Jyllands-Posten

Anden bølge af coronaen er her ikke endnu, men venter i efteråret

Antallet af coronasmit­tede ligger højere end tidligere, men eksperter vurderer, at det kan blive meget vaerre.

- RASMUS BLOCH HANSEN HANNE FALL NIELSEN rasmus.b.hansen@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Selv om det seneste tal fra Statens Serum Institut viser 64 nye smittede det seneste døgn og dermed et mindre fald i forhold til døgnet før, ligger niveauet ifølge professor Jan Pravsgaard Christense­n, Institut for Mikrobiolo­gi og Immunologi på Københavns Universite­t, fortsat i »den høje ende«.

»Det er ikke mange dage siden, vi lå mellem 25 og 50 nye smittede hver dag, så der er tale om en stigende tendens,« siger han uden dog endnu at annoncere begyndelse­n på en egentlig anden bølge af coronaepid­emien.

Som baggrund for den vurdering kigger han tilbage til foråret, hvor antallet af nye smittede mange dage lå mellem 300 og 500.

»Dertil skal laegges, at vi dengang havde et langt svagere testsystem end i dag, så mørketalle­t var formentlig­t ganske højt. Smittetall­et kan derfor under første bølge godt have ligget mellem 1.000 og 3.000 nye tilfaelde på de dage, da epidemien toppede,« siger Pravsgaard, der dog langtfra vil udelukke, at en anden bølge kan true i horisonten.

Med en anden faglig baggrund når fysikprofe­ssor Francesco Sannino, Syddansk

Universite­t, til samme konklusion med sine modelbereg­ninger.

Prognosen passede

I marts forudså fysikprofe­ssoren, at første bølge af coronakurv­en i Danmark ville knaekke og bøje af midt i april, og dengang ramte han ret praecist. Nu forudser han, at en ny bølge vil ramme Danmark og toppe omkring uge 38-40 – i midten eller slutningen af september.

»Når jeg kigger på modellen, kan jeg vaere temmelig sikker på, at vi får en anden bølge. Det kan jeg, fordi den viser, at hvis der er en infektion i en anden del af verden, vil vi få en anden bølge, hvis graenserne er åbne,« siger han og tilføjer:

»Yderligere baserer modellen sig på data fra andre europaeisk­e lande. Og når det kommer til levevis og afstand, så er Danmark jo ikke meget anderledes end Kroatien og Spanien,« siger fysikprofe­ssoren og opfordrer de danske myndighede­r til at kigge på modellen.

»Den er ikke specielt komplicere­t, og de kan selv lave de samme udregninge­r,« siger Francesco Sannino, der har et klart bud på, hvordan man kan begraense smitten:

»Det er ikke muligt at undgå den helt, men vi har nogle uger til at forberede os. Jeg vil mene, at graenseluk­ninger er helt centralt i forhold til at undgå en stor bølge til efteråret.«

Ifølge Jan Pravsgaard Christense­n,

der er virolog, kan matematisk­e modelbereg­ninger ofte ramme plet med sine forudsigel­ser.

Virus i vaekst

»Jeg har tidligere på Københavns Universite­t arbejdet sammen med matematike­re, der ikke vidste spor om immunologi. Men med de rigtige informatio­ner kunne de faktisk ret praecist forudsige, hvordan infektione­r på forsøgsdyr udviklede sig, så jeg har faktisk tillid til den slags beregninge­r,« siger han, der dog tilføjer, at Sanninos prognose om en anden bølge i Danmark i slutningen af september godt kan traekke lidt ud.«

»Jeg vil tro, at man skal lidt laengere ind i efteråret – oktober, måske ligefrem november – før vi ser en voldsom stigning. På det tidspunkt er vi rykket indendørs og lever mere taet, og det giver virus gode vaekstbeti­ngelser,« siger Jan Pravsgaard Christense­n.

Mens antallet af nye smittede ligger højere end i mange af sommerens uger, er antallet af indlagte uaendret og fortsat lavt med 18 i en sygehussen­g – heraf tre på intensiv afdeling. Antallet af mennesker, der er døde med covid-19 i kroppen, er sammenlagt på 615.

Selv om der aktuelt er et smitteudbr­ud i Ringsted med afsaet i det lokale Danish Crown-slagteri, er det stadig Region Hovedstade­n, der taeller flest alvorligt syge.

 ??  ?? Et udbrud af coronasmit­te på Danish Crown-slagteriet i Ringsted betyder, at kommunen nu lukker for besøg på plejehjem og bosteder. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Et udbrud af coronasmit­te på Danish Crown-slagteriet i Ringsted betyder, at kommunen nu lukker for besøg på plejehjem og bosteder. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark