Jyllands-Posten

ATP vil satse mere i jagten på gevinst

Enhedslist­en er skeptisk, og DF frygter, at der spilles hasard med lønmodtage­rnes penge. AEldre Sagen ønsker beregninge­r af, hvor galt det kan gå for den enkelte pensionist.

- DORTE IPSEN BODDUM LENE ANDERSEN dorte.boddum@finans.dk lene.andersen@finans.dk

Danskerne kan få mere at leve for som pensionist­er, men der kan også blive mindre.

Det er konsekvens­en af et lovforslag fra regeringen, som vil give pensionsko­ncernen ATP lov til at saette op til 40 pct. af de penge, som alle lønmodtage­re hvert år indbetaler i obligatori­sk ATP-bidrag, i risikobeto­nede investerin­ger, hvor der både er chance for gevinst og risiko for tab.

Formålet er at forbedre ATP’s muligheder for at få pengene til at yngle i en tid, hvor lave renter gør det svaert at tjene penge på sikre investerin­ger i f.eks. obligation­er. Men investerin­gerne kan også slå fejl, og det vil isaer ramme de pensionist­er, som ikke har andet at forsøde folkepensi­onen med end ATP.

Det erkender bestyrelse­smedlem i ATP og formand for HK Kim Simonsen.

»Netop for pensionist­er uden andre pensioner er det afgørende at sikre en god forrentnin­g. ATP er ikke en tombola, og folk kan vaere trygge ved, at ATP også vil investere meget konservati­vt fremover,« siger han.

Men både Enhedslist­en og Dansk Folkeparti er skeptiske ved at lade ATP saette en større andel af indbetalin­gerne på spil. I dag kan ATP investere 20 pct. af indbetalin­gerne med risiko.

»ATP skal ikke spille hasard med folks penge. Mange har kun ATP, og desuden er der tale om tvangsopsp­aring,« siger beskaeftig­elsesordfø­rer Bent Bøgsted (DF).

AEldre Sagen efterlyser vurderinge­r fra regeringen af, hvor galt det kan gå for den enkelte, hvis ATP taber penge.

ATP er i de senere år blevet kritiseret for at vaere tvunget til at investere det meste af formuen for konservati­vt.

Professor: »Glaedeligt«

En af kritikerne er professor ved CBS Jesper Rangvid, som roser aendringer­ne.

»ATP er vigtig for mange danskere. Derfor er det virkelig glaedeligt, at der nu tages skridt til at sikre købekrafte­n af ATP-pensionen. Det har ATP ikke kunnet de senere år,« siger han.

Godt 40 pct. af folkepensi­onisterne har i dag kun ATP at leve for ud over folkepensi­onen. ATP er en livslang udbetaling, som i år udgør 24.500 kr.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d.

Ny model skal forhindre, at ATP-pensionen mister vaerdi

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark