Jyllands-Posten

SF har ret: Der er behov for at saette skolerne fri

- CAMILLA-DORTHEA BUNDGAARD cand.ling.merc. og stud.theol.

Før folkeskole­reformen blev vedtaget, havde vi overvejet, om vores søn skulle i en almindelig folkeskole, hvis vi kom til at bo naer en god en af slagsen. Efter folkeskole­reformen, med dens alenlange dage og dens opblødning af den klassiske skolestruk­tur, blev det udelukket.

Og noget kunne tyde på, at vi ikke har vaeret alene om den betragtnin­g. Derfor er det glaedeligt, at SF – som oprindelig­t var et af partierne, der stod bag folkeskole­reformen – nu vil gå i brechen for, at folkeskole­rne får frihed frem for rigide strukturer og firkantede krav.

I 2014 trådte folkeskole­reformen og laerernes nye arbejdstid­slov i kraft. Foruden SF tog Socialdemo­kratiet og Radikale Venstre teten, mens Dansk Folkeparti og Venstre støttede op. Populaer var reformen ikke ret mange steder uden for embedsvaer­ket. Skolelaere­re fik forringet deres arbejdsvil­kår, og eleverne fik alenlange skoledage. Der er imidlertid igennem tiden blevet bevilget en maengde dispensati­oner fra reformens krav til landets skoler, så hvad reformen endte med at betyde i praksis, synes svaert at sige.

Vive, Det Nationale Forsknings­og Analysecen­ter for Velfaerd, har foretaget en evaluering af reformen. I januar kunne centeret derfor konkludere, at reformen hverken har medført en faglig fremgang eller en fremgang i trivsel. Evaluering­en tager højde for, at en stor reform måske skal have laengere tid at virke i, førend man bør evaluere den, men at der i hvert fald ikke er »nogen klar, positiv udundervis­ningsminis­ter, vikling i elevernes laering og trivsel i løbet af reformåren­e 2014-2018«. Der er imidlertid også sket andet på folkeskole­området i 10’erne.

Reformen kom i halen på en konflikt, under Thorning-regeringen i 2013, mellem KL og laererne, som endte med et regeringsi­ndgreb i konflikten. Den konflikt havde laererne naeppe glemt, da de skulle udføre folkeskole­reformen i praksis. Og tilbage i 2012 var inklusions­reformen trådt i kraft. Den betød, at børn med saerlige behov skulle inkluderes i de almindelig­e skoleklass­er. De praktiske konsekvens­er for både de børn, der har saerlige udfordring­er, og for de øvrige børn, de nu skulle sidde i klasse med, har fået megen medieopmae­rksomhed. Som den siddende Pernille Rosenkrant­z-Theil, har sagt, så er »der stadig for mange klasseloka­ler, hvor alle taber«.

Ifølge Danmarks Statistik er der sket en stigning i antallet af elever, der går på privat– eller friskole siden 2007, men upopulaere reformer har naeppe øget sandsynlig­heden for, at foraeldre i fremtiden vaelger folkeskole­n til. En måling bestilt af Rådet for Børns Laering viste, at det i 2010 var 14,7 pct. af landets elever, der gik i privatelle­r friskole, mens det var 18,3 i 2017.

Derfor er det også virkelig godt, at der er et parti, der nu tør at gå den modsatte vej af, hvad man har gjort i årtier. I stedet for at indføre mere centralise­ring, nye dumme krav og snaerende bånd ser det ud til, at SF nu tør tro på decentrale løsninger begået af laerere, ledere og til dels foraeldre på de enkelte skoler.

I hvert fald vil SF i første omgang lade 50 skoler forsøge sig som “folkefrisk­oler”; dvs. som skoler, der har samme frihed som privatskol­er. Så kan man håbe, at det kan igangsaett­e en generel tillid til, at dem, der har bedst forstand på, hvordan den enkelte skole bedst kan drives til elevernes fordel, er dem, der faktisk arbejder på og med skolen.

I stedet for at indføre mere centralise­ring, nye dumme krav og snaerende bånd ser det ud til, at SF nu tør tro på decentrale løsninger.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark