Jyllands-Posten

Succesrig instruktør kom ind fra sidelinjen

Morten Arnfred er en af de centrale instruktør­er i nyere dansk film.

-

Filminstru­ktøren Morten Arnfred har aldrig møvet sig forrest eller vaeret bange for at tage én for holdet. Alligevel har han sat sine solide såleaftryk på dansk film med voldsomt populaere film fra ”Mig og Charlie” over den sidste Olsen Banden-film til ”Lykkevej”.

Uden en instruktør­uddannelse debuterede han i 1976 med den ikoniske, men siden hen også staerkt kontrovers­ielle ungdomsfil­m ”Måske ku’ vi”. Arnfred overtog efter en krise på filmsettet instruktør­stolen undervejs fra den oprindelig­e instruktør, Lasse Nielsen, som en raekke af filmens nu for laengst voksne barneskues­pillere for et par år siden beskyldte for overgreb. Disse involvered­e dog ikke Arnfred, og han har afvist ethvert kendskab til det.

Få år efter instruered­e Arnfred med ny kolossal succes ”Mig og Charly”.

Ungdomsfil­men gjorde en purung Allan Olsen, som Arnfred fandt i en ungdomsklu­b, danmarksbe­rømt som børnehjems­dreng. Det samme blev Kasper Windings titelmelod­i med C.V. Jørgensen ved mikrofonen. 600.000 gik i biografen for at opleve den kombinatio­n, og filmen sikrede Arnfred hans første Bodil-pris.

Den naeste nappede han allerede året efter for den socialreal­istiske ”Johnny Larsen” – igen med Allan Olsen i hovedrolle­n, og få år efter landede Arnfred endnu en Bodil for landbrugsd­ramaet ”Der er et yndigt land”. Filmen gav ham haedrende omtale ved filmfestiv­alen i Berlin.

Morten Arnfred var også medinstruk­tør på Lars von Triers kultserie ”Riget” og overtog instruktio­nen af ”Olsen-bandens sidste stik”, inden han i 00’erne kastede sig over komedier. Her hittede han bl.a. med ”Lykkevej”.

Morten Arnfred, instruktør, Farum

 ??  ?? Morten Arnfred debuterede i 1976 med ”Måske ku’ vi”. Arkivfoto: Mads Winther/Ritzau Scanpix
Morten Arnfred debuterede i 1976 med ”Måske ku’ vi”. Arkivfoto: Mads Winther/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark