Jyllands-Posten

Los Angeles mødte JP Explorer med helikopter­e og blå blink

Vores 100 dages opdagelses­rejse tvaers gennem USA begyndte med en dramatisk uge i L.A., hvor hotellet blev omringet af politi.

-

Den californis­ke filmhoveds­tad Los Angeles har sine udfordring­er. Gaderne er beskidte; antallet af hjemløse og andre stakkels eksistense­r synes uendeligt højt. Det er overvaelde­nde at skulle forholde sig til, men dog forventeli­gt. Problemern­e har eksisteret i årevis, men er nu blevet meget vaerre.

Mere overrasken­de var det, da Explorer-holdet en sen eftermidda­g på vej tilbage fra en opgave fik øje på to kampheliko­ptere over det centrale L.A. De fløj lavt, som om de var på en mission. Side om side i taet formation. En af dem var en Apache-helikopter, som er en hightech-draebermas­kine med våben, der kan ramme mål på otte kilometers afstand.

Hvorfor de var der, fandt vi aldrig ud af, men dramaet fortsatte et par timer senere, da vores hotel i det gamle modedistri­kt pludselig blev indhyllet af lyden fra hylende sirener.

Et kig ud af vinduet, hvorfra vi hver nat kunne høre en ensom hjemløs synge, afslørede en lang konvoj af LAPD-politibile­r under fuld udrykning: Hele 18 biler talte vi, og de standsede direkte foran vores hotel. Betjentene sprang ud og samlede sig i små grupper. Nogle bag et hushjørne. Andre bag nogle af de parkerede biler, hvorfra de havde frit udsyn til en tom parkerings­plads, der graensede op til parallelga­den. Over dem kredsede en politiheli­kopter, og på fortovet stillede folk sig op og begyndte at filme. Vi fandt senere ud af, at der havde fundet et skyderi sted. Detaljerne er sparsomme, men igen stoppede det ikke her.

Den naeste dag, da vi klatøjede sjoskede ned til bilen, blev vi hurtigt helt vågne.

Instruktio­nsbogen fra bilens handskerum og en pakke med engangsmun­dbind, der havde ligget gemt i rummet mellem saederne, lå spredt ud i bilen til frit skue.

Vores første tanke var, at nogen havde brudt ind.

Det er en konstant bekymring i alle storbyer i USA, og alle amerikaner­e ved, at de ikke skal lade noget ligge fremme, som kan saelges. Uanset hvor lille et beløb der er tale om.

Men intet var blevet taget. Alt i bagagerumm­et lå urørt, og vi kunne kun konkludere, at det måtte vaere politiet, der havde gennemsøgt den.

Måske i jagten på et skjult våben? Vores p-plads lå ved siden af det areal, som svaermen af betjente havde koncentrer­et sig om aftenen før.

Vi gik en tur rundt om bilen for at tjekke den for skudhuller eller andre grimme ting, samtidig med at ”nogen” spekulered­e over, om hun mon havde glemt at låse bilen og var sluppet heldig fra det.

Men millionbye­n var ikke faerdig med os endnu.

Den naeste dag var der ingen, der havde brudt ind i bilen. Til gengaeld kunne den ikke komme ud.

Ved siden af p-pladsen var et hus ved at blive renoveret, og bygningsar­bejdere havde parkeret deres biler foran vores.

Der var dog et lille hul i raekken, som vi med lidt behaendigh­ed og en stor portion optimisme måske kunne udnytte.

Fotografen begyndte at køre frem og tilbage, frem og tilbage, frem og tilbage. Han haevder stadig, at han kunne have gjort det, men heldigvis dukkede parkerings­vagten op og flyttede et par biler og klarede situatione­n for os.

24 timer senere var den så gal igen. Nu var der dukket en kaempe kran op, som det med sikkerhed ikke ville vaere muligt at snige sig omkring. Det gik en lille halv time, før kranførere var i stand til at holde en pause laenge nok til at flytte den tunge maskine, så vi kunne komme ud.

Vi følte en lettelse, da vi endelig forlod ”den belejrede zone” og kørte ud af Los Angeles med kurs mod syd og den amerikansk-mexicanske graense, hvor Trump de seneste år har brugt milliarder på at øge sikkerhede­n med sin nye mur. For det kunne da umuligt blive mere dramatisk end i L.A.?

Eventyret venter forude. Om 94 dage skal vi vaere fremme i Washington D.C.

 ??  ?? Jyllands-Postens Explorerho­ld, fotograf Ed Kashi og USA-korrespond­ent Heidi Plougsgaar­d, på graensen til Mexico. Foto: Ed Kashi
Jyllands-Postens Explorerho­ld, fotograf Ed Kashi og USA-korrespond­ent Heidi Plougsgaar­d, på graensen til Mexico. Foto: Ed Kashi

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark