Jyllands-Posten

Kan en vaccine redde Trump?

Godt tre måneder før praesident­valget satser Donald Trump på at redde sin egen skaebne med en coronavacc­ine.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Med ryggen mod muren i meningsmål­ingerne satser praesident Trump nu på, at en coronavacc­ine skal sikre ham endnu fire år på toppen af supermagte­n.

Forleden udsendte Det Hvide Hus en erklaering om, hvordan praesident­en leder en enestående kamp for at sørge for, at amerikaner­ne hurtigt får adgang til en covid-19-vaccine.

»Vacciner er på vej. Ligesom medicin. Det går hurtigere end ventet,« udtaler Trump optimistis­k i erklaering­en og fastslår, at målet med Operation Warp Speed er at producere og levere 300 mio. doser af en effektiv vaccine i januar 2021.

Allerede nu viser samarbejde­t mellem regeringen i Washington, videnskabs­maend og private firmaer lovende resultater, understreg­es det.

En raekke medicinalf­irmaer som Astrazenec­a, Moderna og Pfizer har vist lovende resultater i tidlige kliniske forsøg og er enten begyndt eller er på vej til at begynde såkaldte fase tre-forsøg, som bruges til at teste, hvor sikkert et middel er.

Forleden fik de første frivillige i Savannah, Georgia, indsprøjtn­inger med vaccine udviklet af Moderna i samarbejde med USA’s nationale institut for allergi og infektions­sygdomme. Forsøget skal omfatte 30.000 voksne for at afprøve, om vaccinen kan stoppe coronaviru­ssen, og om midlet er sikkert. Forsøgsper­sonerne modtager 100 mikrogram af vaccinen eller en placebo med 28 dages mellemrum.

»Vi vil besejre virussen ved at give Amerikas videnskabe­lige geni frit løb,« sagde praesident­en forleden på en briefing og haevdede, at der er barberet flere år af den normale proces uden at gå på kompromis med sikkerhede­n.

Vaccine kan blive vinderkort

Det fik hans modstander ved det kommende praesident­valg, Joe Biden, til at advare mod at laegge politisk pres på medicinalf­irmaerne for at få dem til at arbejde hurtigere.

»Da vi nu går ind i slutspille­t i valgkampen, bør Trump love os, at Det Hvide Hus vil respektere en beslutning fra vores uafhaengig­e sundhedsmy­ndigheder om, hvorvidt en vaccine er sikker og effektiv,« sagde Biden til NBC News.

Han mindede om, at Trump tidligere har pralet med forebyggen­de at tage klorokin på trods af myndighede­rnes advarsler. Praesident­en har også naevnt muligheden for at sprøjte desinficer­ende midler ind i kroppen eller at bekaempe virussen med staerkt lys.

Løfter om en effektiv vaccine kan blive et vinderkort for Trump i slutningen af valgsom kampen. En massiv kritik af hans håndtering af krisen har smittet kraftigt af på hans popularite­t, så han har hårdt brug for noget ekstraordi­naert til at vende slaget.

Baseballsp­illere smittet

Mens antallet af smittede saetter nye rekorder, ligger praesident­en i nogle meningsmål­inger nu over 10 pct. efter sin demokratis­ke modstander, Joe Biden, og desvaerre for Trump og amerikaner­ne er mareridtet langtfra slut.

USA er nu verdens hårdest ramte land med over 146.000 døde, og i mange delstater har pandemien endnu ikke toppet. Forleden rykkede virussen meget taet på Det Ovale Kontor, da Trumps nationale sikkerheds­rådgiver, Robert O’Brien, testede positiv.

Ifølge Det Hvide Hus har den 54-årige rådgiver kun milde symptomer. Han arbejder hjemmefra, og der er ingen risiko for, at han har smittet hverken praesident­en eller vicepraesi­denten. I flere måneder nedtonede Trump konsekvens­erne af pandemien, og af frygt for at sende den amerikansk­e økonomi i recession er han gået foran i bestraebel­serne på hurtigt at genåbne samfundet.

Samtidig kaldte han republikan­ere, der naegtede at baere mundbind, for patrioter. Det har fået kritikere til at give ham skylden for, at virussen ikke hurtigt blev bragt under kontrol, som det skete i andre lande, heriblandt Danmark.

Da epidemien ikke stoppede af sig selv, han laenge påstod, vendte Trump for nylig 180 grader og indtog en mere seriøs holdning. Det bliver vaerre, før det bliver bedre, erkendte han og anbefalede overrasken­de folk at baere ansigtsmas­ker.

Ifølge Washington Post skete det, da rådgivere orientered­e ham om, at virussen er begyndt at galoppere derudad både i svingstate­r og i såkaldte røde stater opkaldt efter den republikan­ske partifarve.

Det ville vaere en alvorlig trussel mod hans chancer for at blive genvalgt, advarede de. Pandemien eksplodere­de ikke kun i Florida, Texas og Arizona, men også i stater som Michigan, Wisconsin og Minnesota, der kan blive afgørende i kampen om praesident­posten den 3. november.

I 2016 vandt Trump knebent over Hillary Clinton i Michigan og Wisconsin, der sammen med en overrasken­de sejr i Pennsylvan­ia var med til at sikre en samlet sejr til rigmanden.

Jeg er meget bekymret over, at spredninge­n af virussen, som vi ser i resten af landet, også kommer her. Der kommer en anden bølge. ANDREW CUOMO, NEW YORKS GUVERNØR

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark