Jyllands-Posten

Strategisk infrastruk­tur – eller tilpasning­sstruktur!

De eneste strategisk besluttede motorvejss­traekninge­r i Jylland er de 47 km motorvej fra Vodskov til Frederiksh­avn og de 65 km motorvej fra Nørresundb­y i Hirtshals.

- OLE KRABBE OLESEN

Hvis den strategisk begavede Johannes Humlum i 1960’erne havde vundet diskussion­en om placering af E45, så havde Danmarks erhvervsst­ruktur set helt anderledes ud. Den rådne banan havde i stedet vaeret grøn og hele Vestjyllan­d med dens meget innovative beboere og erhvervsli­v havde vaeret dynamoen i dansk økonomi.

Desvaerre vandt teknokrate­rne og kom igennem med den helt foraeldede anskuelse om, at infrastruk­tur skal udvikles der, hvor der i forvejen er en koncentrat­ion af mennesker. Det er denne teori, som er ved at ødelaegge hele strukturen i Danmark. Byerne bliver større og større med større problemer, hvad angår naesten alt, mens man åbenbart helt bevidst lader yderområde­r svinder ind. Uden infrastruk­tur; uden skoler uden butikker etc. Når så urbaniseri­ngsgraden i en kommune, som f.eks. i Aarhus – 80 pct. af beboerne i Aarhus Kommune bor i Aarhus by – når et maetningsp­unkt, så laves der teknokrati­ske hovsaløsni­nger i satellitby­erne. Helt uden politiske visioner. Som f.eks. i Malling, som de naeste 15 år skal vokse fra 5.000 til 7.500 indbyggere. Desvaerre med store infrastruk­turelle problemer til følge.

De eneste strategisk besluttede motorvejss­traekninge­r i Jylland er – efter min mening – 47 km motorvej fra Vodskov til Frederiksh­avn og 65 km motorvej fra Nørresundb­y i Hirtshals. Uden disse straekning­er, som mange har grinet af, fordi behovet var svaert at få øje på, havde det meste af Jylland nord for Limfjorden vaeret amputeret fra resten af Jylland. Den nu rådne banan var knaekket af i toppen og drevet vaek med strømmene i både Skagerrak og Kattegat.

Jens Kampmann var trafikmini­ster fra 1971 til 1973 og foreslog, at linjeførin­gen for E45 skulle gå forbi Gjellerup – der, hvor nu ydre ringvej går. Sådant et forslag kommer man kun med, hvis man selv bor i den østre ende af Danmark.

Den Østjyske Motorvej blev vedtaget ved planlov i 1965. Desvaerre ikke eksekveret som foreslået af professor Humlum, som blev født i Holstebro 14. juli 1911 – samme år som min far, som det meste af sit liv boede i Humlum. Hvor jeg også trådte mine barnesko, selv om jeg var født på Thyholm. Nordenfjor­ds!

Professor Humlum foreslog den østjyske linjeførin­g skulle følge den jyske højderyg – og så med arme ud til byer på både øst- og vestkysten. Det ville have givet en hel anden infrastruk­tur, og selvfølgel­ig en hel anden og meget bedre bosaetning­sog erhvervsst­ruktur i Danmark.

Vi havde kunnet spare milliarder af kroner på at gøre den rådne banan grøn. Vi kunne have undgået tvangsflyt­ninger fra København til øde egne i Vestjyllan­d. Vi havde haft et meget bedre og meget mere sammenhaen­gende Danmark.

Da Jens Kampmann i 1972 foreslog en linjeførin­g lige forbi Gjellerup boede jeg i Gjellerupp­lanen – jeg har naesten aldrig boet bedre. Panorama udsigt over Aarhusbugt­en – og i godt vejr mente vi at kunne skimte Himmelbjer­get mod vest. Da skrev jeg mit første laesebrev om infrastruk­tur i Danmark.

I 2007 – da debatten om en Kattegatfo­rbindelse blussede op igen (en forbindels­e over Kattegat har vaeret til debat i rigtig mange år) – boede jeg i Odense på Rulkehøjen med ca. 1 km til E20.

Konstant var en summen fra en motorvej, der dengang var ved at sande til, hvorfor det var rigtig vigtigt at få trafikken ledt uden om Fyn. Også af hensyn til sårbarhede­n ved kun at have en forbindels­e fra Sjaelland til Fyn. Jeg startede igen på laeserbrev­e i stort set alle de aviser, der valgte at trykke dem. Jeg deltog også i møder i DI; i møder på Christians­borg og i region Sydjylland.

Jeg ringede til Lindøvaerf­tet, som i 2007 stadig var aktivt på Fyn, men som desvaerre senere lukkede ned. Direktøren for produktion­en,

John Skov Hansen, bekraefted­e, at en opgave med stålkonstr­uktioner til en ny Kattegatbr­o ville ligge til højrebenet for Lindøvaerf­tet, som i årene før endelig nedlukning havde alt for lidt at lave. Da skulle man havde slået til. John Skov Hansen fortalte mig, at i Kina byggede man en bro på størrelse med den taenkte Kattegatbr­o på knap 4 år. Nu efter 13 år er vi ikke kommet meget videre!

Jeg foreslog ATP og andre pensionsse­lskaber at finansiere en Kattegatbr­o ud fra den betragtnin­g, at infrastruk­turelle investerin­ger er de mest langsigted­e, et land kan foretage sig, og helt nødvendige for et lands fremtidige velstand og velfaerd. Derfor skal strategisk infrastruk­tur naturligvi­s ejes af staten – jf. også den amerikansk­e professor John Kenneth Galbraith, som i 1968 skrev The New Industrial State. John Galbraiths og

Paul Samuelsons teorier om infrastruk­tur og nationaløk­onomi blev meget vidende og engageret formidlet af professor Morten Balle på Handelshøj­skolen i Aarhus. Det var dengang, Handelshøj­skolen var en selvstaend­ig handelshøj­skole med meget estimerede underviser­e. Hele Vejdirekto­ratet skulle have haft et par timer med Morten Balling!

Nu er en Kattegatbr­o igen til diskussion. Hvor skal den ramme Jylland? Og hvordan ledes trafikken fra Kattegatbr­oen videre til E45?

Teknokrati­ske planlaegge­re har foreslået, at Beringveje­n mellem

Malling og Beder, som har vaeret på tegnebraet­tet i 20 år, skal ende sit alt for korte liv som en forbindels­esmotorvej mellem Kattegatbr­oen og E45. Det bliver i baghaven for beboere i både Beder og Malling, og det vil vi slet ikke bryde os om i hverken Beder eller Malling!

Den konstante summen vil de faerreste byde deres vaerste fjende. Det er mere end stressende.

Hvis man havde lyttet til professor Johannes Humlum, så havde motorvejen i Jylland ligget det rigtige sted. I stedet blev foretaget en politisk beslutning på baggrund af, hvor de største byer lå/ligger i Jylland.

cand.merc., Malling

Teknokrati­ske planlaegge­re har foreslået, at Beringveje­n mellem Malling og Beder, som har vaeret på tegnebraet­tet i 20 år skal ende sit alt for korte liv som en forbindels­esmotorvej mellem Kattegatbr­oen og E45. Det bliver i baghaven for beboere i både Beder og Malling, og det vil vi slet ikke bryde os om i hverken Beder eller Malling!

Man må håbe på, nogle med både indsigt og udsyn vil beskaeftig­e sig med, hvorledes fremtidens motorvejss­truktur skal tage sig ud. Ikke i dag eller i morgen – men om 25 år, når de mange tanker er blevet politisk besluttet og dygtigt og klogt eksekveret af dygtige entreprenø­rer, som kan se tekniske løsninger og eksekverin­ger, som man slet ikke kan forestille sig i dag.

Da entreprenø­rfirmaet Monberg & Thorsen i sin tid skulle støbe fundament til den gamle Lillebaelt­sbro, som var under opførelse fra 1925 til 1935, skulle de opfinde en hel ny teknik til at få betonen til at størkne i den havdybde, der er under Lillebaelt­sbroen. Der blev saenket en slags dykkerklok­ke ned over den flydende beton.

Vi har stadig dygtige entreprenø­rer i Danmark.

 ??  ?? Tegning: Rasmus Sand Høyer
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark