Jyllands-Posten

Hvor boede du, og hvad hed din hund? AEldres livshistor­ier øger kvaliteten i aeldreplej­en

At sikre en ordentlig tone og en menneskeli­g tilgang i aeldreplej­en behøver ikke at koste mio., påpeger Videncente­r for Demens. I Hvalsø er idéen afprøvet – med succes.

- HANNE FALL NIELSEN SARAH KOTT hanne.fall.nielsen@jp.dk sarah.kott@jp.dk

Glad for at danse – og måske synge højt og inderligt til. Fire børn og en hund, som flere gange blev skiftet ud, men altid hed Caro. Et arbejdsliv højt til vejrs på en tagryg som tømrer. Men også med haenderne i jorden, når praemie-køkkenhave­n blev plejet.

Rids af en livshistor­ie og bidrag til en beretning om en lang tilvaerels­e, som hovedperso­nen måske selv har glemt eller kun husker i bidder på grund af alderdom og demens, men som medarbejde­rne på Hvalsø AEldrecent­er med enkle greb fastholder.

»Når en borger flytter ind, taler vi med vedkommend­e og de pårørende om det liv, der er gået forud. Stort og småt, og det hele bliver samlet i en livshistor­ie, som hele tiden er tilgaengel­ig,« fortaeller teamleder Britt Pedersen.

Modellen fremhaeves af Nationalt Videnscent­er for Demens som et godt bud på, hvordan personale og pårørende forholdsvi­s enkelt kan lette hverdagen for en aeldre dement, og Britt Pedersen peger på, at når medarbejde­rne har livshistor­ien dokumenter­et og ved hånden, er det langt lettere at tale med de aeldre og hjaelpe minderne og dermed den gode dialog på vej.

Kender folks baggrund

»Når du kender folks baggrund og ved noget om, hvad de godt kan lide og bestemt ikke bryder sig om, er det langt lettere at forstå dem som hele mennesker. Vi er ret overbevist­e om, at livshistor­ierne bidrager til den faglige kvalitet,« siger hun.

Netop den faglige kvalitet og personalet­s tone over for beboerne er kommet voldsomt i fokus efter TV 2’s dokumentar fra to jyske plejehjem, hvor isaer den grove tone og manglende omsorg for Else Marie Larsen og Niels Nielsen – begge mennesker med demens – har vakt opsigt, vrede og massiv kritik. Gennemgåen­de er kravet om, at personalet i højere grad fokuserer på de aeldre som demente mennesker i stedet for alene at have øje for, at det er en opgave – måske ovenikøbet en vanskelig opgave – som skal løses.

Ifølge uddannelse­skonsulent i Videnscent­er for Demens Elsebeth Glipstrup behøver det ikke at vaere så ressourcek­raevende, som det kan lyde, at saette sig ind i det enkelte menneske, og hun er inde på samme tanker, som aeldrecent­ret i Hvalsø har praktisere­t.

»Man kan eksempelvi­s lave en lille bog eller en planche, når beboerne flytter ind, hvor man beskriver deres livshistor­ie, hvad de kan lide og ikke lide, hvad deres vaner er, hvornår de bliver urolige osv. Så kan man hurtigt få et overblik over, hvilket menneske man har med at gøre,« forklarer hun og tilføjer, at oplysninge­rne skal justeres løbende.

»Det er jo ikke sådan, at man ikke kan få mere lyst til øllebrød, selv om man engang kunne lide havregrød, og funktionsn­iveauet aendrer sig også hele tiden. Plejeperso­nalet skal konstant vaere lydhørt og åben for, at ønsker og behov kan aendres. Pleje må aldrig kun blive rutine.«

Når Elsebeth Glipstrup beskriver problemern­e i aeldreplej­en, peger hun på, at området i en årraekke har vaeret praeget af det, hun kalder en »driftstank­egang«.

»Det handlede om opgaver, som skulle løses, og det individuel­le perspektiv forsvandt lidt. Nu er vi ved at vende tilbage til noget mere individuel­t og vaek fra kontrollen for kontrollen­s skyld, men vi er ikke der, hvor vi skal vaere endnu,« siger hun.

Som formand for Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmar­kedschefer har Helle Linnet selvsagt fokus på ledelsens rolle og ansvar, og hun sammenlign­er det at sikre kvalitet i store systemer som aeldreplej­en som en slags tyngdekraf­t.

»Den gode tone, de rette vaerdier, og hvordan vi taler til hinanden, går hele vejen ned gennem systemet, og derfor har vi som ledelse også et ansvar for at starte den gode kaede. Ligesom vi har et ansvar for at stoppe og sige fra, hvis vi støder ind eksempler på det modsatte,« siger hun og understreg­er samtidig, at det ikke handler om at udskamme personalet, hvis de fanges i forkert talemåde.

Kritik er kvalitetsk­ontrol

»Vi skal som ledelse lytte til, hvad der opleves som problemer, og vi skal også lytte til kritik, som kommer fra pårørende. Det er nemlig signaler om, at der kan vaere problemer, og at der er ting, som ikke fungerer. Kritik kan bruges som kvalitetsk­ontrol,« siger Helle Linnet og understreg­er, at der er klar overvaegt af medarbejde­re med faglig kompetence og en vaerdig og empatisk tilgang til aeldreplej­e.

I den aktuelle debat om behandling­en af aeldre og demente mennesker på plejehjem er ønsket om staerkere kontrol – gerne uanmeldte besøg af en uvildig instans. Formanden for de kommunale velfaerdsc­hefer vurderer ikke umiddelbar­t, at det vil have den store effekt, siger hun og refererer til eksempler på nedvaerdig­ende behandling af aeldre på to jyske plejehjem i en TV 2-dokumentar.

»De forhold, som blev afsløret på tv, ville et tilsyn jo aldrig af have fundet. Det er et langt, sejt traek, hvor man skal aendre kulturen på de arbejdspla­dser, hvor man støder på disse eksempler,« siger Helle Linnet.

Hun anerkender, at arbejdsbet­ingelserne i aeldreplej­en er blevet vanskelige­re i de senere år med flere plejekraev­ende aeldre.

»Men det kan ikke bruges som forklaring eller undskyldni­ng for at behandle aeldre medborgere nedvaerdig­ende,« siger hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark