Jyllands-Posten

Hans stemme har fyldt danske højttalere i mere end tre årtier

Alex Nyborg Madsen har praeget DR’s programmer om populaermu­sik i adskillige årtier og har desuden selv vaeret forsanger i flere bands.

-

Hans velmoduler­ede stemme har noget letgenkend­eligt og tillidsvae­kkende over sig. Den har fyldt danske højttalere i mere end tre årtier, hvor en af alle tiders mest populaere radiovaert­er har spillet pop- og rockmusik i DR.

Alex Nyborg Madsen har bestyret en lang raekke musikprogr­ammer i Danmarks Radio siden 1984. I et par år var han tillige musikchef for DR’s P3 og P4.

Sideløbend­e har han dyrket egen musikerkar­riere som forsanger i kopibandet Led Zeppelin Jam og i flere andre bands: Witch Cross, Harlot og Savage Affair, ligesom han har medvirket i flere spillefilm.

Ikke gammel og sur

Han er født i Frederiksv­aerk, og oprindelig var det et helt andet område, der trak.

»Som teenager var jeg meget taet på en laereplads hos en fotograf, der underviste i den lokale ungdomssko­le. I sidste øjeblik glippede det, og mit liv kom i stedet til at handle om musik – som formidler i radioen og som sanger på scener i Danmark med sjaeldne afstikkere uden for landets graenser. Jeg glemte alt om fotografi, men følte alligevel, at jeg var havnet på rette hylde,« beretter han på sin hjemmeside.

Efter årtusindsk­iftet gik Nyborg Madsen fra P3 over til P4 – ud fra devisen om, at »det er sjovere at vaere den unge vilde på P4 end den gamle sure på P3«.

Alex Nyborg Madsen har flere gange modtaget Se og Hørs Kim Schumacher-pris, og han kunne notere sig en bemaerkels­esvaerdig succes, da han i 1995 fik kronprins Frederik til at vaelge musik og vaere gaest i P3-programmet ”Maskinen”.

Spillede i Parken

Kronprinse­n er en stor ynder af Led Zeppelin Jam, som efter hans ønske blev inviteret til at optraede i

Parken i København i anledning af hans bryllup med Mary Donaldson.

Musikeren i Madsen blev for alvor vakt til live, da han først i 1980’erne var forsanger i heavy metal-bandet Witch Cross. Da bandet blev opløst i 1986, dannede Alex Nyborg Madsen gruppen Harlot, som siden blev opløst til fordel for poporkeste­ret The Savage Affair.

Alex Nyborg Madsen har ikke haft det nemt med helbredet. I 1998 måtte han opereres for en medfødt hjertefejl. Han har også måttet kaempe sig ud af et kokainmisb­rug, og så er han en velvoksen herre.

»Jeg har vaeret overvaegti­g hele mit liv,« har han åbent fortalt om sine problemer med en vaegt på omkring

160 kilo.

I november 2018 flyttede Alex Nyborgs radioprogr­am ”Madsen” fra P4 til det mindre profilered­e P5. Ifølge DR som følge af den spareplan, DR måtte indlede efter den nye medieaftal­e og public service-kontrakt. De davaerende otte DR-radiokanal­er skulle skaeres ned til fem.

Ganske vist gror der ikke mos på en rullesten. Men i 2006 tog Alex Nyborg Madsen alligevel turen til Christians­borg Slot for at takke dronningen for det ridderkors, hun havde tildelt DR-redaktøren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark