Jyllands-Posten

Nu er brug af mundbind blevet en god idé

Sundhedsst­yrelsen udvider sine anbefaling­er om brug af mundbind i bl.a. den kollektive trafik.

- BERIT ERTMANN berit.ertmann@jp.dk

Den danske sundhedsst­yrelse har hidtil afholdt sig fra at anbefale mundbind, når folk bevaeger sig rundt offentligt.

Men nu aendrer styrelsen sine anbefaling­er og opfordrer folk i bus, tog og metro til at benytte mundbind, når der er traengsel, oplyser den i en pressemedd­elelse. Anbefaling­en er gaeldende fra august.

Ifølge de nye retningsli­njer kan danskerne nu »med fordel bruge et mundbind, hvis man bevaeger sig ud i den kollektive trafik, på tidspunkte­r, hvor det kan vaere svaert at holde afstand til andre passagerer«.

»Grunden til, at vi melder de nye anbefaling­er ud netop nu, er, at vi kan se, at aktivitete­n i den kollektive trafik er øget i takt med den gradvise genåbning, og at vi forventer en yderligere øgning, i takt med at ferien slutter, og genåbninge­n går ind i fase fire,« siger Sundhedsst­yrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Sundhedsst­yrelsen laegger i sine nye anbefaling­er vaegt på, at der bliver stigende traengsel i den kollektive trafik, fordi mange kommer hjem fra ferie og begynder i skole og på arbejde igen.

Derfor anbefaler Søren Brostrøm, at folk tager mundbind med i tasken og tager det på, hvis man kommer for taet på andre mennesker.

Retningsli­njer – ikke påbud

Mange lande anbefaler eller kraever allerede mundbind i det offentlige rum som en del af deres coronastra­tegi. Men det er ikke mange dage siden, at Søren Brostrøm sagde til DR Nyheder, at det i den nuvaerende situation »ikke giver mening« at kraeve brug af mundbind i Danmark. Dertil er smittenive­auet stadig for lavt, lød argumentet.

Sundhedsst­yrelsens nye retninglin­jer er da også – foreløbig – bare retningsli­njer og ikke et decideret påbud. Derfor vil der heller ikke blive udskrevet bøder, hvis man ikke har mundbind på, siger transportm­inister Benny Engelbrech­t til Ritzau.

»Men trafiksels­kaberne vil selvfølgel­ig sørge for, at passagerer­ne bliver grundigt informeret. Specielt her i den første tid, hvor der endnu er lidt tid til, at alle er vendt tilbage fra ferie. Det er rigtig godt, at man lige vaenner sig til det,« siger han.

I begyndelse­n af epidemien lød argumentet, at der ingen evidens var for mundbindet­s beskyttend­e effekt. Men det har aendret sig, i takt med at vi ved mere om coronaviru­ssen, og hvordan den smitter. Bl.a. er det nu blevet kendt, at symptomfri smittebaer­ere lader til at kunne sprede smitten i et omfang, som man tidligere ikke var opmaerksom på.

Det primaere formål med at baere mundbind er ifølge Sundhedsst­yrelsen heller ikke at undgå selv at blive smittet, men for at øge chancen for, at baereren ikke smitter videre, hvis man er smittet uden at have symptomer.

Myndighede­rne understreg­er, at man stadig skal holde afstand til andre og vaske og spritte haender ofte, da mundbindet ikke kan erstatte de øvrige tiltag for at bremse spredninge­n af coronaviru­s.

Det er allerede obligatori­sk at baere mundbind i danske lufthavne og om bord på internatio­nale passagerfl­y.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark