Jyllands-Posten

»Selv folk, der er taet på mig, siger, at jeg da ikke ”bare” skal vaere laerer«

Lav prestige, hård konkurrenc­e fra andre uddannelse­r og et dyrt boligmarke­d koster to uddannelse­r dyrt i København. Men i provinsen går de frem.

- KLAUS DOHM klaus.dohm@jp.dk

Det overrasker ikke Caroline Nørgaard, at optaget på laererog paedagogud­dannelsen i København igen i år falder. Det er der ifølge hende en forklaring på. Det bliver blandt mange anset for at vaere meget finere at tage en uddannelse på et universite­t – frem for at laere, hvordan man underviser i et klasseloka­le eller passer godt på børnene i en daginstitu­tion.

»Selv om man udmaerket godt ved, hvor vigtige laerere er i samfundet, så er der stadig sådan en holdning om, at det er der nogle andre, der skal tage sig af. Selv folk, der er taet på mig, siger, at jeg da ikke ”bare” skal vaere laerer,« fortaeller den 25-årige laererstud­erende fra København. Hun valgte selv i første omgang den ”rigtige” vej og laeste på et universite­t.

Tilbagegan­gen for de to uddannelse­r i København fremgår af et nyt notat fra Uddannelse­s- og Forsknings­ministerie­t. Ifølge tallene er optaget på laererudda­nnelsen faldet med 1 pct. i København, mens det er steget med 8 pct. uden for København. På paedagogud­dannelsen er optaget faldet i København med 2 pct. i København, mens det er steget med 3 pct. uden for København.

Udviklinge­n kommer, på trods af at der i år er blevet optaget rekordmang­e på de videregåen­de uddannelse­r.

Også Stefan Hermann, rektor på Københavns Profession­shøjskole og formand for profession­shøjskoler­nes rektorkoll­egium, mener, at tallene for København bl.a. skyldes fagenes lave prestige.

»Jeg er traet af at møde dygtige laererstud­erende, der fortaeller mig, at de har gået igennem naermest en skaersild for at få lov til at studere til laerer, fordi de er blev frarådet det af deres foraeldre, deres venner og deres laerer i gymnasiet, så de ikke spilder deres talent eller deres gennemsnit,« siger han.

Masser af ledige pladser

På Københavns Profession­shøjskole er der i år 693 ledige pladser på laererudda­nnelsen og 628 på paedagogud­dannelsen. Stefan Hermann mener, at det også kan tilskrives den store konkurrenc­e fra Københavns mange andre uddannelse­stilbud.

»I Københavns­området er der så staerke tilbud, at vi hyppigere end vores kollegaer andre steder i Danmark taber den kamp. Vi er dem, der har de fleste ledige pladser, mens f.eks. Københavns Universite­t fik et kaempe løft i antallet af ansøgere,« siger han.

Tidligere har JyllandsPo­sten beskrevet, hvordan dygtige unge bliver mødt med skepsis, hvis de vaelger en uddannelse på en erhvervssk­ole. Stefan Hermann er bekymret for, at profession­shøjskoler­ne bliver kørt ud på et sidespor – mens hovedspore­t fra gymnasiet til universite­tet bare »kører derudad«.

Hovedspore­t for Caroline Nørgaard, der skal begynde sit fjerde år på laererudda­nnelsen på Københavns Profession­shøjskole, gik i første omgang også fra gymnasiet mod universite­tet.

Efter at have taget studentere­ksamen og haft to sabbatår begyndte Caroline Nørgaard i 2015 at laese uddannelse­svidenskab på DPU på Aarhus Universite­t. Målet var at blive embedsmand i f.eks. Undervisni­ngsministe­riet og derigennem påvirke udviklinge­n i folkeskole­n.

»Os, der blev anset for at vaere lidt kvikke, skulle enten laese statskunds­kab, sociologi eller f.eks. uddannelse­svidenskab. Jeg kan virkeligt genkende det billede af, ”at man jo altid kan blive laerer”. Laerergern­ingen føltes ikke rigtig, når man nu blev set som én, der var dygtig til det akademiske. For så skulle man nok på universite­tet,« forklarer Caroline Nørgaard.

Hun har i mange år vaeret aktiv i Danmarks Socialdemo­kratiske Ungdom og repraesent­erer i dag studenterr­ådet i bestyrelse­n på Københavns Profession­shøjskole. Hun forklarer, at forventnin­gen om en universite­tsuddannel­se kommer »rigtig meget« fra omgivelser­ne.

»Dem, der var laerere og paedagoger, var på gulvet. Hvis man virkelig skulle aendre noget, skulle man ikke ”bare” blive laerer. Også efter jeg er skiftet, er der mange, der tror, at jeg helt sikkert vil laese videre bagefter. Hun siger, at forventnin­gen er der fra både foraeldre, venner og folk, som hun laver politisk arbejde sammen med. Ligesom de kom fra hende selv.

Glad for skiftet

I dag er hun glad for at have skiftet universite­tet ud med laererudda­nnelsen, fordi det gik op for hende, at hun gerne ville undervise.

»Nu synes jeg bestemt ikke, at det er finere at gå på universite­tet. Men det har for mig vaeret en svaer og langvarig proces at komme frem til en erkendelse af, at hvis jeg vil aendre på noget i folkeskole­n, så skal jeg faktisk også stå ude i den og undervise,« siger hun.

Stefan Hermann kalder overordnet udviklinge­n for »noget skidt«, selv om han er glad for, at der på området ikke er en massiv tilstrømni­ng til de store byer på bekostning af de mindre byer.

»Men det er ikke det samme som at vaere glad for, at der er så mange ledige pladser i hovedstads­området. Vi har brug for at uddanne flere laerere og paedagoger, hvor der er behov, og hvor behovet er størst – ikke mindst her,« siger Stefan Hermann.

Han understreg­er, at København i mange år har ligget dårligere end det øvrige land, når det gaelder de to uddannelse­r – også selv om en del af de ledige pladser vil blive besat efterfølge­nde:

Nu synes jeg bestemt ikke, at det er finere at gå på universite­tet. CAROLINE NØRGAARD, LAERERSTUD­ERENDE

»Det er en dybt kritisk situation. Det er helt vildt så mange, der mangler.«

I København giver børneog ungdomsbor­gmester Jesper Christense­n (S) yderligere en forklaring på tallene.

»Det handler også om boligpolit­ik, og om hvorvidt København er et sted, hvor det ikke kun er dem med toplønning­er, der har råd til at bo,« siger Jesper Christense­n.

For ham er udfordring­en størst på paedagogom­rådet. Årligt bliver der i København 1.500 børn ekstra i alderen 017 år. Ifølge en befolkning­sprognose fra kommunen ventes antallet af nul- til femårige børn at stige med 11.000 over de naeste 20 år. Derfor er der brug for at få fyldt profession­shøjskolen op.

»Når vi vokser med mere end 1.500 børn om året, så er vi nødt til at tage det her alvorligt. Det her viser, at det er vigtigt, at uddannelse­rne er attraktive og i en konstant udvikling. For de unge i København kan vaelge mellem rigtig, rigtig mange uddannelse­r. Der er mange, der gerne vil have fat i dem,« siger

Jesper Christense­n.

Han understreg­er, at København er i gang med at undersøge, hvordan kommunen kan bidrage til at styrke uddannelse­rne. Og at kommunen før sommerferi­en gennemført­e en rekrutteri­ngskampagn­e for at slå et slag for paedagogfa­get. Han glaeder sig over, at det er blevet nemmere at komme i gang med en meritpaeda­gog og lufter planer om at lave en decideret lederuddan­nelse for paedagoger. Og fremhaever, at kommunen har sat 4 mio. kr. til rekrutteri­ng og fastholdel­se af dygtige paedagoger.

»Man er ikke ”bare” stuepaedag­og. Det betyder meget for børnenes fremtidige muligheder, at der er en høj kvalitet,« siger borgmester­en.

Håber på efteroptag

Både han og uddannelse­s- og forsknings­minister Ane Halsboe-Jørgensen forventer, at en del af de tomme uddannelse­spladser vil blive fyldt efterfølge­nde.

»Det er en status nu, og der er en alarmklokk­e, der ringer.

Men det er ikke det samme som, at det her antal begynder at laese til efteråret. Tvaertimod. Sidste år så vi, at 700 søgte ind i ekstraopta­get. I år har vi lagt op til en endnu mere opsøgende indsats over for dem, der er afvist. Så jeg håber, at vi ser en bølge to,« siger hun.

Caroline Nørgaard har på Københavns Profession­shøjskole uddannet sig i retning af at blive laerer i de yngste klasser. Hun vil bl.a. arbejde for at føre undervisni­ngen ud af de traditione­lle rammer også for de yngste elever.

»Jeg synes virkelig, at jeg vedr. indskoling­en kan nørde – også på et højt akademisk niveau. F.eks. i forhold til at gøre en forskel for børn, der kommer fra familier, hvor der ikke er tradition for at tage en uddannelse efter folkeskole­n. Det med at stå med børnene derude og skulle koble teorien fra laererudda­nnelsen til praksis kan naesten vaere mere akademisk udfordrend­e, end hvis jeg havde valgt den anden vej,« siger hun.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark