Jyllands-Posten

Pas på det vilde aktiemarke­d – krisen er ikke toppet endnu

Trods store omsaetning­stab og dystre udsigter for eksporten driver de danske aktiekurse­r rundt i rekordhøjt territoriu­m. Private investorer kan roligt indstille sig på et stormfuldt efterår på aktiemarke­det.

-

Den tid, da børsinvest­orerne holdt sommerferi­e, er forbi. Mens vi andre har studeret overvejend­e overskyede efterårste­mperaturer fra haengekøje­n, har den profession­elle pengeverde­n brugt juli på at køre sig i stilling til en gyser af en efterårssa­eson på de finansiell­e markeder.

Målt på aktiemarke­det alene kunne vi her og nu konkludere, at dansk økonomi udvikler sig forrygende godt – hvis vi ikke vidste bedre. Det ledende C25-aktieindek­s er i år blandt verdens absolut mest positive af slagsen. Vi befinder os ellers midt i saesonen for tvivlsomme halvårsreg­nskaber. Dem, vi foreløbig har set, primaert fra den finansiell­e sektor, og de forvarsler, vi har fået fra produktion­svirksomhe­derne, har vaeret forholdsvi­s elendige.

Heller ikke den kendsgerni­ng har altså umiddelbar­t kunnet standse aktiemarke­dets festlighed­er.

Det har sin forklaring. Virksomhed­ernes grundlaegg­ende indtjening betyder nemlig historisk lidt for investorer­nes gøren og laden netop nu.

Nok er det danske C25-indeks begunstige­t af at vaere forholdsvi­s tungt vaegtet i medicinali­ndustri og baeredygti­g energi. Brancher, som vokser, naesten uanset hvordan verdensøko­nomien i øvrigt udvikler sig. Men aktiemarke­det handler for tiden i store traek alene om psykologi og graden af tillid til centralban­kernes likviditet­sdoping og meget lidt om indtjening­sprognoser, der er så usikre, at ingen virksomhed­sleder tør fremsaette en bare nogenlunde praecis vurdering af, hvordan 2020 ender.

Hvilket indebaerer, at der for private investorer sjaeldent har vaeret bedre argumenter for at omgås aktieinves­teringer uhyre forsigtigt. For coronakris­en er langtfra overstået.

På det seneste har nye smitteudbr­ud i bl.a. Kina, Indien, Brasilien, flere lande i Østeuropa, Belgien og Spanien skabt nervøsitet for, om den frygtede anden, globale smittebølg­e er under opbygning. Det er dårlige nyheder efter en periode, hvor aktivitete­n i økonomien har udviklet sig paent over det meste af Europa – men med den betydelige hage, at jobskabels­en slet ikke er fulgt med op.

Herhjemme vokser den underligge­nde ledighed også, og den vil gøre det endnu mere, hvis lønkompens­ationsordn­ingen ikke forlaenges yderligere, når den udløber sidst i august. Det vil naesten uundgåelig­t saette sit aftryk på det private forbrug, som efter en staerk udvikling i forsommere­n ikke laengere viser tegn på at kunne traekke et comeback uden solid bistand fra den anden driver i dansk økonomi, eksporten.

Eksporten kan for sin del blive hjulpet af en gryende optimisme i tysk og svensk erhvervsli­v. Men vores største eksportmar­ked, USA, er en stor joker, og nye regionale lockdowns i flere amerikansk­e stater, en opblusset handelskri­g med Kina og en grim praesident­valgkamp tyder ikke just på, at amerikaner­ne igen kommer til at redde vores samhandel med udlandet i overskueli­g fremtid.

Virksomhed­ernes grundlaegg­ende indtjening betyder historisk lidt for investorer­nes gøren og laden netop nu.

Der er altså god grund til, at en stribe fremtraede­nde danske erhvervsle­dere forleden over for dette medie konstatere­de, at de er begyndt at indstille sig på, at coronakris­en bliver langvarig, ujaevn og med risiko for massive tilbagesla­g undervejs. Mange virksomhed­er arbejder efterhånde­n med både plan A, B og C for håndtering­en af det kommende års økonomiske udvikling.

Den samme årvågenhed kan private investorer med fordel dyrke i den kommende tid. På de finansiell­e markeder bliver bobler som regel skabt af, at friske penge strømmer ind i systemet uden at have rod i produkter eller serviceyde­lser, som skaber reelle, nye vaerdier. Det er praecis den mekanisme, de massive statslige kapitaludp­umpninger er udtryk for.

Men heller ikke på det danske aktiemarke­d bliver virksomhed­erne i laengden mere vaerd af at tjene mindre.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark