det i mange årtier har farvandet sjaeldent vaeret mere mudret for den almindelig­e investor.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Der er usikkerhed om viruspande­mien, om hastighede­n på den økonomiske genopretni­ng, om udfaldet af det amerikansk­e praesident­valg, om prissaetni­ngen på aktier og obligation­er og om, hvordan man bedst strikker en portefølje sammen.

Det har ifølge eksperter ikke vaeret svaerere at vaere almindelig investor i mange år.

Forhistori­en

Da det hen mod den 19. februar gik op for finansmark­ederne, at kampen mod coronaviru­s ville ramme den globale økonomi som en hammer, faldt det hele fra hinanden.

Kun nogle dage efter at aktieindek­s i både Europa og USA slog nye rekorder, gik det hurtigere nedad end på noget tidspunkt i nyere tid.

På kun godt en måned faldt amerikansk­e og danske aktier naesten 30 pct. Selv under den naesthurti­gste nedtur – i 1987 – tog det tre måneder at tabe nogenlunde det samme.

Under finanskris­en faldt aktiemarke­det naesten 50 pct., men det tog 16 måneder.

Frygten for en naesten bundløs økonomisk krise – Nationalba­nken regnede sig den 1. april frem til, at dansk økonomi sagtens kunne skrumpe 10 pct. i 2020 – og en simultan krise på oliemarked­et var den perfekte storm.

Udsalget var så voldsomt, at selv priserne på de sikre danske realkredit­obligation­er dykkede, da udenlandsk­e investorer hev deres penge hjem i sikkerhed.

Men da panikken var drevet over hen mod slutningen af marts – godt hjulpet af hidtil usete hjaelpepak­ker fra regeringer og centralban­ker verden over – var det i bagklogska­bens klare lys ganske enkelt, hvad man skulle gøre. Køb.

For mange forskellig­e finansiell­e produkter steg voldsomt: olie, statsoblig­ationer, kreditobli­gationer, aktier og mange råvarer.

Nogle produkter og nogle sektorer er steget mindre eller mere end andre, men alt er steget siden den 23. marts.

Renterne er superlave, så man får ikke rigtigt noget afkast på obligation­er. Vil man have et afkast, bliver man nødt til at tage risiko i aktier. JESPER RANGVID, PROFESSOR I FINANSIERI­NG PÅ COPENHAGEN BUSINESS SCHOOL

Usikkerhed

Nu er det ifølge bl.a. Sydbank, Danske Bank og Jesper Rangvid, professor i finansieri­ng på Copenhagen Business School, slet ikke så enkelt laengere.

Aktiemarke­det har ifølge Jacob Pedersen, aktieanaly­sechef i Sydbank, indpriset en hurtig økonomisk genopretni­ng – et såkaldt V-opsving – hvilket ikke efterlader megen plads til skuffelser.

De seneste prognoser fra bl.a. EU-Kommission­en og Den Internatio­nale ValutaDans­ke

 ??  ?? Aktier og obligation­er vil formentlig stige og falde nogenlunde samtidigt i de kommende år, vurderer professor Jesper Rangvid. Det giver investorer­ne hovedpine. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup
Aktier og obligation­er vil formentlig stige og falde nogenlunde samtidigt i de kommende år, vurderer professor Jesper Rangvid. Det giver investorer­ne hovedpine. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark