Jyllands-Posten

Det lysner for Maersk, men først skal

Et nyt regnskab for en amerikansk logistikgi­gant viser, hvor dyr pandemien har vaeret for branchen. A.P. Møller-Maersk, som ellers synes at vaere godt på vej til at forbedre sine driftsmarg­inaler, får samtidig et stort omsaetning­stab oveni.

- STEN THORUP KRISTENSEN cand.polit. og journalist finans@finans.dk

Tilbage i marts så verden rigtig skidt ud for A.P. MøllerMaer­sk. Bevares, det gjorde den for de fleste på det tidspunkt, hvor usikkerhed­en om coronaen var på sit højeste. Men lockdowns og afbrudte globale forsynings­kaeder var saerligt slemt for et rederi, hvis kerneydels­e er at sejle containere frem og tilbage over verdenshav­ene. Aktiekurse­n nåede det laveste niveau siden finanskris­en.

Men siden har aktiemarke­det fået ny optimisme om Maersk.

En del af den skyldes naturligvi­s, at noget af usikkerhed­en om coronaen er vaek – selv om vi nu kan se nye udbrud af smitte rundtomkri­ng i verden, og det kan føre til nye lockdowns, ved alle nu, at det trods alt kun tager nogle måneders koncentrer­et indsats at få et udbrud under kontrol.

Men denne større tryghed forklarer ikke hele kursstigni­ngen. Aktiekurse­n ligger lige nu faktisk højere, end den gjorde sidste sommer. Der har spredt sig en fornemmels­e af, at rederiet og dets adm. direktør, Søren Skou, omsider er ved at få succes med strategien om at stå for fragten hele vejen fra dør til dør – hvilket igen skal afhjaelpe Maersks efterhånde­n mangeårige problem med at opnå et tilfredsst­illende afkast på den meget store kapital, der er bundet i selskabet.

Stor regning

Det var bl.a. forbedrede driftsmarg­inaler i et ellers udfordrend­e 1. kvartal, der skabte indtrykket af et styrket Maersk, og det gjorde også et godt indtryk, da koncernen i den forgangne uge erhvervede det svenske selskab KGH Costums Service, der, som navnet siger, har speciale i at håndtere toldbehand­ling.

Man kan håbe, at det positive indtryk bliver bekraeftet, når Maersk den 19. august fremlaegge­r regnskab for 2. kvartal.

Men som aktionaer kan man omvendt ikke bare lade sig forblaende af skønne fremtidsud­sigter. Selv om der er kommet mere overblik over coronakris­en, er den langtfra slut. Den kommer med en regning til Maersk – og den regning bliver stor.

Det fik man et indtryk af, da det amerikansk­e transports­elskab Fedex den sidste dag i juni aflagde årsregnska­b. Selskabet er kun i beskedent omfang en direkte konkurrent til Maersk, men en regnskabsm­aessig detalje gør, at man herfra får et tidligt billede af, hvordan coronaen indvirker på distributø­rer og logistikse­lskaber:

Fedex har skaevt regnskabså­r, så dets sidste kvartal omfatter marts, april og maj – altså netop de måneder, hvor coronakris­en gik fra at vaere noget, der handlede om Kina, til at vaere noget, der handlede om hele verden.

Udgifter til rengøring

Fedex har en stor del af sin omsaetning fra fragt af pakker. Som sådan har det haft positiv effekt af den meget store nethandel, mens folk har vaeret isolerede i deres hjem. Med en stor flyflåde har selskabet også haft ekstra omsaetning fra erhvervsku­nder, der har vaeret desperate for at få varer frem i en fart. Samlet set blev omsaetning­en i selskabets 4. kvartal 17,4 mia. dollars, kun lidt dårligere end de 17,8 mia. dollars i samme kvartal året forinden.

Men på bundlinjen var tilbagegan­gen betydeligt større – fra 1,3 mia. dollars til 0,7 mia. dollars. Det skyldtes, at man på en raekke områder havde ekstra omkostning­er i den specielle situation.

Fedex fremhaever selv, at alene det at sikre medarbejde­rnes sikkerhed ved hjaelp af vaernemidl­er og rengøring

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark