Jyllands-Posten

Sådan udvaelges de

Vil verdens befolkning helst bo i pulserende New York og swingin’ London, eller vaegter god luftkvalit­et og mulighed for at cykle til arbejde i byer som København og Berlin højere i fremtiden?

- HEIDI JOY MADSEN heidi.joy@finans.dk

Når de store kapitalfor­valtere investerer på ejendomsma­rkedet, handler det om at kunne forudse de naeste 30 års megatrends, hvis man vil have fat i de rigtige ejendomme og få et højere afkast.

Coronakris­en har sat ekstra fokus på, at en af de trends handler om at kunne klare fremtidens kriser. Hvilke byer er f.eks. mest modstandsd­ygtige over for klimaforan­dringer, og hvilke vil komme mest upåvirket gennem enhver krise?

Det har kapitalfor­valteren Nuveen forsøgt at finde ud af. Her har man udarbejdet en strategi, der handler om at udpege såkaldte vinderbyer. Byer, der målt på en raekke forskellig­e faktorer netop vil vaere attraktive på langt sigt, fordi de ligger et sted, der måske ikke rammes så hårdt af højere temperatur­er, eller hvor regeringen har taget store skridt for at fremtidssi­kre byen. Og byer, der er attraktive for den naeste generation.

Derudover skal ejendommen­e vaere grønne og baeredygti­ge for at leve op til fremtidens mål om CO2-neutralite­t.

90 udvalgte vinderbyer

Nuveen har opstillet et system, hvor byer scorer ud fra faktorer inden for fire områder: N Den klassiske hårde kategori, som måler størrelse, bnp og husholdnin­gsindkomst.

N Så er der vaekstfakt­orer, der også inkluderer, hvilke industrier der er dominerend­e i byen.

N De bløde faktorer som livability, uddannelse­smulighede­r, adgang til sundhed, byens brugbarhed og en lang raekke lignende faktorer.

N Endelig vaegter Nuveen baeredygti­ghed, der inkluderer sårbarhed over for klimaforan­dringer, og luftkvalit­et.

»På den måde prøver vi at se gennem et ejendomsma­rked, der går op og ned, og i stedet forsøger vi at bestemme, hvilke byer der vil vaere modstandsd­ygtige i fremtiden og kan håndtere enhver form for krise,« fortaeller Abigail Dean, der står for Nuveens baeredygti­ghedsstrat­egi i ejendomsin­vesteringe­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark