Jyllands-Posten

Verdens bedste investor køber naturgas

Vi lever i en tid, hvor investorer flokkes om grønne investerin­ger og går i en stor bue uden om fossile braendstof­fer. Men nu har Warren Buffett i sit første opkøb i fire år købt et gammelt energisels­kab – en investerin­g, der strider mod alle tidens tende

-

Amerikansk­e Warren Buffett, der sammen med sin kompagnon, Charlie Munger, ofte betegnes som nogle af verdens mest succesfuld­e investorer gennem tiderne, foretog i sidste uge et opkøb på 10 mia. dollars gennem selskabet Berkshire Hathaway. Når de to aldrende investorer går i markedet og køber op, stopper andre investorer op og kigger i samme retning.

Berkshire Hathaways køb af Dominion Energy tiltraekke­r sig naturligt opmaerksom­hed, når man ser på den historik og det afkast, Warren Buffett og Charlie Munger har skabt gennem årtier. Store amerikansk­e virksomhed­er som Coca-Cola, Wells Fargo og Apple er blandt kerneposit­ionerne i investerin­gsselskabe­t Berkshire Hathaway. Specielt set i lyset af at Warren Buffett over en årraekke ikke har vaeret aktiv i større virksomhed­sopkøb og gradvist har akkumulere­t op mod 137 mia. dollars i fri likviditet.

Men hvordan passer et energisels­kab ind i Buffetts investerin­gskoncept? Og hvordan passer et naturgasse­lskab ind i en verden, hvor investorer jagter grønne investerin­ger?

I en verden, hvor investorer flokkes om grønne investerin­ger, virker det umiddelbar­t underligt at kaste sig over et gammelt fossilt braendstof som naturgas – eller gør det?

Warren Buffetts aktieposit­ioner vidner om en eksponerin­g mod store amerikansk­e virksomhed­er, ofte med et perspektiv af vigtig infrastruk­tur og en langsigtet stabil afkastprof­il.

Dominion

Energy opererer inden for gasområdet, men en stor del af aktiverne er inden for midstream – eller med andre ord transporte­n og opbevaring af naturgasse­n fra produktion til afskibning. Warren Buffett køber med andre ord ikke en hypet historie om grøn energi, men derimod et selskab, der råder over en flaskehals på transporte­n af naturgas.

Med købet af Dominion Energy fordobler Warren Buffett Berkshire Hathaways eksponerin­g mod transport af naturgas til en amerikansk markedsand­el på 18 pct.

Selv om den kritiske infrastruk­tur i form af Dominion Energy passer perfekt ind i Buffetts investerin­gsprofil, og ikke mindst i energidele­n af Berkshire Hathaway, skal man heller ikke undervurde­re det miljømaess­ige perspektiv på trods af naturgasse­ns fossile karakter. Bevaegelse­n inden for de fossile braendstof­fer i det grønne perspektiv er i fuld gang.

Konverteri­ng vaek fra eksempelvi­s kul mod naturgas og ikke mindst krav om minimering af flaring (afbraendin­g af overskudsg­as) understøtt­er denne konverteri­ng og i sidste ende behovet for transport af naturgas. Dette også i et globalt perspektiv, hvor USA inden for kort tid ventes at overhale Australien og Qatar som verdens største gaseksport­ør, og hvor ompriorite­ring af de fossile braendstof­fer er en essentiel del af den globale klimaambit­ion.

Warren Buffetts seneste opkøb giver på flere områder god mening, specielt i forhold til den kritiske infrastruk­tur og langsigted­e afkastprof­il, men i høj grad også i forhold til den gradvise transforma­tion mod mindre forurenede fra fossile braendstof­fer i en verden, hvor vi endnu ikke kan taget skridtet fuldt ud mod grøn energi. Frem for alt viser opkøbet af Dominion, at Buffett klart vaelger side mellem den gode historie og den gode investerin­g.

Aktiemarke­det drives i øjeblikket af en gruppe af større vaekstakti­er, og inden for den grønne omstilling har Tesla nu indtaget tronen som verdens mest vaerdifuld­e bilproduce­nt målt på markedsvae­rdi.

Alle selskaber med gode historier, men også selskaber, hvor aktivernes vaerdi er til at overskue relativt til markedsvae­rdien, eller hvor prisfastsa­ettelsen af den aktuelle eller fremtidige indtjening er mere end anstrengt.

Warren Buffetts opkøb er ikke en jagt på den gode historie, men som altid en jagt på at positioner­e sig i et attraktivt marked, hvor aktivernes vaerdi med stor sandsynlig­hed levner plads til langsigted­e attraktive afkast.

Frem for alt viser opkøbet af Dominion Energy, at Warren Buffett klart vaelger side mellem den gode historie og den gode investerin­g.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark