Jyllands-Posten

Trods rekordstor­e smittetal åbner Brasilien igen landet for turister

Corona-restriktio­ner fortsaette­r med at blive ophaevet, selv om landet ifølge eksperter er i den vaerste fase.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Nu er det igen muligt for alverdens turister at besøge Brasilien. Landet besluttede onsdag at åbne dets lufthavne for fly fra udlandet, og så laenge de udenlandsk­e besøgende har deres sundhedsfo­rsikring i orden, er de velkomne, lød meldingen fra praesident Jair Bolsonaros regering ifølge nyhedsbure­auet Reuters.

Det er dog tvivlsomt, hvor mange turister der nu og her har lyst til at saette sig på et fly med kurs mod de brasilians­ke kyster.

Det store sydamerika­nske land befinder sig stadig i orkanens øje af den verdensoms­paendende coronapand­emi og fortsaette­r med at traekke overskrift­er med sine rekordstor­e smittetal.

Selv samme dag, som de internatio­nale flyrestrik­tioner blev løftet, rundede landet et nyt dystert hjørne og slog rekord med 69.074 nye smittede og 1.595 døde på bare ét døgn.

»Brasilien oplever pandemiens vaerste fase,« sagde Alexandre Naime, leder af afdelingen for infektions­sygdomme på São Paulo State University, forleden til Reuters.

»Den offentlige politik og folks personlige adfaerd går paradoksal­t nok i den modsatte retning, som om vi ikke gennemleve­de en daglig tragedie,« lød det.

Flere forskellig­e pandemier

Da pandemien for alvor begyndte at løbe løbsk i Brasilien i marts og april, var det saerligt staten São Paulo, der var smittens epicenter.

I de seneste uger er smitten begyndt at sprede sig hurtigere i landområde­r og i mindre byer inde i landet, og flere steder kaemper sundhedsva­esenet med at kunne give den nødvendige hjaelp og behandling. Eksperter advarer i stigende grad mod alvorlige udbrud i det sydlige og midtvestli­ge Brasilien.

»Det er, som om vi har flere covid-19-pandemier, hvor forskellig­e regioner i landet opfører sig forskellig­t,« udtrykte Arnaldo Correia de Medeiros, minister for sundhedsår­vågenhed, i denne uge.

Praesident Bolsonaro, der af mange er blevet beskyldt for at bagatellis­ere den dødelige pandemi, blev testet positiv for corona den 7. juli. Siden har den 65-årige leder undergået endnu en test, som var negativ.

Under hele pandemiens haergen har praesident­en forsøgt at holde hånden under landets økonomi og prøvet at undgå strikse coronanedl­ukninger.

Torsdag i denne uge begav han sig for første gang ud blandt befolkning­en, da han drog på besøg til to små byer i det nordøstlig­e Brasilien, hvor han både gav hånd til flere af sine tilhaenger­e og endda på et tidspunkt fjernede sit mundbind, beretter flere nyhedsmedi­er.

Turen var en del af en større charmeoffe­nsiv, som praesident­en har sat sig for at gennemføre på trods af coronapand­emien, og som består af flere rejser og offentlige arrangemen­ter. Det sker som et led i at styrke den folkelige opbakning, saerligt blandt den fattige del af den brasilians­ke befolkning, som allerede nu og også fremover ventes at blive hårdest ramt af coronapand­emien.

Mens Bolsonaro plejede sin vaelgerska­re, indløb nyheden om, at én af hans ministre og også praesident­ens kone, Michelle, nu også er testet positive for corona.

»Hendes helbred er godt, og hun vil følge alle gaeldende protokolle­r,« lød det i en officiel erklaering fra praesident­palaeet.

Brasiliens coronahånd­tering har ikke kun skabt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark