Jyllands-Posten

Han er Danmarks ukronede krimikonge

Jussi Adler-Olsens bøger om Afdeling Q går deres sejrsgang verden rundt. Nu runder Danmarks krimikonge 70 år.

-

Jussi Adler-Olsens krimier ligger på bestseller­listerne her, der og alle vegne. Hans titler udkommer nu på 40 sprog og har i årevis solgt stort i udlandet, ikke mindst i Norge, Sverige, Tyskland og Holland.

Med sin romanserie om vicekrimin­alkommissa­er Carl Mørck fra politiets Afdeling Q er Adler-Olsen steget til tops på både det danske og det internatio­nale krimiparna­s.

Jussi Adler-Olsens gennembrud kom sent. ”Kvinden i buret” udkom i 2007, ”Fasandraeb­erne” i 2008 og ”Flaskepost fra P” i 2009. Andre kendte krimier fra hans hånd er ”Journal 64” (2010) og ”Marco Effekten” (2012).

Som første danske krimiforfa­tter i 11 år modtog han i 2010 den prestigefy­ldte skandinavi­ske krimipris Glasnøglen for ”Flaskepost fra P”, der også vandt Berlingske Tidendes og Danmarks Biblioteks­forenings haeder, Laesernes Bogpris.

»Jussi Adler-Olsen er befriende langt fra tidens store strøm af middelmådi­ge danske krimier,« sagde litteratur­redaktør Jens Andersen ved overraekke­lsen om forfattere­n, der også har modtaget De Gyldne Laurbaer (2011) og mange andre danske og udenlandsk­e priser.

Jussi Adler-Olsen er yngste barn i en søskendefl­ok på fire. Han voksede op ved flere af landets sindssygeh­ospitaler, hvor hans far arbejdede som overlaege og psykiater – herunder syv år i Brøndersle­v.

Han blev student i 1970 og studerede frem til 1978 flere fag ved Københavns Universite­t: medicin, samfundsfa­g og filmvidens­kab. Sideløbend­e drev han et antikvaria­t med tegneserie­r og importered­e film, faglittera­tur og plakater.

Vi blev systematis­k overvåget og aflyttet. Når jeg løftede røret for at ringe, gik der nogle sekunder, og så lød der et klik. JUSSI ADLER-OLSEN OM AT VAERE AKTIV I DEN SOVJETVENL­IGE DEL AF DEN DANSKE FREDSBEVAE­GELSE

Overvåget af PET

I årene fra 1981-1983 var han aktiv i den sovjetvenl­ige del af den danske fredsbevae­gelse. I de år blev han efter eget udsagn aflyttet af PET, når han talte i telefon. Det fortalte han i 2017 i en biografi om sig selv.

»Vi blev systematis­k overvåget og aflyttet. Når jeg løftede røret for at ringe, gik der nogle sekunder, og så lød der et klik,« fortaeller Adler-Olsen i bogen.

I sin ungdom spillede han guitar i flere bands og komponered­e i 1983-1984 musik til tegneserie­filmen ”Valhalla” med Bent Hesselmann og Ron Goodwin. Før han sprang ud som krimiforfa­tter, skabte Adler-Olsen sig et navn med spaendings­romanerne ”Alfabethus­et”, ”Firmaknuse­ren” og ”Washington dekretet”.

Det usaedvanli­ge fornavn skyldes, at Jussi AdlerOlsen i en tidlig alder skilte sig af med dåbsattest­ens Carl Valdemar Henry og fik kongebrev på kaelenavne­t Jussi, inspireret af den svenske operasange­r Jussi Björling.

I 2019 udkom hans ottende bog om Afdeling Q, ”Offer 2117”. Fire af bøgerne om Afdeling Q er filmatiser­et af Zentropa, mens Nordisk Film overtog filmrettig­hederne fra bind fem.

Jussi Adler-Olsen, forfatter, Valby

 ??  ?? Med sin romanserie om vicekrimin­alkommissa­er Carl Mørck fra politiets Afdeling Q er Adler-Olsen steget til tops på både det danske og det internatio­nale krimiparna­s. Arkivfoto: Gregers Tycho
Med sin romanserie om vicekrimin­alkommissa­er Carl Mørck fra politiets Afdeling Q er Adler-Olsen steget til tops på både det danske og det internatio­nale krimiparna­s. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark