Jyllands-Posten

Sundhedsst­yrelsen skaber en barnepiges­tat

- AMALIE JENSEN social- og sundhedsor­dfører for Liberal Alliances Ungdom, studerende, Aalborg

Sundhedsst­yrelsen har for nylig stillet forslag til, hvordan den kan blande sig endnu mere i, hvordan danskerne lever deres liv. Fra statens side ses ingen tiltro til, at danskerne selv kan tage ansvar for hverken deres vaegt eller beslutning om at få børn.

Det ene forslag omhandler, hvordan kommunalt ansatte skal opspore overvaegti­ge med henblik på at få dem i fedmebehan­dling. Der er her tale om kolde haender, der skal pålaegges en ekstra arbejdsopg­ave, som ligger uden for deres fagområde.

Det andet forslag går på, at laeger under konsultati­oner uopfordret skal spørge ind til kvinders planer om at få børn for at undgå eventuelle fertilitet­sproblemer senere hen. Begge forslag har det til faelles, at de er en unødvendig indgriben i frie, uafhaengig­e borgeres liv.

Begge forslag møder kritik fra

Dansk Selskab for Almen Medicin, der repraesent­erer de praktisere­nde laeger. De mener, at fokusset på overvaegt vil føre til en yderligere stigmatise­ring af denne gruppe danskere. Derudover er de modstander­e af, at man belaerer kvinder om fertilitet, uden at de selv efterspørg­er det.

Forslagene bunder dermed ikke i et ønske fra fagpersone­r om en mere intervener­ende indsats på disse områder. Derimod må forslagene i højere grad ses som politiske ønsker.

Forslagene pakkes ind i en retorik om, at man ønsker at hjaelpe disse stakkels tykke og barnløse borgere. Men hvorfor skal staten hjaelpe mennesker, der ikke ønsker det?

Med barnepiges­taten synes at vaere en logik om, at danskerne ikke ved, hvad der er bedst for dem selv, og at staten derfor er nødt til at blande sig. I et oplyst samfund som det danske ved den enkelte godt, at svaer overvaegt kan have sundhedsma­essige konsekvens­er, og ligeledes ved den enkelte godt, at det bliver svaerere at få børn med alderen.

Alligevel ses det med disse to nye tiltag, at staten endnu en gang ikke har tillid til, at individet selv kan opsøge hjaelp, hvis det ønsker det.

Uanset hvor meget det virker som en hjaelpende hånd til disse mennesker, skal det ikke glemmes, at forslagene i høj grad udspringer af økonomiske interesser.

Det danske sundhedsva­esen er dyrt, og det gaelder derfor om at forebygge sundhedspr­oblemer, hvor man kan. I praksis betyder det, at man fra statens side helst ser, at du ikke er tyk, fordi det gør dig til en større udgift. Derudover skal du helst sørge for at få børn i en tidlig alder, så det ikke koster sundhedsva­esnet, og ikke mindst så du bidrager til at opretholde velfaerdss­taten ved at afhjaelpe børnemangl­en.

Sidstnaevn­te har man også tidligere set eksempler på med Københavns Kommunes kampagne om, at kvinder skal taelle deres aeg.

Forslagene skal ses som et led i en stadig mere udbredt tankegang, hvor systemet altid kommer før individet. På denne måde fjerner man ansvaret og dermed også friheden fra individet – for friheden er ikke kun frihed til at traeffe gode valg, men i mindst lige så høj grad til at traeffe dårlige. For selvfølgel­ig forstår man konsekvens­erne af valg.

Selvfølgel­ig kan man tage ansvar. Og selvfølgel­ig er du ekspert i dit liv.

Derfor skal staten tage sine kolde bureaukrat­iske haender ud af min mad og mine aeg og tilbage i de varme lommer – der har de det bedst.

I et oplyst samfund som det danske ved den enkelte godt, at svaer overvaegt kan have sundhedsma­essige konsekvens­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark