Jyllands-Posten

Lyttere må vente på dansk musik på ubestemt tid

I denne uge meddelte Google Koda, at man fra lørdag vil fjerne al dansk musik på Youtube.

- NANNA ELMSTRØM Nanna.Elmstroem@jp.dk

Torsdag brød forhandlin­ger om betaling for musik på Youtube mellem Google og Koda, der varetager danske musikeres interesser, sammen, da Google ifølge organisati­onen kraevede, at man saenkede betalingen til musikere med 70 pct.

Nedskaerin­gen på 70 pct. var ifølge Koda en betingelse for en ny, midlertidi­g aftaleforl­aengelse – et tilbud, som Koda sagde nej tak til.

Google, der ejer Youtube, har siden deaktivere­t al musik fra Kodas medlemmer, og det vil fra lørdag ikke laengere vaere muligt at lytte til de fleste danske kunstnere på videoplatf­ormen. Uden en aftale har Youtube ikke laengere rettighede­rne til at have musikken liggende på hjemmeside­n.

Ifølge musikmagas­inet Gaffa udtalte Youtube Musics europaeisk­e direktør, Dan Chalmers, under en videopress­ekonferenc­e fredag, at det »ikke er rigtigt, at vi vil saenke betalingen med 70 pct. Vi har tilbudt en bedre aftale«. Dan Chalmers vil af fortroligh­edshensyn ikke komme naermere ind på, hvad den nye aftale går ud på.

Den udlaegning er mediedirek­tør i Koda Kaare Struve ikke enig i.

»Det er ikke rimeligt at komme med en reduktion på 70 pct. i en måneds forlaengel­se af en gammel aftale, imens man skal forhandle en ny aftale. Det er det, vi har sagt nej til. Hvis vi sagde ja til en midlertidi­g nedsaettel­se på 70 pct., havde udsigterne til en ordentlig og fair aftale fremadrett­et vaeret meget dårlige.«

Nye forhandlin­ger var sat i vaerk, da man ville lave en faelles aftale mellem nordiske lande og Google, der skulle erstatte de norske, finske og danske komponisto­g sangskrive­rselskaber­s lokale aftaler. Den faellesnor­diske aftale blev forhandlet under det nordiske selskab Polaris.

Under konference­n oplyste Dan Chalmers, at Koda ikke har kunnet leve op til et minimumsbe­løb af indtjening, som Youtube var stillet i udsigt.

»Faktisk ligger det under 50 pct. af, hvad de lovede os,« sagde Dan Chalmers.

Ifølge Kaare Struve har Koda ikke lovet Google en vis indtjening i tidligere aftaler.

»Vi har ikke lovet, at Kodas rettighede­r skulle sikre Google en vis indtaegt. Vi har indgået en aftale, hvor vi har aftalt et beløb på, hvad de rettighede­r, vi ligger i aftalen, er vaerd,« siger han og tilføjer:

»Hvis vi havde underpraes­teret, giver det ingen mening at tilbyde os mere.«

I siger, at Google kraever en nedsaettel­se på 70 pct. De siger, at det gør de ikke. Kan du oplyse, hvad Googles tilbud har vaeret?

»Det er det tilbud, vi har fået på skrift. Det praecise tal kan vaere afhaengigt af hvordan der regnes, men det ligger i det leje. Hvordan de regner sig frem til et helt andet tal, det ved jeg simpelthen ikke.«

Hvad så nu?

»Vi synes, at der er en god dialog mellem Polaris og Google. Den dialog håber vi fører til en aftale inden for naermeste fremtid.«

Det vil stadig vaere muligt at lytte til danske kunstnere på Youtube, hvis man befinder sig uden for Danmark.

 ??  ?? Allerede fredag begyndte beskeden om, at indhold fra Koda ikke er tilgaengel­igt i Danmark, at dukke op på Youtube. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Allerede fredag begyndte beskeden om, at indhold fra Koda ikke er tilgaengel­igt i Danmark, at dukke op på Youtube. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark