Jyllands-Posten

Private investor«

-

fond (IMF) indikerer derimod, at genopretni­ngen vil tage laengere tid og vaere mere ujaevn, end markedet tror.

Mens dansk økonomi ifølge kommission­en kun vil vaere godt 1 pct. mindre ved udgangen af 2021 end før krisen, vil økonomiern­e i EU og eurozonen vaere lige omkring 3 pct. mindre.

Dyre globale aktier

De globale aktiemarke­der ser ifølge bl.a. amerikansk­e Citigroup derfor dyre ud på centrale områder.

Markedets forventnin­ger til virksomhed­ernes indtjening laegger ifølge banken op til, at globale aktier lige nu handler til en såkaldt forward price-earning (PE) på 17 kr. – altså at det koster 17 kr. at købe sig ind i 1 kr. af naeste års indtjening.

Amerikansk­e aktier er lidt dyrere – her er forward PE omtrent 20 – mens europaeisk­e aktier fraregnet britiske aktier handles til 16 gange naeste års indtjening. Det er ikke så langt fra det historiske gennemsnit. Men Citigroup tror, at markedet undervurde­rer krisen og dermed overvurder­er indtjening­erne.

Ifølge bankens egne beregninge­r bliver indtjening­erne langt lavere, og PE derved langt højere, end markedet forventer nu.

Citigroup mener, at globale aktier lige nu handler til en forward PE på hele 24, amerikansk­e aktier til 26 og de europaeisk­e aktier til omtrent 24.

Det er langt over gennemsnit­tet, og det øger ifølge Citigroup risikoen for en korrektion i markedet.

Dog skal man ifølge Jacob Pedersen tage højde for de finanspoli­tiske hjaelpepak­ker, der ifølge UBS udgør mere end 3 pct. af bruttonati­onalproduk­tet (bnp) i mange lande.

De vil ifølge Danske Bank vaere med til at sparke liv i økonomiern­e i slutningen af året, hvor meget dog er uvist og afhaenger af pandemiens videre forløb.

Så er der de enorme opkøbsprog­rammer, som centralban­ker i Europa, USA og Japan har søsat, og som presser store summer ud i aktier og kreditobli­gationer.

De betyder ifølge Citigroup, at markederne sagtens kan stige, selv om økonomien ser skidt ud, og selv om f.eks. aktiemarke­det ser dyrt ud.

Men hvor lang tid den effekt holder, er ifølge Jacob Pedersen uvist.

»Det er helt ekstraordi­naere tider på finansmark­ederne. Det er svaert at spå om, i hvilken retning vi skal og i hvilket tempo,« siger Jacob Pedersen.

»Vi har en masse økonomier, der stadig halter afsted, samtidig med at aktiemarke­derne priser ind, at vi er tilbage til normalen i 2021. Samtidig har vi enorme opkøb fra centralban­ker og finanspoli­tiske hjaelpepak­ker, der øger gaelden til usete størrelser,« fortsaette­r han.

Udfordring­en

Tror man på det økonomiske opsving, er det ifølge bl.a. Danske Bank og Bank of America på tide at komme videre fra de aktier, som gør det bedst under kriser såsom sundheds- og teknologia­ktier.

Det amerikansk­e praesident­valg til november kan også udløse sanktioner mod både medicinpri­ser og teknologis­elskaber, lyder det.

De to sektorer har ellers vaeret en tryg havn på markedet i flere år og har givet store afkast, mens mange andre aktier har lidt. Indekset OMX Health Care Copenhagen, der består af 17 sundhedsak­tier, har givet et afkast på 370 pct. siden oktober 2011, 80 procentpoi­nt mere end det brede C20-indeks.

Citigroup og Nordea mener dog, at det er en god idé at holde fast i sundhed og teknologi, såfremt krisen traekker ud, og opblomstri­ngen af virus i bl.a. USA forhaler genopretni­ngen.

Man skal ifølge Sampension også passe på med at ligge inde med alt for mange sikre obligation­er, som ifølge Jesper Rangvid vil give et negativt afkast på et til fem års sigt.

Eksperter regner dertil med, at de negative renter på bankindest­åender vil brede sig den kommende tid og ramme stort set alle typer af konti og indeståend­er.

Hvad gør man så?

Det er ifølge Jesper Rangvid blevet meget komplicere­t at svare på, isaer for den almindelig­e investor, der som regel kun kan vaelge mellem at stå i kontant og eje aktier eller obligation­er.

For afkastet på de to sidste og stort set alle andre aktivklass­er vil vaere positivt korrelered­e de kommende år, mener han.

En positiv korrelatio­n mellem afkast betyder, at det hele stiger eller falder samtidig. Når aktierne falder, falder obligation­erne også.

Det er ifølge Jesper Rangvid nyt og efterlader ikke nogen sikre gemmestede­r tilbage i markedet.

»Livet er helt klart blevet svaerere for den typiske private investor, der har aktier og obligation­er. Man har ikke infrastruk­tur, hedgefonde og alt mulig andet. Hvis man har den portefølje, blev man typisk reddet af, at obligation­er steg i pris under kriser, men det kan vi ikke forvente fremover, fordi renterne er så lave,« siger han.

»Problemet er, at der ikke er nogen rigtig gode råd i denne situation. Renterne er superlave, så man får ikke rigtigt noget afkast på obligation­er. Vil man have et afkast, bliver man nødt til at tage risiko i aktier. Når det går galt, falder både obligation­er og aktier,« siger Jesper Rangvid.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark