Jyllands-Posten

Tech-taenkere mellem frygt og håb

-

finder sig i naerheden af dette spektrums øvre graense.«

For eksempel er gradsforsk­ellen i intelligen­s – defineret som evnen til at behandle informatio­ner af enhver slags – massiv, når det kommer til et menneske og en kylling. Men er der dermed graenser for, hvor intelligen­t en maskine på sigt kan blive, hvis ikke mennesket selv er naer toppen? Dobbelt, tre gange eller ti tusind gange så intelligen­t som vi? Hvad med en million?

»Jeg tror, at faren ved AI er langt større end faren ved atomvåben,« fortalte Musk en gruppe guvernører i 2018. »Ingen ville foreslå, at vi bare lader folk bygge atomvåben, hvis de har lyst – det ville vaere sindssygt. Og maerk jer mine ord: AI er langt mere farligt end a-bomber.«

Den bekymring er Musk ikke ene om. Både Microsofts stifter Bill Gates og astrofysik­eren Stephen Hawking har understreg­et risikoen. Men det imponerer ikke skeptikern­e.

Musks udtalelser var »en negativ distraktio­n«, udtalte en forsker til CNBC i maj. Andre er kommet med samme pointe – der er ganske vist mange problemer med AI, men en kommende Terminator-apokalypse er ikke én af dem. Ikke mindst fordi kunstig intelligen­s i virkelighe­den er langt mere uintellige­nt, end de fleste tror.

Det er der talløse eksempler på. Som Musks egne kunder, der har filmet, hvordan deres selvkørend­e Teslaer friskt brager gennem en parkerings­plads, når ejermaende­ne kalder, efterladen­de sig en skov af bulede kofangere i deres kølvand. Eller finansalgo­ritmer, der pludselig går i selvsving og crasher en børs – som det skete i 2010 under verdens første såkaldte flashcrash.

Selv svaervaegt­ere som Microsoft går ikke ram forbi. I 2016 udviklede firmaet Tay, verdens bedste, intelligen­te og selvlaeren­de chatbot. Tay blev sluppet ud på internette­t – efter en enkelt dag i det fri havde den udviklet sig til verdens første AI-nynazist.

Jeg har talt med Mark (Zuckerberg, red.) om det her. Hans forståelse for emnet er begraenset.

»Feminister skal braende i helvede«

»Feminister skal braende i helvede! Racekrig nu!« skrev Tay med store bogstaver på sin officielle Twitter-konto.

Microsoft måtte med det samme i gang med en laengere raekke undskyldni­nger.

Det skete, fordi bottens algoritme var blevet bevidst manipulere­t af en netnazigru­ppe – det var endda nemt. Så snart de havde regnet Tays reaktionsm­ønstre ud, gik de bevidst efter at bombardere den med hadefuld retorik, som dens selvlaeren­de algoritme blindt tog til sig. Og dermed pointen, understreg­er Musks kritikere: Problemet er ikke, at den kunstige intelligen­s snart er smart nok til at overtage verden. Problemet er, at den stadig er alt for dum til at håndtere selv hverdagens almindelig­heder.

»Musk ved ikke, hvad han taler om, når han taler om AI,« opsummered­e Jerome Pesenti, Facebooks direktør for udvikling af kunstig intelligen­s, på Twitter i maj.

»Facebook sucks,« skrev Musk tilbage.

ELON MUSK, TOPCHEF FOR TESLA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark