Jyllands-Posten

Hongkongs leder har udskudt valg »på grund af corona«

Carrie Lam oplyste fredag, at hun vil udskyde Hongkongs lokale parlaments­valg, der skulle vaere holdt i september.

-

Hongkongs leder, Carrie Lam, har udskudt det lokale parlaments­valg, der skulle have vaeret holdt til september. Valget vil blive udskudt et år, sagde hun på et pressemøde fredag.

»I dag annoncerer jeg den svaereste beslutning, jeg har truffet de seneste syv måneder: At udskyde parlaments­valget,« sagde Lam ifølge nyhedsbure­auet AFP.

Hun begrundede beslutning­en med det stigende antal smittede, der er blevet registrere­t i Hongkong over de seneste uger.

Meldingen om udskydelse­n kommer, dagen efter at flere prodemokra­tiske opposition­skandidate­r blev udelukket fra at stille op til valget.

Udskydelse­n vil ifølge nyhedsbure­auet Reuters vaekke vrede blandt prodemokra­tiske aktivister. De har advaret mod ethvert forsøg på at udskyde valget og anklager regeringen for at bruge coronakris­en som undskyldni­ng for at undgå et valgnederl­ag.

Modstanden fortsaette­r

En af de diskvalifi­cerede kandidater er Joshua Wong, som er en af Hongkongs mest fremtraede­nde aktivister.

»Vores modstand vil fortsaette, og vi håber, at verden vil støtte os i den kommende kamp, der bliver op ad bakke,« sagde Wong fredag.

Opposition­en havde håbet på at vinde et historisk flertal i det lokale parlament i Hongkong, hvor kun halvdelen af saederne bliver besat af folkevalgt­e.

Valget ville desuden vaere det første, siden Kina for nylig har indført den omstridte sikkerheds­lov i Hongkong.

Torsdagens diskvalifi­cering af de prodemokra­tiske kandidater blev besluttet af Hongkongs regering.

Begrundels­en lød, at en raekke af kandidater­nes holdninger ikke vaerner om Hongkongs forfatning. Det gaelder eksempelvi­s hvis man taler for øget selvbestem­melse. Eller hvis man udtrykker modstand mod Kinas sikkerheds­lov.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark