Jyllands-Posten

»Hvis streetart ikke rører noget i folk, er det spild af maling og gavlplads«

Aalborg har på få år slået sig op som højborg for streetart i Danmark. Med byens 67 vaerker af store internatio­nale urban art-kunstnere og flere på vej drømmer projektled­er Lene Kirk om at forvandle Aalborg til en internatio­nal kultur- og kunstby.

- JO CARLSEN kultur@jp.dk

Vi kan ikke male, når det regner,« siger den tyske streetartk­unstner Andreas von Chrzanowsk­i, som også går under kunstnerna­vnet Case Maclaim. Sammen med sin samarbejds­og livspartne­r, Samira, har han søgt ly for regnen i Kirk Gallery i Aalborg, hvis vaegge er fulde af urbane kunstvaerk­er. Lun sommerregn siler ned udenfor, så dagens malerarbej­de er sat på hold. Sporadiske malingplet­ter pryder Maclaims sorte cowboybuks­er i blå, hvide og brune nuancer og afslører, at parret kommer direkte oppe fra byens nye, store gavlmaleri.

Kirk Gallery ligger midt i Aalborg – en by, som på få år har slået sig op som højborg for streetart i Danmark. På en halvmur, som ligger lige rundt om hjørnet, har den portugisis­ke streetartk­unster Vhils med bor og mejsel hugget et barneansig­t ind i en pudset mur. Lidt laengere nede ad Løkkegade har amerikansk­e Oliver Vernon forvandlet en beige mur til et 20 meter højt, abstrakt gavlmaleri, hvor skarpe farver og former smyger sig om hinanden.

Overfor har David Walker fra London malet et stort portraet af en ung kvinde i flere lag udarbejdet i fri hånd kun ved brug af spraymalin­g – ingen pensler. Går man en tur i Aalborgs gader, kan man ikke undgå at laegge maerke til de mange streetartk­unstvaerke­r, der pryder mure og vaeggavle, lavet af store, anerkendte kunstnere fra den internatio­nale urban art-scene. Case Maclaim og Samiras vaerk på Hadsundvej er nummer 67 i raekken, og tallet stiger støt hvert år.

Aalborg er jo ikke ligefrem New York

»Jeg har laenge villet have fat i de to, og nu lykkedes det endelig,« siger gallerist Lene Kirk tilfreds og nikker mod Case Maclaim og

Samira, som fordriver regntiden med at beundre kunstvaerk­erne i galleriet. Lene Kirk står bag projektet Out in the Open, som hun lancerede i 2014. Projektets formål er at få kunsten ud i byrummet, og det er grunden til, at mange urbane kunstnere fra hele verden de seneste seks år har fundet vej til Aalborg:

»Med projektet ville vi overordnet set have en masse internatio­nale streetartk­unstnere til at udsmykke byen med gavlmaleri­er. På Kirk Gallery har vi altid arbejdet med store internatio­nale urban art-kunstnere, og på et tidspunkt oplevede vi faktisk, at de begyndte at presse lidt på for at komme og lave nogle vaerker i Aalborg. Til sidst sagde en af vores kunstnere: ”Hvis I finder en gavl, så kommer jeg.” Så for os var det helt naturligt og lå faktisk lige til højrebenet,« fortaeller Lene Kirk om projektets begyndelse. Galleriets ønske med projektet var og er stadig at få kunst i høj kvalitet ud til så mange som muligt:

»Jeg synes, det er så fedt at lave kunst i det offentlige rum. For det første giver det mulighed for at få kunsten ud i det åbne i stedet for bare inde i galleriet eller på et museum, hvor der jo kun kommer få mennesker. Med urban art kan børn, unge, gamle, ja, alle pludselig opleve stor verdenskun­st lige uden for døren, uden det koster en krone,« siger Lene Kirk og fortsaette­r: »Derudover giver det jo et fantastisk energisk og laekkert byrum, som jo faktisk har betydet, at Aalborg i den grad er kommet på landkortet.«

Det faktum, at mange af kunstnerne har ekstremt mange følgere rundt om i verden,

som holder øje med, hvad de laver, har ifølge Lene Kirk også vaeret medvirkend­e til at saette Aalborg i den internatio­nale kunstscene­s søgelys:

»Når vi i dag ringer ud og spørger en kunstner, om vedkommend­e vil komme og male en gavl, så er svaret ofte: Vi har set, det er fedt i Aalborg, vi kommer!« fortaeller Lene Kirk og kigger spørgende på Case Maclaim og Samira. Samira nikker bekraeften­de: »For at vaere aerlig er streetartk­unstnere ofte lidt ligeglade med de små byer. Aalborg er jo ikke ligefrem New York. Enten gider de ikke at rejse til de små byer, og kommer de alligevel af sted, maler de halvhjerte­t. Men sådan er det ikke med Aalborg. Aalborg og Kirk Gallery har et virkelig godt ry i miljøet. Og kunstnere snakker!« griner Samira og fortaeller, at de kender flere fra streetartm­iljøet, der har smukkesere­t Aalborgs gavle.

Rester af hvid klovnemali­ng

På Nyboligs gavl på Hadsundvej går farverne fra Case Maclaims cowboybuks­er igen. Det nye kunstvaerk på gavlmaleri­et forestille­r en ung kvindes ansigt med store, mørke, alvorlige øjne. På huden i pigens ansigt ser man rester af hvid klovnemali­ng, og selv om klovnemali­ngen viser et smilende ansigt, vender kvindens mundvige nedad.

»Da vi ankom til Aalborg og blev vist rundt, fortalte Lene, at byen normalt afholder et karneval på denne tid, som har stor betydning for mange. I år er det jo desvaerre aflyst på grund af corona. Derfor er det aflyste karneval et af temaerne i vaerket,« fortaeller Maclaim og henviser til den hvide klovnemali­ng, som på symbolsk vis er skallet af og afslører den følelse af tab, som mange karnevalsg­lade aalborgens­ere føler i denne tid. Samira tilføjer: »Da dette er offentlig kunst, er det ekstremt vigtigt for os, at vaerket har en tilknytnin­g til dets sted, så folk både forstår aestetikke­n og vaerkets temaer. Derfor har vi brugt karnevalle­t som afsaet. Og så er det virkelig interessan­t, da tanken bag et karneval jo er, at alle kan deltage, og at alle er lige. Men selv om vi i dag skriver 2020, så ser virkelighe­den desvaerre bare ikke sådan ud – der er stadig ikke lighed,« forklarer hun.

Spild af maling og gavl

Og netop måden, hvorpå stedet får lov at praege et urbant vaerk, er noget, som Lene Kirk i den grad vaerdsaett­er:

»For de fleste gavlmalere er beliggenhe­den alt. De bruger tid på at saette sig ind i landet, kulturen, menneskene for at finde ud af, hvad det er for et liv, der bliver levet her. Og så går de i gang med at lave vaerket. Det betyder, at når de kommer her til byen, laver de vaerker tilegnet Aalborg! Hver gang de laver et gavlmaleri, er det et unikt vaerk, som man ikke kan finde andre steder i verden. Det, synes jeg, er helt saerligt,« fortaeller hun.

Ligesom stedet er vigtigt, spiller tiden også en rolle i kunsten, fortaeller Lene Kirk: »Gavlmaleri­erne holder ikke evigt. Vaerkerne forgår med tiden, og så kommer der et nyt. Derfor er vaerkerne naesten altid et øjebliksbi­llede af den tid, de opstår i. Ligesom idéen bag Case Maclaims vaerk, som udspringer af det aflyste karneval og coronatide­ns tab,« fortaeller hun og tilføjer: »Og hvor vildt er det ikke, at en gåtur rundt i Aalborg både kan give os et indblik i verdens konflikter og de strømninge­r, der er på den store internatio­nale urban art-scene netop nu!«

For Case Maclaim og Samira er det et must, at tiden er naervaeren­de i deres kunst, for den er med til at gøre vaerket relevant for beskueren:

»Streetart er nødt til at forholde sig til samtiden for at skabe relevans. For mig kan et vaerk vaere teknisk dårligt, men alligevel ramme noget i mig, fordi det er relevant. Det er det, der afgør, om det er et godt gavlmaleri. Hvis det ikke er relevant eller har nogen fortaellin­g, er det bare spild af farver og gavlplads,« fortaeller Samira.

Streetart forpligter

Gennem tiden har flere aktører foruden Lene Kirk bidraget til byens kunstdekor­erede gavle. Lene Kirk er dog den eneste, der fortsat traekker den urbane kunst til byen. Målet for hende har hele tiden vaeret at gøre Aalborg til en internatio­nal kultur- og kunstby, men vigtigst er det, at byens borgere står bag hende og støtter op om projektet:

»Streetart er jo ikke et tilvalg, borgerne gør sig. Tvaertimod tvinger vi jo faktisk folk til at kigge på kunsten, da den er lige uden for deres stuevindue­r eller på deres vej hen til Netto. Så vi synes jo også, der ligger en staerk forpligtel­se i, at så skal kunsten saftsuseme også vaere af høj kvalitet,« fortaeller Lene Kirk. Og selv om borgerne i Aalborg generelt er meget begejstred­e for kunsten, møder Lene Kirk indimellem nogle skeptiske borgere: »Der er jo nogle, der synes, at et billede er for grønt eller skoene for små, men sådan vil det jo altid vaere,« griner hun.

Når regnen stopper, skal Case Maclaim og Samira laegge sidste hånd på vaerket. Herefter går turen videre til Belgien, hvor naeste opgave venter. Sådan har Case Maclaim levet og arbejdet de seneste 25 år. Bag sig efterlader parret sin fortolknin­g af tidsånden i Aalborg lige nu – og det 67. vaerk i Out in the Open-serien. De har kaldt det Cancelled Carnival, på dansk Aflyst Karneval.

Når vi i dag ringer ud og spørger en kunstner, om vedkommend­e vil komme og male en gavl, så er svaret ofte: Vi har set, det er fedt i Aalborg, vi kommer! LENE KIRK, GALLERIST, KIRK GALLERY, AALBORG

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark