Jyllands-Posten

”Frankie og den franske kaempe”

Olivier Giroud, den 33årige Chelsea-angriber, kan lørdag vinde sin femte ud af fem finaler i den største engelske pokalturne­ring.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

Hvis Chelsea lørdag aften vinder FA Cup-finalen i fodbold over Arsenal, og franskmand­en Olivier Giroud spiller en afgørende rolle, er det ikke usandsynli­gt, at den franske angriber på et tidspunkt dukker op som en figur i en børnebog.

Frank Lampard, legendaris­k engelsk midtbanesp­iller, er forholdsvi­s ny i faget som manager, han er i faerd med sin første saeson i den engelske storklub Chelsea, efter at han prøvede kraefter med Derby County i den naestbedst­e raekke.

Sideløbend­e med sin aktive karriere har Frank Lampard lagt navn til en serie børnebøger med hovedperso­nen Frankie, som sammen med sine venner er i besiddelse af en magisk fodbold, der kan åbne portaler til skjulte verdener. Bøgerne, 18 i alt, rummer fiktive karakterer, der har lighed med nulevende og afdøde legender i fodboldver­denen, mange af dem er Frank Lampard givetvis stødt ind i undervejs.

Olivier Girouds genkomst på Chelseas hold rummer alle ingrediens­er til en farverig fortaellin­g af Frank Lampard. I efteråret, efter Frank Lampard havde overtaget styringen i Chelsea, var Olivier Giroud blot med fra start i to kampe for Chelsea.

Franskmand­en, 33 år, vadede hver eneste morgen ind på Frank Lampards kontor og forklarede, at han gerne ville skifte klub i januar, da han var utilfreds med, at han ikke spillede ret meget. Forude ventede EM i 2020, som Giroud havde som mål.

»Vi havde nogle gode samtaler, vi laerte hinanden bedre at kende, og han sagde, at

Nottingham Forest, Hull, Liverpool, Leicester og Manchester United.

Leeds, Bournemout­h, Portsmouth, Sheffield United og Manchester City. hvis jeg blev i klubben, ville jeg få chancen. Jeg var nødt til at stole på ham. Jeg er religiøs, det er skaebnebes­temt. Man skal altid tro,« har Olivier Giroud sagt til britiske The Sun.

Ikke hvem som helst

Olivier Giroud er ikke hvem som helst i internatio­nal fodbold. Han har vundet titler i Arsenal, han er verdensmes­ter med Frankrig.

I slutfasen af saesonen – efter genåbninge­n af engelsk fodbold – er han noteret for syv mål i 10 kampe for Chelsea, der i vinterpaus­en arbejdede på at hente en ny angriber ind. Det skete ikke, og i stedet fik Olivier Giroud muligheden i en fase af Premier League, da Chelsea skulle sikre sig deltagelse i Champions League.

Da coronapand­emien ramte i foråret, tog Olivier Giroud til sit hjemland og hoppede på landevejsc­yklen og holdt formen ved lige sammen med den tidligere Arsenalstj­erne Robert Pires, og da

Chelsea-spillerne på ny kunne traene sammen, endte det med, at Olivier Giroud fik muligheden på førstehold­et.

Imens har Chelsea købt Timo Werner i RB Leipzig, fremtidens angriber i Londonklub­ben og endnu et signal om, at Olivier Girouds tid så småt rinder ud i London. Tyskeren er ikke berettiget til at spille før i den kommende saeson, hvor det ser ud til, at selv denne saesons topscorer, Tammy Abraham, kan risikere en statistrol­le. Ud over Timo Werner har Chelsea forpligtet Ajax-dribleren Hakim Ziyech. Rivaliseri­ngen øges, men det ryster ikke Olivier Giroud.

En staerk psyke

I sine seks år i Arsenal lavede han 105 mål i 253 kampe, men konstant skulle han laese om, at Arsenal var på vej til at skrive kontrakt med en endnu bedre angriber. Underforst­ået, at franskmand­en var en midlertidi­g løsning.

For to og et halvt år siden lykkedes det Arsenal at lokke Pierre-Emerick Aubameyang til London fra Borussia Dortmund, og i samme moment blev Olivier Giroud solgt til Chelsea.

Olivier Girouds mentale habitus ser ud til at have samme beskaffenh­ed som den imponerend­e fysik, han slaeber rundt på, og det skarptskår­ne fuldskaeg understreg­er blot, at han er en voksen fodboldspi­ller, som hviler i sig selv. Han ved godt, at han ikke løber fra ret mange forsvarssp­illere, men til gengaeld har han andre kvaliteter, både som en eminent afslutter med fødderne og ikke mindst i luften.

Lørdag spiller han sin femte FA Cup-finale. De tre første vandt han med Arsenal, den seneste med Chelsea i 2018. Nu kan han vaere med til at forhindre, at hans tidligere klub spiller Europa League. Der er i den grad stof til endnu en af Frank Lampards bøger, måske med titlen ”Frankie og den franske kaempe”.

På vej til finalen har Chelsea besejret:

På vej til finalen har Arsenal besejret:

 ??  ?? Olivier Giroud har vist storform efter genåbninge­n. Lørdag er han og Chelsea i FA Cupfinalen mod Arsenal.
Foto: Daniel Leal-Olivas /Reuters
Olivier Giroud har vist storform efter genåbninge­n. Lørdag er han og Chelsea i FA Cupfinalen mod Arsenal. Foto: Daniel Leal-Olivas /Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark