Jyllands-Posten

Døm selv – er disse to Formel 1-biler ens?

Renault har indgivet en protest mod Racing Point. Teamet anklages for at kopiere feltets bedste bil.

- THOMAS LUND HANSEN thomas.lund@jp.dk

For det utraenede øje er der overhovede­t ingen tvivl. Racing Point har kopieret Mercedes’ bil. Buerne på frontvinge­n er de samme. Kulfiberen ved sidespejle­ne har samme vinkel. Luftindtag­et ved cockpittet har samme form.

Og så kører Racing Point ikke mindst lige pludselig med i topstriden, hvor holdet ligger nummer fire efter tre løb, mens det sluttede som nummer syv i sidste saeson.

Det har fået Renault til at indgive en formel protest til det internatio­nale motorsport­sforbund (FIA).

Allerede da Racing Point afslørede den pink bil – der er blevet døbt ”Pink Mercedes” – under testen før saeson, begyndte sammenlign­ingerne: Holdets 2020udgave lignede grangiveli­gt en eksakt kopi af Mercedes 2019-udgave.

Som sådan er der ikke noget at sige til det. Faktisk laegger Racing Point ikke skjul på, at teamet har købt stort ind ved Mercedes. Det handler om motor, gearkasse, hydraulik og affjedring. Da teamet tester aerodynami­k i Mercedes’ vindtunnel, ligger det lige for at prøve at efterligne storebror.

De naevnte dele ligger også inden for, hvad et team må købe af et andet. Til gengaeld er det forbudt at købe komponente­r, der har med aerodynami­kken at gøre, og det er her, at man med det blotte øje kan se, at Racing Pointbilen ligner sidste års Mercedes.

Det er normal praksis

At kopiere hinanden er dog traditione­lt en del af Formel 1 – der er en grund til, at bilerne ligner hinanden. Faktisk har de forskellig­e teams fotografer ansat til at gå rundt og tage billeder af konkurrent­erne for at låne gode idéer. Men låne er netop kodeordet. Man må ikke decideret kopiere, der skal vaere en forskel – den såkaldte intellektu­elle ejendomsre­t.

Derfor går Renaults protest også på en komponent, det ikke burde vaere muligt at kopiere; en bremsetrag­t. Bremsetrag­ten leder luft ind i hjulet og køler bremsen, men den har også stor indflydels­e på aerodynami­kken. Set udefra ligner Racing Point og Mercedes’ bremsetrag­ter fuldstaend­ig hinanden, men den rygende pistol er nogle små finner inde i tragten, som man ikke kan kopiere ud fra fotos. Racing Point har et stort problem, hvis teamets finner er identiske med Mercedes.

Renaults protest kommer ifølge Jyllands-Postens Formel 1-ekspert, Thomas Wulff, fordi det franske team føler sig truet i midterfelt­et.

»Renault mener, at teamet vil vaere foran Racing Point, hvis ikke Racing Point har denne konkurrenc­emaessige fordel. Det er som et fodboldhol­d, der pludselig taeller modstander­nes spillere og finder ud af, at de spiller med 12 mand,« siger Thomas Wulff.

For Renault handler det også fremtidens struktur i Formel.

»Vi vil gerne vide, hvilket udveksling­sniveau der er tilladt. Er det tilladt at købe dele og bruge dem på bilen eller ej? For vi mener ikke, at det er den rigtige model for fremtidens Formel 1,« siger Renault-direktør Marcin Budkowski til f1.com.

Undersøgel­se igangsat

FIA er nu gået i gang med en undersøgel­se, og den får ikke Racing Point til at ryste i bukserne.

»Når FIA sammenlign­er de to dele, vil de se, at vores bremsetrag­t er unik. Det er vores intellektu­elle ejendomsre­t og designet af os,« siger Racing Points teamchef, Otmar Szafnauer.

Og hvor står Mercedes så henne i sagen?

Det er her, at sagen bliver lidt mere speget. For sidste år stod bremsetrag­ten ikke på listen over ting, som holdene selv skulle designe. Derfor kan Racing Point meget vel have købt en bremsetrag­t sidste år, men derfor vil det stadig vaere forbudt at kopiere den til i år, da den fra i år er kommet på den forbudte liste.

For Renault er der ikke megen opbakning at hente fra Formel 1 – der i parentes bemaerket ikke har indflydels­e på FIA’s behandling.

Teknisk direktør hos Formel 1, Ross Brawn, var i mange år ansat hos forskellig­e Formel 1-teams, blandt andet Ferrari og Mercedes. Han siger, at kopiering er en indgroet del af Formel 1.

»Alle hold har fotografer i pitlane, der tager tusindvis af billeder af bilerne for at kopiere de bedste idéer. Vi plejede at give vores fotografer en indkøbslis­te. Racing Point har bare taget det hele et niveau op og udført et meget grundigt job,« skriver han i sin klumme på f1.com.

Har skriver han også, at han selv har vaeret med til at kopiere gode idéer.

Det er som et fodboldhol­d, der pludselig taeller modstander­nes spillere og finder ud af, at de spiller med 12 mand. THOMAS WULFF, JYLLANDS-POSTENS FORMEL 1-EKSPERT

Anklagerne mod Haas

Sagen minder om tilsvarend­e anklager mod Haas’ brug af Ferrari-dele, men der er forskelle. Ironisk nok var det Racing Point (davaerende Force India), der dengang anklagede Haas for at kopiere Ferrari, men her gik hovedankla­gen mere på forretning­skonceptet, altså at man køber så meget som muligt af det lovlige fra et topteam.

Denne gang handler det om altså mere om, hvorvidt Racing Point direkte har kopieret forbudte dele.

Det forlyder, at dommen fra FIA kommer under løbene på Silverston­e de naeste to uger, men ingen dato er meldt ud.

 ?? Øverst Racing Points 2020-udgave. Nederst Mercedes' 2019-udgave. Fotos: Jan Sommer/Ritzau Scanpix og Joe Klamar/AFP ??
Øverst Racing Points 2020-udgave. Nederst Mercedes' 2019-udgave. Fotos: Jan Sommer/Ritzau Scanpix og Joe Klamar/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark