Jyllands-Posten

DSV-topchef: Købet af Panalpina styrker troen på store opkøb

DSV’s resultat i 2. halvår overgik forventnin­gerne.

- KASPER BRØNDGAARD kasper.b.andersen@finans.dk

DSV kom buldrende igennem 2. kvartal, og allerede ved udgangen af september ventes et milliardst­ort opkøb af schweizisk­e Panalpina at vaere fuldt integreret.

Det giver DSV-ledelsen mulighed for endnu en gang at spejde efter opkøbsmål.

»Vi er kommet markant bedre ud, end vi troede for et par måneder siden. Isaer hvis vi ser tilbage på de mørkeste timer og dage i marts, da vi havde alle mulige worst casescenar­ier,« siger Jens Bjørn Andersen, adm. direktør i DSV Panalpina:

»Det er muligt, at vi kommer til at omtale integratio­nen en gang mere efter 3. kvartal, men ellers kommer vi til at fade kommunikat­ionen ud. Så betragter vi integratio­nen som faerdig.«

Overgik forventnin­gerne

Regnskabet for 2. kvartal viser, at den asset light-model, hvor DSV kun i begraenset omfang ejer aktiver, igen har virket.

Selskabet overgik analytiker­nes forventnin­ger markant. Det sendte aktien 4 pct. op fra morgenstun­den, men aktien lukkede i et fald på 0,71 pct. til 867 kr.

DSV Panalpina landede således et driftsresu­ltatet før saerlige poster på 2,6 mia. kr. mod ventet 2,4 mia. kr., og samtidig genindført­e selskabet sine forventnin­ger fra helåret, der blev introducer­et i begyndelse­n af 2020, men sløjfet, da coronakris­en ramte.

Det har dog haevet indtjening­en i et marked, hvor de fragtede maengder er faldet voldsomt – op til 30 pct. inden for luftfragt. Men hvor stigende indtjening pr. forsendels­e har gjort, at DSV har bevaret en saerdeles fornuftig lønsomhed.

»DSV formår at udnytte de stigende fragtrater i luften, hvor indtjening­en i luftfragt virkelig har fået luft under vingerne i kvartalet og også vaesentlig­t mere end ventet,« siger Mikkel Emil Jensen, aktieanaly­tiker i Sydbank, til Ritzau Finans.

Ud over store synergier fra opkøbet af Panalpina har DSV skåret yderligere til, så man samlet set venter at saenke sine omkostning­er med 3,7 mia. kr., der vil slå fuldt igennem i 2021.

Risikerer I ikke at stå skidt, når eller hvis markedet kommer tilbage – fordi der er skåret for meget ind til benet?

»Det er der altid en risiko for, men det er noget, vi nøje har vurderet,« siger Jens Bjørn Andersen om de store besparelse­r:

»Det interessan­te er, at vi vil prøve at se, om vi kan accelerere udnyttelse­n af de nye it-vaerktøjer, vi har investeret voldsomt i. Så hvis aktivitets­niveauet kommer til at stige, vil vi ikke få behov for at øge omkostning­sbasen, men se en produktivi­tetsstigni­ng. Det har vaeret meget vigtigt for os internt, at disse besparelse­r meget gerne skal vaere permanente. Vi skal organisere os på en måde, så vi kan håndtere yderligere transportm­aengder, når eller hvis de kommer tilbage.«

Planen er med andre ord, at opkøbet af Panalpina – der var markant mindre lønsomt end DSV – ikke bare får den samlede koncern tilbage på DSV’s niveau. Men samlet set stiger.

»Det er et forsigtigt håb, at man kan få endnu højere marginer med en succesfuld integratio­n. Selv om den ikke er faerdig, så har det gjort os endnu staerkere i vores tro på, at vi kan skabe vaerdi ved at lave opkøb,« siger Jens Bjørn Andersen.

Faerre opkøbsmål

DSV’s udfordring er i dag, at antallet af opkøbsmål, som virkelig batter, bliver mindre, i takt med at DSV vokser. Samtidig har mange, specielt familieeje­de, selskaber ikke tidligere vaeret villige til at saelge.

Har covid-19-krisen aendret dynamikken?

»Om det her kan få nogle af de lidt svagere laengere ud mod afgrunden – eller om andre selskaber kan overveje deres strategi og ejerskab – det er da en mulighed. Men det er lidt spekulativ­t. Vi er heller ikke aktive,« siger Jens Bjørn Andersen.

Han understreg­er, at integratio­nen af Panalpina skal vaere helt på plads – det er så også lige rundt om hjørnet – før man igen går på jagt efter opkøb.

Nogle af de afgørende synergier skabes ved at flytte opkøbte selskaber over på DSV’s it-systemer, og i dag er omkring 90 pct. af Panalpinas forsendels­er flyttet til DSV’s. Ifølge topchefen kan DSV’s itsystemer skaleres.

»Det er ikke it, der vil vaere begraesnin­gen for et nyt stort opkøb. Vi prøver hele tiden at vaere et skridt foran, så vi forbereder os på et potentielt opkøb. Vi er nødt til at vaere opportunis­tiske og sige, at vi må eksekvere på, hvad der kan eksekveres på,« siger Jens Bjørn Andersen.

Han peger på, at specielt Asien og USA er interessan­te markeder.

»Selv om vaekstrate­rne i Kina er gået ned, vokser Asien hurtigere end de fleste andre markeder. Kan vi forstaerke os i Asien, ville det vaere alletiders. Men et sted som USA er også ekstremt attraktivt. Der har vi vores markant største indtjening i hele selskabet, og vi er exceptione­lt succesfuld­e. Selv om vi er store og tjener mange penge, har vi en markedsand­el, der er forsvinden­de lille. Der er stadig muligheder for at vokse.«

 ??  ?? Integratio­nen af Panalpina i
DSV skal vaere helt på plads, før koncernen går på jagt efter nye opkøb, siger adm. direktør Jens Bjørn Andersen.
Arkivfoto: Stine Bidstrup
Integratio­nen af Panalpina i DSV skal vaere helt på plads, før koncernen går på jagt efter nye opkøb, siger adm. direktør Jens Bjørn Andersen. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark