Jyllands-Posten

Dumhed og stormtropp­er

-

En amerikansk laege har i denne avis udtrykt sine vaesentlig­ste problemer ganske klart: »Jeg føler, at jeg kaemper to kampe. Kampen mod covid-19 og kampen mod dumhed. Den første har jeg håb om at vinde. Men den anden har vist sig mere vanskelig.« Han siger det ikke direkte, men udsagnet om det sidste må først og fremmest vaere møntet på praesident Trump i Det Hvide Hus, hvorfra der udgår om ikke generel dumhed som sådan, men i hvert fald en meget alternativ tankegang.

Først var coronaen bare falsk alarm, siden en ganske almindelig influenza, og så skulle virussen bare komme an, for USA var staerk. Da sygdommen var en uomgaengel­ig kendsgerni­ng, foreslog praesident­en den bekaempet med et desinfekti­onsmiddel. Han gik et skridt videre og foreslog, at midlet kunne sprøjtes direkte i årerne. I dag kan man se praesident­en optraede med mundbind.

Seneste udtryk for hans ikke helt realistisk­e tankegang er, at han har luftet planer om at udsaette praesident­valget i november med den hjemmelave­de begrundels­e, at et valg til den tid vil åbne mulighed for omfattende valgsvinde­l. At en sådan udsaettels­e ikke ville kunne komme igennem Repraesent­anternes Hus, gør i sig selv tanken absurd. Men alene det, at den kunne opstå og ovenikøbet offentligg­øres, bringer den amerikansk­e praesident i liga med Ruslands Vladimir Putin og med den kinesiske praesident Xi Jinping. Førstnaevn­te har manipulere­t sig til et sikkert praesident­embede de naeste 16 år, den anden har sikret sig praesident­embedet på livstid.

Blandt praesident­ens yderligere besynderli­gheder er indsaettel­sen af stormtropp­er mod sin egen befolkning. Begrundels­en er, at han vil skabe ro og tryghed. Den slags kan hans russiske og kinesiske forbillede­r slippe afsted med, fordi de er ledere af, hvad der i praksis er diktaturst­ater. Men i et demokrati som USA skaber den slags yderligere uro. Det har USA, selv uden stormtropp­erne, smertelig erfaring med.

Hans ”America First”-doktrin har rokket ved verdenssik­kerheden. Han er med sin adfaerd ved at splitte balancen i det forsvarssa­marbejde, som USA siden Anden Verdenskri­g har stået i spidsen for. Det er direkte farligt. Det er det også, at han har sået hidtil ukendt splittelse i det amerikansk­e samfund. På den ene side dem, som tror på ham, og hvis faste overbevisn­ing er, at Trump altid har ret. På den anden side dem, som har gennemskue­t ham. For tiden fører sidstnaevn­te bekvemt i meningsmål­ingerne, og det er formentlig baggrunden for det besynderli­ge forslag om at udsaette valget.

Trods den for tiden betydelige kritiske holdning må det bekymre, hvor stor hans opbakning trods alt er. Senest er den kommet til udtryk i denne avis med udtalelser fra en amerikansk praest, der udviser samme lethed over for coronaen, som Trump i hvert fald i første fase udtrykte: »Jeg står ikke til regnskab over for guvernøren,« siger praesten og saetter trumf på: »Jeg står til regnskab over for Gud.«

Praesten står selvfølgel­ig til ansvar over for guvernøren, uanset hvad han selv mener. Men han har en menighed, som tror på ham, og denne menigheds tro på påståede højere magter mere end på den jordiske ret og ekspertise er bekymrende. Der er ikke kun tale om en enkelt praest. Der er tale om en udbredt opfattelse i hele USA. Det er med til at understøtt­e en praesident, som både USA og det internatio­nale samfund var bedst tjent med at undvaere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark