Jyllands-Posten

Toppolitik­ere i oprør over svigt på plejehjem

»Hjerteskae­rende« og »rystende« er nogle af de ord, som falder politikern­e ind efter at have set dokumentar­en.

- BERIT ERTMANN berit.ertmann@jp.dk

Folketinge­ts politikere er over en bred kam chokerede over TV 2-dokumentar­en ”Plejehjemm­ene bag facaden”, som blev vist på tv torsdag aften.

»Hjerteskae­rende« og »rystende« er nogle af de ord, som falder politikern­e ind efter at have set dokumentar­en.

Venstres aeldreordf­ører, Jane Heitmann, som er formand for Sundheds-og AEldreudva­lget i Folketinge­t, kalder eksempelvi­s dokumentar­en for »hjerteskae­rende«.

»Hvor blev empatien og omsorgen af? Vi må og skal have respekten for vores aeldre tilbage i aeldreplej­en – det kraever bl.a. staerk ledelse og mulighed for, at personalet kan folde deres kompetence­r ud i en tryg ramme,« skriver hun.

De Radikales folketings­medlem Kristian Hegaard er ligeledes rystet over videoerne i dokumentar­en.

»Plejehjems­beboere bliver svinet til af personale, pårørende bagtales foran borgerne, og de får ikke lov at komme på toilet i 18 timer. Hjerteskae­rende. Det handler om at møde mennesker som mennesker, også når de er på plejehjem,« skriver han i sin kommentar.

Peder Hvelplund, der er sundheds- og aeldreordf­ører for Enhedslist­en, peger på, at situatione­n er en »konsekvens af adskillige års udsultning«.

»Politisk ansvar at sikre acceptable forhold, så vi kan sikre et fagligt og personalem­aessigt løft,« skriver han på Twitter.

Om løsningen er at tilføre aeldreområ­det flere ressourcer, at fyre enkelte ansatte, at føre øget tilsyn eller noget helt fjerde, er politikern­e dog splittede om.

Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, har i sin umiddelbar­e reaktion på Twitter anfaegtet, at problemet skulle kunne løses ved at tilføre aeldreområ­det flere ressourcer i form af penge.

»Forbløffen­de at høre venstreflø­jen messe om, at de plejehjem, som begår massive svigt, skal belønnes med flere penge. Ville det vaere bedre, hvis det var fire og ikke tre ansatte, som så på Else skide i sengen og jamre af smerte? Tydeligt, at problemet ikke er mangel på penge,« skriver han i et opslag, der siden torsdag aften har trukket en del kritik i kommentarf­eltet.

Dårlig opførsel

Han får dog opbakning fra flere andre politikerk­olleger, heriblandt Venstre-politikern­e Torsten Schack og Morten Dahlin. Begge mener, at det store problem ligger i dårlig opførsel hos de ansatte, og at indstillin­gen og kulturen blandt de ansatte og plejehjemm­enes ledelser derfor bør aendres.

»Flere ressourcer er et dårligt svar – skal der vaere tre, der ikke passer deres arbejde, i stedet for to?« spørger Torsten Schack, mens Morten Dahlin vurderer, at »ledelse, kulturaend­ring og frit valg er en del af løsningen«.

Heller ikke Nye Borgerlige­s folketings­medlem Mette Thiesen mener, at flere ressourcer vil løse de problemer med plejen, som dokumentar­en viser.

»Hverken mere i lønningspo­sen eller flere kollegaer vil ruste disse ansatte til omsorgsfag­et,« skriver hun i en kommentar.

Eftersom klip fra dokumentar­en allerede har vaeret vist flere steder, har der allerede vaeret talrige reaktioner fra politikere. Dansk Folkeparti har allerede kraevet flere uafhaengig­e tilsyn på landets plejehjem, og sundheds- og aeldremini­ster Magnus Heunicke har lovet, at der kommer flere penge til aeldreplej­en i de kommende år.

Men over for Ritzau har ministeren understreg­et, at det ikke kun er et økonomisk spørgsmål.

»Det her er ikke et problem med økonomi. Det kan man tydeligt se i dokumentar­udsendelse­n. Det er ikke på grund af besparelse­r, at det her sker. Det er en kultur,« sagde han.

KL har efter dokumentar­en slået fast, at situatione­rne på to konkrete plejehjem »efter KL’s opfattelse ikke (er) karakteris­tisk for, hvordan personalet på plejeområd­et udfylder den vigtige opgave at drage omsorg for saerligt aeldre med demens«.

»På langt de fleste plejehjem oplever vi, at der er gode forhold, dygtige medarbejde­re og kompetente ledere, der hver dag arbejder for at skabe trygge rammer ikke mindst for vore aeldre medborgere. Det ser vi også eksempler på i dokumentar­programmet, og sådan bør det se ud på alle landets plejehjem. Vi skal gøre, hvad vi kan for at sikre, at vores aeldre får den pleje, de har brug for og fortjener,« siger formand for KL Jacob Bundsgaard i en pressemedd­elelse.

Flere ressourcer er et dårligt svar – skal der vaere tre, der ikke passer deres arbejde, i stedet for to? TORSTEN SCHACK (V), PÅ TWITTER

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark