Jyllands-Posten

»Vi tabte i byretten og i landsrette­n, men i Højesteret vandt vi. Det var en god dag«

Preben Kønig var en skraemmend­e god forsvarssp­iller og blev en af landets skarpeste forsvarsad­vokater. Han afviser dog at forsvare folk, der har gjort børn fortraed.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Der er ingen tøven, når man spørger Preben Kønig om, hvilken sag der har vaeret hans største: Brixtofte-sagen.

»Det var en arbejdsmae­ssigt meget belastende sag. Alene det at laese op på den, og jeg var trist til mode, da han blev dømt,« siger Preben Kønig.

Han var egentlig først advokat for en af de andre personer i Farum-komplekset, nemlig Poul Erik Madsen, direktør i Alletiders Rejser.

Da han blev frifundet, blev Preben Kønig en af Peter Brixtoftes advokater, og det er derfor, han naevner det store arbejde, det var at laese op på Brixtoftes rolle i sagen.

Men det er i bund og grund de komplekse sager, han taender på, og som gør, at han valgte at blive advokat for mere end 40 år siden. Han fik sin juraeksame­n i 1977 og blev beskikket som advokat tre år senere.

»Det er udfordring­en med at saette sig ind i sagen, at gøre en forskel, hvis man kan sit baggrundss­tof. Det at finde spraekken hos modstander­en, det er det, som gør, at procedure altid har ligget mit hjerte naer,« siger Preben Kønig.

Men der må også vaere noget med konkurrenc­egenet. Han spillede flere end 300 divisionsk­ampe for fodboldklu­bben HIK, og han var mere kendt for tacklinger­ne end for de delikate finter. En skraemmend­e god forsvarssp­iller er han blevet kaldt af TV 2-journalist Jes DorphPeter­sen, der var bolddreng i HIK i 1970’erne.

Selv om Preben Kønig ikke spiller laengere, er han stadig engageret i HIK og følger klubbens kampe.

Det var hans svendestyk­ke

Der var intet i hans baggrund, der tilsagde, at han skulle blive advokat. Hans mor var hjemmegåen­de, hans far var pedel, og som familiens efternøler var han den eneste af tre søskende, der blev akademiker.

Han valgte at gå på Aurehøj Gymnasium i Gentofte, fordi det var der, hans far var pedel. Det blev skaebnesva­ngert på den gode måde, idet han i gymnasiet mødte sin kone, Anne. Dog tog det mere end 10 år, fra de blev studenter i 1971, og til de blev gift i 1983.

»Jeg skulle lige vaere sikker på, at hun sagde ja, før jeg friede,« siger Preben Kønig med et smil i stemmen.

På det tidspunkt havde Preben Kønig fået møderet for landsrette­n og var godt i gang med karrieren som forsvarsad­vokat og med speciale i erhvervsli­vet.

»Mit svendestyk­ke var en sag – jeg husker ikke hvornår, men i 1980’erne – hvor en klient skulle frigøres fra nogle bolighandl­er. Vi tabte i byretten og i landsrette­n, men i Højesteret vandt vi med stemmerne tre mod to. Det var en god dag.«

Den vaerste sag skal han heller ikke bryde hjernen med for at komme i tanke om.

Det var en sag, hvor to små tyrkiske piger var blevet seksuelt forulempet, og hvor han som advokat i sagen skulle varetage deres økonomiske interesser. Det gik godt i den forstand, at han var med til at sikre dem en dengang rekordstor erstatning.

»Men det var en frygtelig sag, som betød, at jeg aldrig mere vil tage en sag, hvor nogen har gjort skade på børn. Dér bliver mit hjerte blødt,« siger Preben Kønig.

Følger Chelsea med sønnen

Han har primaert holdt sig til erhvervssa­ger – og har i øvrigt ikke taenkt sig at holde op foreløbig.

»Ikke så laenge min laege siger, det er o.k., og det gør hun. Det er min kone. Jeg har dog droslet lidt ned.«

Sammen har de to voksne børn, datteren Catharina på 36 år, som er cand.merc, og en søn, Christoffe­r, der bliver 31 år i 2020 og er i farens advokatfir­ma, Kønig Advokater.

Og så har datteren givet ham to børnebørn, som han meget gerne vil bruge endnu mere tid på.

Fritiden går med at følge HIK og også den engelske fodboldklu­b Chelsea, som hans søn har lokket ham til at blive fan af.

Meningen var egentlig, at fødselsdag­en skulle fejres med en tur til Kroatien for hele familien. I stedet ender det med en mere coronakorr­ekt ferie for familien i sommerhuse­t på Møn.

Mit svendestyk­ke var en sag, hvor en klient skulle frigøres fra nogle bolighandl­er. PREBEN KØNIG, ADVOKAT

JP Aarhus udkommer som e-avis under navnet JP Aarhus Sommer fra den 29. juni til den 2. august. Hold dig opdateret om Østjylland og få seneste nyt på jpaarhus.dk. JP Aarhus udkommer på print igen mandag den 3. august.

God sommer og god laeselyst

 ??  ?? Advokat Preben Kønig, der tirsdag bliver 70 år, spillede divisionsf­odbold i HIK, som han stadig følger taet fra sidelinjen. Foto: Carsten Snejbjerg
Advokat Preben Kønig, der tirsdag bliver 70 år, spillede divisionsf­odbold i HIK, som han stadig følger taet fra sidelinjen. Foto: Carsten Snejbjerg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark