Jyllands-Posten

Er debatten om tryghed løbet af sporet?

Kriminalit­eten i Danmark er faldende. Alligevel stiger danskernes utryghed. Den gode nyhed er, at utrygheden kan mindskes, og at den reelle risiko for at blive offer for kriminalit­et ofte er overvurder­et.

- ERIK CHRISTENSE­N formand for Det Kriminalpr­aeventive Råd

Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer

Diskussion­en om utryghed har laenge fyldt meget i samfundsde­batten, og politiske forslag om hårdere straffe og retspoliti­ske stramninge­r begrundes jaevnligt med hensynet til borgernes tryghed. Bandeskyde­rier, spraengnin­ger rettet mod offentlige bygninger og frygten for terror er bare tre eksempler, der – med rette – har givet anledning til debat om utryghed.

Men er debatten løbet af sporet? Vi ved nemlig, at den enkeltes reelle risiko for at blive udsat for alvorlig kriminalit­et er ekstremt lav.

Trygfonden­s netop offentligg­jorte tryghedsmå­ling understreg­er paradokset. Andelen af utrygge er steget markant fra 8,5 pct. i 2005 til 19,9 pct. i 2019, selv om kriminalit­eten generelt er faldende. Et konkret eksempel på udfordring­en: Selv om antallet af indbrud er styrtdykke­t fra over 48.000 i 2009 til det halve i 2019, er bekymringe­n for indbrud fortsat tårnhøj, selv om den er faldet under coronanedl­ukningen.

I 2019 var hver fjerde dansker bekymret for indbrud. For et årti siden var det kun hver 10. Målingen viser også, at frygten for overfald, vold og seksuelle overgreb er steget de seneste år, og hver femte frygter terror.

Pointen er, at selv om den reelle risiko for at blive udsat for kriminalit­et er lav eller faldende, kan man godt føle sig utryg. Vi ser også jaevnligt eksempler på, at politiske forslag begrundes med, at danskerne skal kunne føle sig trygge.

Spørgsmåle­t er bare, om eksempelvi­s øget overvågnin­g, flere efterforsk­ningsredsk­aber til politiet og skaerpede straffe kan stå alene i denne indsats.

I Det Kriminalpr­aeventive Råd mener vi, at forebyggel­sen skal langt mere i spil. Vi ved, at forebyggel­se taet på borgerne både kan øge trygheden og mindske kriminalit­eten. Reaktive tiltag og

“her-og-nu-løsninger” på den meget alvorlige kriminalit­et, vi har set udspille sig i det offentlige rum de seneste år, har – naturligt nok – haft politisk førsteprio­ritet. Den komplekse udfordring med tryghed kraever imidlertid, at den langsigted­e og tidlige forebyggel­se prioritere­s højere.

Den gode nyhed er, at utrygheden kan afhjaelpes. I udsatte boligområd­er kan man arbejde med fysiske forandring­er, f.eks. bedre belysning på stier og gader. Derudover ved vi, at koordinere­de indsatser mellem kommune, politi, SSP og boligselsk­aber kan styrke trygheden i et område.

Kigger man mod f.eks. Nørrebro og Vesterbro, er utrygheden faldet, ifølge Københavns Kommunes tryghedsmå­ling. Den øgede tryghed skyldes blandt andet, at kommune, politi og boligselsk­aber har haft fokus på dialog med unge, når der er optraek til uro, og ved grønne områder og pladser har man skabt bedre belysning og fartdaempe­nde foranstalt­ninger.

Og så må vi ikke glemme, at vi alle sammen kan gøre noget for at skabe tryghed i vores lokalområd­e. Staerke borgerinit­iativer som Natteravne­ne, samarbejde på tvaers af borgere og myndighede­r samt tryghedsva­ndringer, hvor beboere går en tur i lokalområd­et og finder løsninger på utrygheden, har vist, at danskerne også er villige til at påtage sig et ansvar og selv ruste sig mod kriminalit­et og utryghed.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark