Jyllands-Posten

Mystik omkring praesident Putins russiske lejesoldat­er i Hviderusla­nd

33 russiske lejesoldat­er er anholdt mistaenkt for at forberede et nyt Putin-venligt styre, hvis praesident Lukasjenko bliver vaeltet ved det kommende valg.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Praesident Aleksander Lukasjenko købte tydeligvis ikke forklaring­en om, at lejesoldat­er fra Ruslands frygtede Wagner-milits var på gennemrejs­e på vej til et job i Afrika, og at de kun gjorde et kort ophold i Minsk.

Han beordrede 33 russere, der skilte sig ud fra andre russiske turister ved ikke at drikke sig fulde og ved at vaere klaedt i militaert tøj, anholdt og afhørt. 32 blev lagt i håndjern ved et sanatorium i udkanten af hovedstade­n, og den sidste i den sydlige del af landet.

Forinden havde hviderussi­sk politi fået et tip om, at i alt 200 russiske soldater var på vej til landet, angiveligt for at skabe ballade i de sidste dages valgkamp op til praesident­valget den 9. august. De resterende er der foreløbig intet nyt om, og omstaendig­hederne omkring den dramatiske anholdelse af de 33 er i det hele taget så tågede, at det har åbnet døren for alle mulige rygter.

Vil Rusland sluge nabo

Den fremtraede­nde teori går på, at Ruslands praesident, Vladimir Putin, forbereder sig på, at valget kan udløse et magtskifte i nabolandet, som Kreml for alt i verden vil bevare som en venligsind­et bufferzone mod Vesten.

Over 60.000 demonstrer­ede torsdag i hovedstade­n, Minsk, imod Lukasjenko­s sovjetisk inspirered­e styre.

Den politiske iagttager Tatjana Stanovaja citerer på sin hjemmeside, R.Politik, en anonym kilde for, at lederen af Ruslands sikkerheds­råd, Nikolaj Patrusjev, og ejeren af Wagner-militsen, Putins naere allierede Evgenij Prigozjin, har lagt planer for, hvordan Hviderusla­nd efter et nederlag til Lukasjenko kan presses ind i den russiske føderation.

Ifølge kilden skulle Lukasjenko have accepteret hovedlinje­rne i planen til gengaeld for garantier for sin egen sikkerhed. Derimod skulle Putin og nogle russiske ledere vaere skeptiske og frygte, at et indgreb i Hviderusla­nd kunne føre til negative reaktioner fra omverdenen som efter annekterin­gen af Krim-halvøen og krigen i Ukraine.

Stanovaja udelukker ikke, at hele haendelsen kan vaere et af Lukasjenko­s politiske tricks. Igennem årtier har praesident­en med stor taeft spillet Rusland og vesteuropa­eiske lande ud mod hinanden for at opnå økonomiske fordele.

Da rygter ville vide, at Hviderusla­nd skulle slås sammen med Rusland, lovede Lukasjenko i december sidste år i parlamente­t, at der aldrig bliver tale om at opgive suveraenit­et, så laenge han er ved magten.

Ballade under valgkamp

Spørgsmåle­t er også, hvorfor Lukasjenko skulle anholde de russiske lejesoldat­er, hvis han har slået en handel af med Putin?

Den 65-årige tidligere leder af et kollektivt landbrug, der med jernhånd har regeret sit land i de seneste 26 år, stiller i august op igen til en sjette embedsperi­ode. Men denne gang har han mødt langt større modstand end tidligere.

Uhørt for Hviderusla­nd er det kommet til kampe mellem politi og demonstran­ter. Flere end 250, heriblandt journalist­er og opposition­sfolk, er blevet anholdt under protester over, at styret har blokeret flere af praesident­ens mest seriøse rivaler fra at stille op.

Den centrale valgkommis­sion afviste at godkende kandidater­ne Viktor Babariko, en 56-årig bankmand, og tidl. ambassadør Valerij Tsepkalo (55). Babariko blev anholdt og smidt i faengsel.

En tredje kandidat, den 41-årige videoblogg­er Sergej Tikhanovsk­ij, blev også afvist og stillede sig i spidsen for protestern­e. Nu har bloggerens tre år yngre hustru, Svetlana Tikhanovsk­aja, overtaget stafetten og fører kampagne sammen med Tsepkalos hustru, Veronika, og Babarikos kampagnech­ef, Maria Kolesnikov­a.

»Folk, der ønsker et anstaendig­t liv, er ikke kriminelle. De ønsker et fredeligt magtskifte,« sagde Tikhanovsk­aja torsdag til demonstran­terne.

Militaerek­sperten Pavel Luzin forventer i onlinemedi­et Republic, at Rusland vil gribe ind i Hviderusla­nd, hvis uroen omkring valget udløser en revolution, eller hvis Lukasjenko skulle finde på at overdrage magten til en person, der ikke er i sync med Kremls interesser.

Dollars og kondomer

Tilstedeva­erelsen af russiske lejesoldat­er er et tegn på, at lederne i Moskva allerede føler, at Lukasjenko­s regime er taet på kollaps, vurderer han. Soldaterne er en advarsel om, hvad der vil ske, hvis situatione­n eskalerer.

Til gengaeld tror han ikke på forklaring­en om, at lejesoldat­erne blot var på gennemrejs­e til et af de mange lande, hvor Wagner-militsen er aktiv. Rusland har masser af diskrete lufthavne, hvorfra soldaterne kunne flyve ud.

Eksperten udelukker derimod ikke, at Lukasjenko har opfundet haendelsen for at provokere. I stil med påstande fra den russiske efterretni­ngstjenest­e, FSB, om, at den jaevnligt fanger ukrainske sabotører på Krim. Bagefter hører man aldrig mere om dem.

Allerede i dagene op til anholdelse­n af lejesoldat­erne advarede Lukasjenko om, at profession­elle soldater og banditter ville forsøge at skabe uro i Hviderusla­nd. Da de 33 var fanget af hviderussi­sk KGB og politi, forlangte han på et hastemøde i det hviderussi­ske sikkerheds­råd en forklaring fra Kreml.

Hviderussi­sk tv viste billeder af beslaglagt­e russiske pas, stakke af dollarsedl­er, pakker med kondomer, sudanesisk­e pengesedle­r og et sudanesisk telefonkor­t. Ifølge det amerikansk finansiere­de nyhedsmedi­e Svoboda.org kunne det tyde på, at lejesoldat­erne var på vej til Sudan, hvor Wagner-militsen har interesser i en guldmine.

 ??  ?? Den politiske novice Svetlana Tikhanovsk­aja (midt) udfordrer Hviderusla­nds praesident igennem 26 år ved valget den 9. august. Her taler hun til en kaempedemo­nstration torsdag i Minsk.
Foto: Vasily Fedosenko/Reuters
Den politiske novice Svetlana Tikhanovsk­aja (midt) udfordrer Hviderusla­nds praesident igennem 26 år ved valget den 9. august. Her taler hun til en kaempedemo­nstration torsdag i Minsk. Foto: Vasily Fedosenko/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark