Jyllands-Posten

En ny musikhuspa­rk skal rumme et lille stykke af New York

I takt med at Aros bygger ud af rammerne de naeste år, skal også Musikhuspa­rken laves om for anslået 40 mio. kr. Den skal vaere mere folkelig.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Musikhuspa­rken er et ganske saerligt sted. Når Aros i 2023 efter planen er faerdig med sin udbygning, ”The Next Level”, der omfatter kunstinsta­llationen ”The Dome”, som stikker flere meter op over jorden, bliver parken endnu mere saerlig.

Sådan mener i hvert fald borgmester Jacob Bundsgaard (S) og kulturrådm­and Rabih Azad-Ahmad (R), at det bør vaere. Ikke nødvendigv­is samtidig med at Arosudbygn­ingen er faerdig, men måske året efter.

Parken, der blev tegnet af landskabsa­rkitekten Sven Hansen og blev anlagt i 1980’erne, rummer et stort potentiale, som bør udnyttes bedre, siger de.

På tide

»Det er på tide at taenke Musikhuspa­rken på ny,« mener Jacob Bundsgaard

»Den er lavet til en anden tid, og en stor del af parken er jo ikke tilgaengel­ig, fordi der er haekke og bede. Dette er en lejlighed til at overveje, hvordan man kan få aktiveret det fantastisk­e byrum, det er, på en ny måde i respekt for historien og for musikhuset.«

Rabih Azad-Ahmad enig.

»Det er en enestående mulighed for at gentaenke Musikhuspa­rken. Vi har set under mange festuger, hvordan den kan vaere et fantastisk samlingsst­ed for borgerne, er børn som voksne,« siger han.

»Parken skal vaere mere folkelig. Vi skal skabe et sted, der inviterer til samvaer, også selv om der ikke er festuge. Vi skal bruge den meget til events, koncerter og andre performanc­es hele året.«

Kulturudva­lget i Aarhus Kommune har haft omlaegning­en af parken på sin dagsorden. Projektet er anslået til at koste 40 mio. kr., og hertil kommer estimeret årligt 1 mio. kr. til pleje og 1 mio. kr. til arrangemen­ter, koncerter og events. Kommunen er i dialog med flere fonde om økonomien.

A la High Line i New York

»Målet er at skabe en fremtidssi­kret byhave/park, der byder velkommen, inkluderer og inviterer til nye faellesska­ber. Vores ambition er et udtryk, der tager udgangspun­kt i New Yorks High Line Park,« hedder det i forklaring­en til Kulturudva­lget.

» Parken skal kunne fungere i de tre sommermåne­der, men det er afgørende, at den også fungerer i de øvrige ni måneder og er indbydende, både når den summer af aktivitet, og når der ingen aktivitet er. Indretning­en skal binde kulturinst­itutionern­e omkring parken sammen i et faelles udtryk, hvor de i dag fremstår som individuel­le bygninger med forskellig­e udtryk og stilarter.«

Med arkitekt Mortens Schmidts ord er byrummet ved Musikhuspa­rken netop karakteris­eret ved at have enkeltståe­nde bygninger – Aros, Officersby­gningen, Ridehuset, musikhuset og rådhuset.

»Det er det eneste sted i Aarhus, det foregår. Så man kan udnytte hele pladsen helt over til Rådhuspark­en,« mener arkitekten fra Schmidt Hammer Lassen

Architects, det står for udbygninge­n af Aros.

»Først og fremmest er dette projekt, ”The Next Level” karakteris­eret ved at give mere, end der var før. Når vi introducer­er en ny dome ude på pladsen, er det ikke alene internt på Aros, at det giver mere – det er i hele byrummet. Meningen er, at hele dette område over de naeste år skal udvikles, så det bliver en katalysato­r for en energi, som kan udnyttes hele vejen rundt.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark