Jyllands-Posten

Tre af de fire techgigant­er har klaret sig vanvittigt godt under krisen

En hektisk uge for de fire tech-giganter blev rundet af med regnskaber, som cementered­e den dominans, der nu er ved at blive et problem for selskabern­e.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Når pengene fosser ind i et tempo, så kasseappar­atet naesten ikke kan følge med, og bundlinjen bugner, er der naesten altid grund til at fejre.

Men for de fire store techselska­ber i USA – Google, Apple, Facebook og Amazon – var det naesten uheldigt at skulle vise sukkersøde regnskaber frem lige nu. Sjaeldent har der nemlig vaeret så meget snak om, hvordan selskabern­e er blevet for store og magtfulde og skal staekkes. Ikke mindst på grund af en naesten seks timer lang høring onsdag aften, hvor topchefern­e fra de fire selskaber blev grillet af politikere fra USA’s parlament.

Vinderne

Som forventet havde Amazon et fantastisk forår og omsatte for 563 mia. kr. i 2. kvartal – en stigning på 40 pct. på et år. Og selv om der blev brugt over 25 mia. kr. på at sikre og teste medarbejde­rne for covid-19, blev driftsover­skuddet naesten fordoblet til 36,8 mia. kr. Undervejs blev der ansat 175.000 nye medarbejde­re for at kunne følge med efterspørg­slen hos isaer amerikaner­ne. Her har 82 pct. af husstanden­e et Primemedle­mskab og dermed gratis levering.

Facebook fulgte den saedvanlig­e skabelon: Masser af kritiske historier i aviserne og masser af succes hos brugerne. Det samlede antal månedlige brugere på alle platforme, inklusive Instagram og Whatsapp, steg med 380 mio. personer på et år til 3,1 milliarder. Omsaetning­en steg med 11 pct. til 118,5 mia. kr., og driftsresu­ltatet lå stabilt med 37,8 mia. kr., når man fraregner udgifterne til en milliardbø­de året før.

Der blev som forventet langet mange iPads og Maccompute­re over disken hos Apple i en periode med hjemmearbe­jde og hjemmepasn­ing af børn. Salget af iPads steg således med 30 pct. Men iPhone-salget blev også overrasken­de godt for Apple, som kunne prale af en lille stigning her også. Samlet omsatte Apple for 378 mia. kr. i kvartalet, en stigning på 11 pct., og landede et driftsresu­ltat på 83 mia. kr., et løft på 13 pct.

Taberen

Højst usaedvanli­gt måtte Google-moderselsk­abet Alphabet melde om en tilbagegan­g på 2 pct. i omsaetning­en til 243 mia. kr. i 2. kvartal. Alphabet ejer flere selskaber ud over Google, men naesten hele den økonomiske kage kommer fra Googles salg af reklamer og webtjenest­er.

Med et driftsover­skud på 40,5 mia. kr. skal Google-folkene nok klare sig, men blev altså maerkbart ramt af den økonomiske sammentrae­kning, der ligesom hos andre medier kunne maerkes på annoncesal­get.

Ser man på andet end penge og profit hos de fire techselska­ber, havde de fleste dog en uge, der kunne give sved på panden. Onsdag aften måtte alle fire selskabers topchefer nemlig stå skoleret i USA’s parlament og under ed svare på 217 kritiske spørgsmål fra politikern­e.

Der blev ikke fundet nogen rygende pistoler, men høringen var en del af en stor undersøgel­se om misbrug af markedspos­itioner, som begyndte sidste sommer. Fra isaer partiet Demokrater­ne, som står til at vinde praesident­valget og magten i USA til november, var der tydelige signaler: Tech-giganterne skal reguleres langt strammere nu – og potentielt deles op i mindre bidder.

At kunne fremlaegge så gode regnskaber samme dag, som de vaerste økonomiske nøgletal for USA nogensinde blev fremlagt, var ikke en politisk vindersag.

Boykotten

Coronakris­en fik i løbet af foråret selskab af andre store begivenhed­er i USA med

Black Lives Matter-protestern­e som den største strømpil. Opstandels­en blev afsaet for en kampagne mod hadske budskaber og misinforma­tion på sociale medier – Stop Hate For Profit – og en generel boykot af isaer Facebook, som en lang raekke annoncører tilslutted­e sig. Herunder store navne som Pfizer, Adidas, Puma og Volkswagen.

Men det er ikke til at se i Facebooks kvartalsre­gnskab, først og fremmest fordi bevaegelse­n for alvor fik momentum i løbet af juni, og boykotten blev planlagt til juli, altså i årets 3. kvartal. Først i oktober står det klart, om der har vaeret en effekt af det “advarselss­kud“, kampagnen selv mener nu er affyret. Den vil dog nok vaere begraenset, da tre af fire annonce-dollars hos Facebook kommer fra mindre, lokale selskaber, som med Facebook har fået langt bedre muligheder for at ramme potentiell­e kunder.

Facebook kunne da også fortaelle, at der ikke ser ud til at vaere store udsving i julitallen­e. Forventnin­gen var stadig samme vaekst i 3. kvartal som i 2. kvartal, uanset den stort anlagte annonceboy­kot.

En undersøgel­se blandt medieburea­uerne, som styrer mange af de store annoncebud­getter, viser i øvrigt, at 41 pct. af dem er tilbage med kampagner på Facebook igen fra den 1. august ifølge mediet Digiday. Kun 17 pct. vil vente, til de har set større aendringer hos Facebook.

Facebook-abonnement­et?

Når reklamepla­ds er den primaere indtaegtsk­ilde som hos Facebook, Google og Twitter, kan man udbyde sine produkter gratis og få mange brugere. Men succesen for Netflix, Spotify og andre reklamefri tjenester har fået snakken til at gå om nye forretning­smodeller hos techgigant­erne. I sidste uge kunne Twitter for eksempel melde, at selskabet er begyndt at teste muligheden for at opkraeve betaling af brugerne.

I dag handler meget af kritikken af Facebook om reklamer, for eksempel debatten om politiske reklamer op til praesident­valget og et socialt netvaerks rolle som “dørmand“for de politiske budskaber. Skal en åbenlyst løgnagtig reklame have lov at køre? Og bliver sensatione­lt og misvisende indhold fremhaevet af algoritmer­ne, så brugerne bliver haengende i laengere tid og dermed ser flere reklamer?

Der er absolut ingen tegn på, at Facebook overvejer at indføre brugerbeta­ling, men i regnskabet fortaeller Facebook som altid, hvad der bliver tjent på hver bruger. I USA og Canada, der er Facebooks mest gyldne markeder, svarer det til 1.200 kr. om året pr. person – altså på niveau med et abonnement på Spotify eller Netflix. Heri er regnet indtaegter fra Instagram og Whatsapp, mens indtaegter­ne fra Facebook alene svarer til 925 kr. på et år. I Europa er indtaegter­ne pr. bruger langt lavere, omkring en tredjedel, men heri medregnes også mange lande, der i forhold til Danmark har et vaesentlig­t lavere lønniveau.

Det er altså kun et tankeekspe­riment – men vil du betale 99 kr. om måneden for et Facebook uden reklamer?

At kunne fremlaegge så gode regnskaber samme dag, som de vaerste økonomiske nøgletal for USA nogensinde blev fremlagt, var ikke en politisk vindersag.

 ??  ?? Amazon har haft rygende travlt under coronakris­en og måtte ansaette 175.000 nye folk til at holde strømmen af pakker kørende. Topchef Jeff Bezos forventer, at 125.000 vil blive vekslet til permanente job, og antallet af ansatte hos Amazon runder dermed én million.
Foto: Martin Meissner/AP
Amazon har haft rygende travlt under coronakris­en og måtte ansaette 175.000 nye folk til at holde strømmen af pakker kørende. Topchef Jeff Bezos forventer, at 125.000 vil blive vekslet til permanente job, og antallet af ansatte hos Amazon runder dermed én million. Foto: Martin Meissner/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark