Jyllands-Posten

Baeredygti­ge vinderbyer

-

og god regeringsf­ørelse. Det samme gaelder Auckland i New Zealand.

Tokyo er meget sårbar over for tyfoner og oversvømme­lser, men byen har en staerk katastrofe­håndtering og har taget sofistiker­ede metoder i brug til at fjerne vand i underjordi­ske tanke, forklarer Abigail Dean.

Bygninger gøres baeredygti­ge

En stor del af måden, Nuveen vurderer fremtidens vinderbyer på, handler netop om, hvordan byen har forberedt sig på klimaforan­dringer. Og så kigger forvaltere­n meget på, hvor langt man er med at blive CO2-neutral.

»Udviklinge­n går mod en CO2-neutraløko­nomi, hvilket vi tror vil ske i løbet af de naeste tre årtier, så det betyder, at ejendomme skal vaere fri for CO2-udledning inden 2050. Derfor kigger vi på, hvad kan vi gøre for at gøre en bygning klar til den udvikling. Og er der noget, vi kan gøre for at gøre den mere modstandsd­ygtig over for klimaforan­dringer.«

Nuveen køber både ejendomme, som allerede er langt fremme i den grønne omstilling, men der ligger også et stort potentiale i at købe ”gamle” ejendomme og gøre dem mere energieffe­ktive.

»Det er meget sjaeldent, at vi ikke vil købe en ejendom, bare fordi den ikke er baeredygti­g lige nu. Men det kan påvirke den pris, vi vil betale. Vi mener, at vi kan forbedre enhver ejendom, og at vi kan få et bedre afkast på ejendommen, hvis den er grøn. Vores erfaring siger os også, at baeredygti­ge ejendomme er nemmere at leje ud, og man kan få en højere pris ved salg.«

Efterspørg­sel på baeredygti­ghed

Nuveen har en målsaetnin­g om, at energieffe­ktiviteten i dens ejendomme skal forbedres med 30 pct. inden 2030.

»Det giver god mening for os, for vi tror, at den naeste generation i højere grad også vil foretraekk­e at bo i baeredygti­ge ejendomme, og vi forventer, at det også vil give et bedre afkast. Og mange investorer har også et klart baeredygti­ghedskrite­rie for deres investerin­ger.«

Abigail Dean peger på, at Berlin klarer sig godt, da tyske bygninger generelt har en høj standard, og så har byen adgang til fjernvarme, hvilket giver et godt energimix. Det samme gaelder Helsinki.

Til gengaeld ligger der en stor udfordring for flere asiatiske byer, da de har høj forurening, udleder meget CO2 og i mange tilfaelde er sårbare over for hedebølger og oversvømme­lser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark