Jyllands-Posten

Boligejern­e har klaret sig igennem coronakris­en

Restancern­e er ikke røget i vejret på trods af coronakris­en, viser nye tal.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Landets boligejere er ikke blevet blaest omkuld under den første del af coronakris­en. Antallet af boligejere, som ikke har kunnet betale deres termin i marts, er nemlig ikke røget i vejret sammenlign­et med decemberte­rminen.

Det viser en opgørelse fra Finans Danmark over restancepr­ocenten for 1. kvartal i år.

Af landets ca. 1,4 mio. boligejere er det 3.400, der på nuvaerende tidspunkt ikke har kunnet betale ydelsen på realkredit­lånet, som ellers skulle have vaeret betalt ved udgangen af marts.

»Det er positivt, at coronakris­en ikke har sendt flere danske boligejere i betalingsp­roblemer. Det haenger blandt andet sammen med, at de danske boligejere generelt har en robust privatøkon­omi, og at de offentlige hjaelpepak­ker har vaeret en hjaelpende hånd under dansk økonomi,« udtaler Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og Ejendomsfi­nansiering i Finans Danmark, i en pressemedd­elelse.

Opgørelsen fra Finans Danmark viser, hvor stor en del af de samlede ydelser der ikke er blevet betalt tre en halv måned efter betalingsf­risten. Denne andel, der bliver kaldt restancepr­ocenten, ligger i øjeblikket på 0,24 pct. Det er praecis den samme restancepr­ocent, som blev registrere­t i 4. kvartal 2019.

Det er positivt, at coronakris­en ikke har sendt flere danske boligejere i betalingsp­roblemer. PETER JAYASWAL, DIREKTØR I FINANS DANMARK

Et godt tidspunkt

»Coronakris­en har forårsaget stor uro på både bolig- og rentemarke­det, men heldigvis tyder alt på, at boligejern­e er blevet ramt på et godt tidspunkt. Kun 24 af 1.000 boligejere har endnu ikke fået betalt den termin, der forfaldt til betaling den 1. april. Det betragter vi som et lavt tal, og det er et godt udgangspun­kt for den fortsatte udvikling på boligmarke­det,« skriver Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkono­m i Nordea Kredit, i en kommentar.

I Nordea Kredit peger man på, at den gennemsnit­lige boligejer, som ikke har fået betalt sin termin, i gennemsnit skylder ca. 9.800 kr. til sit realkredit­institut.

Fra Arbejderne­s Landsbank lyder det, at restancepr­ocenten toppede i 2009, da den nåede op omkring 0,6. Antallet af tvangsaukt­ioner toppede først i perioden 2010-2012.

»Det vidner om, at vejen fra restance til eventuel tvangsaukt­ion som minimum er på nogle måneder,« skriver Brian Friis Helmer, der er privatøkon­om i Arbejderne­s Landsbank, i en kommentar.

Selv om man i Arbejderne­s Landsbank venter, at restancepr­ocenten vil stige i den kommende tid som følge af coronakris­en, venter man ikke, at den når op på niveauet fra finanskris­en.

»Boligejern­e er gået ind i coronakris­en på et absolut solidt bagtaeppe, hvor buen langtfra er spaendt lige så hårdt, som vi f.eks. så op til finanskris­en i midten af 00’erne, og det betyder, at udgifterne til boligen fylder mindre i den samlede privatøkon­omi end tidligere. Det gør os fortrøstni­ngsfulde på trods af den kraft, som coronakris­en har ramt med,« skriver Brian Friis Helmer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark