Jyllands-Posten

Coronaregn­ing betales

-

af materiel og lagre har kostet 125 mio. dollars ekstra – svarende til lidt under 1 pct. af omsaetning­en.

Bag tallet ligger et drama, som The Economist beskriver i flere detaljer. Ifølge magasinet har flere tusinde af de Fedex-ansatte, der bringer pakker ud til kunderne, selv vaeret ramt af covid-19, og »dusinvis« af dem er afgået ved døden.

Det har også medført stress og overbelast­ning blandt de medarbejde­re, der ikke har vaeret syge, og Fedex har bl.a. reageret ved at tilbyde nogle af dem betalt orlov.

Tabt omsaetning

Maersk leverer ikke direkte til private husstande, så det har ikke på samme måde tusindvis af medarbejde­re, der nødvendigv­is måtte opholde sig i storbyer med høj smittespre­dning. Men som alle transports­elskaber er det for tiden underlagt ekstraordi­naere og omkostning­stunge sikkerheds­foranstalt­ninger.

Hvor store disse omkostning­er er, vil selskabet måske fortaelle mere om i forbindels­e med regnskabet. Under alle omstaendig­heder vil disse omkostning­er findes og traekke marginaler­ne nedad.

Dertil kommer, at Maersk er langt mere ramt på toplinjen, end Fedex er.

På grund af den usikre situation giver Maersk for tiden ikke nogen guidance omkring sine forventnin­ger til regnskabst­al i 2020. Men i forbindels­e med regnskabet for 1. kvartal lød meldingen, at man skulle vente et samlet omsaetning­stab på 20-25 pct. i 2. kvartal.

I 2. kvartal sidste år var omsaetning­en 9,5 mia. kr., så det er altså et omsaetning­stab på et par mia. kr., alene i 2. kvartal, vi taler om.

Maersk kan kun kompensere for en mindre del af dette tab gennem omkostning­sbesparels­er, og tvaertimod er der altså kommet nye omkostning­er til sikkerheds­foranstalt­ninger og til de kreative løsninger, der har vaeret nødvendige for at løse kundernes problemer i den usaedvanli­ge situation.

Selv om der er kommet mere overblik over coronakris­en, er den langtfra slut. Den kommer med en regning til Maersk – og den regning bliver stor.

Sten Thorup Kristensen ejer aktier i A.P. Møller-Maersk

vi satse på indlandstu­rismen samt turister fra vores nabolande i regionen,« siger danskeren.

Sprang fra studiet

Selv om Torsten Edens forudsiger, at rejselyste­n mod øst vil vaere påvirket et stykke tid endnu, ser han stadig fortrøstni­ngsfuldt på sin egen fremtid i Myanmar.

»Jeg regner med at skulle bo og arbejde i Myanmar i en årraekke. Lige nu går jeg så og venter på at kunne se min hustru og vores voksne datter, men der går nok nogle måneder endnu«, siger han.

Datteren laeser på universite­tet i København, mens hustruen arbejder som stewardess­e i Lufthansa. Hun er indtil videre strandet i Bangkok, hvor familien har boet, indtil Torsten Edens fik jobbet i Myanmar.

Familien har vaeret bosat i Sydøstasie­n gennem de seneste knap syv år, hvor karrieren har budt på job i både Bangkok og Hanoi.

Lysten til at opleve verden har Torsten Edens arvet fra sine foraeldre, der var udstatione­ret for forskellig­e firmaer verden over gennem hans barndom. Da han i 1980’erne blev laesetraet på statskunds­kabsstudie­t, vendte han sig derfor mod rejsebranc­hen.

I 1987 blev han rejseleder for først Tjaereborg Rejser og senere Larsen Rejser, og han er blevet i branchen lige siden.

»Egentlig var det planen, at jeg blot skulle vaere rejseleder i et års tid, men det er blevet til 33 spaendende år i branchen,« fortaeller han.

I dag ser Torsten Edens store muligheder i Myanmar.

»Landet er utrolig smukt, og befolkning­en fantastisk åbenhjerti­g. Samtidig er det et land med et stort potentiale for fremtidig vaekst, og Myanmar er et af blot en håndfuld lande i verden, hvor man lige nu ser mulighed for vaekst i bruttonati­onalproduk­tet,« siger han og fortsaette­r:

»Fra mit kontor i Yangon ser jeg positivt på fremtiden. Myanmar har rigtig meget at byde på, og gennem historien har landets befolkning blot vaeret uheldig med valget af herskere. Det har til gengaeld gjort landet til en tidsboble, hvor man kan se ting, som er gået tabt i resten af verden.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark