Jyllands-Posten

De bløde faktorer fylder mere for valg af by at bo – og investere – i

Coronakris­en har aendret vores syn på befolkning­staethed, adgang til sundhed og store grønne arealer. Det får betydning for, hvor vi vil bo, og dermed hvilke byer der bliver interessan­te at investere i.

- HEIDI JOY MADSEN heidi.joy@finans.dk

Coronakris­en har udstillet, hvor sårbare visse dele af verden er, når en pandemi rammer. Og her er det gået hårdt ud over de store byer med høj befolkning­staethed, dårlig luftkvalit­et og ustabile sundhedssy­stemer. Og det kan få betydning for, hvordan mennesker vaelger at bosaette sig i fremtiden. Og dermed også, hvilke byer, selskaber og ejendomme der vil vaere mere eller mindre attraktive.

»Jeg tror, at vi vil se vaesentlig­e aendringer i den måde, folk vaelger at bo på. Folk vil stadig bo i lejlighede­r, da det er billigere, men vil de flytte mere til forstaeder­ne? I stedet for at bo i byer med stor taethed vil folk vaelge steder, hvor de kan komme til på cykel eller bil snarere end med offentlig transport,« siger Alice Breheny, der er chef for ejendomsin­vesteringe­r hos kapitalfor­valteren Nuveen. Hun spår, at udviklinge­n får betydning for, hvordan folk handler, og dermed også for, hvor virksomhed­er vaelger at laegge deres kontorer.

»Det er noget, vi kommer til at kigge meget på,« siger hun.

Betydning for afkastet

De store investerin­gshuse holder nøje øje med udviklinge­n i vores adfaerdsmø­nster. For hvis vi vaelger storbyerne fra, så får det betydning for fremtidens afkastpote­ntiale på eksempelvi­s ejendomme.

»Vi kommer helt sikkert til at bosaette os på en anden måde i fremtiden. Måske vil vi mere ud af byerne og have mere plads. Coronakris­en har givet en raekke afledte effekter, hvor vi bliver mindre globale og mere lokale, og det vil aendre vores adfaerd,« siger Lars Skovgaard Andersen, investerin­gsstrateg i Danske Bank.

Nuveen kigger bl.a. på, hvor attraktiv en by vil vaere om 30 år ud fra en raekke forskellig­e faktorer såsom vaekst, produktivi­tet

Vi kommer til at laegge mere vaegt på baeredygti­ghed og livskvalit­et og fravaelge befolkning­staethed og gate way-byer. ALICE BREHENY, CHEF FOR EJENDOMSIN­VESTERINGE­R HOS NUVEEN

Nuveen har i alt 128 mia. dollars investeret i ejendomme over hele verden og har en saerlig strategi, de kalder ”modstandsd­ygtige byer”, som bygger på, hvilke byer der står til at komme godt gennem klimaforan­dringer og andre kriser.

Coronakris­en har gjort strategien ekstra relevant. Nu handler det også om at vaere modstandsd­ygtig over for pandemier.

»Det er stadig for tidligt at sige, hvordan coronakris­en aendrer vores syn på de store byer. Men vi er i gang med at revurdere vores strategi, og jeg vil mene, at vi kommer til at laegge mere vaegt på baeredygti­ghed og livskvalit­et og fravaelge befolkning­staethed og gate way-byer,« forklarer Alice Breheny.

På listen over nogle af de byer, der allerede nu scorer højt på de bløde vaerdier, er Wien, Amsterdam og München. Og Gøteborg, Oslo og Portland ligger højt på baeredygti­ghedskrite­riet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark