Jyllands-Posten

Ny model skal forhindre, at ATP-pensionen mister vaerdi

Der laegges op til at lempe på ATP’s snaevre investerin­gsbånd, men kritikere frygter, at det øger risikoen for den enkelte pensionsop­sparers økonomi.

- DORTE IPSEN BODDUM LENE ANDERSEN dorte.boddum@finans.dk lene.andersen@finans.dk

ATP er udfordret. Pensionsgi­ganten har en så restriktiv forretning­smodel, at de lave renter gør det svaert at få danskernes penge til at vokse med inflatione­n. Isaer når der også skal tages hensyn til, at vi lever laengere.

Det er et stort problem, fordi mange pensionist­er er afhaengige af ATP. Godt 40 pct. af de nuvaerende pensionist­er har kun folkepensi­on og ATP.

I et nyt lovforslag vil regeringen have en model, hvor ATP ikke laengere skal garantere så stor en del af pensionen som i dag, når der indbetales.

Det glaeder kritikere af de snaerende investerin­gsbånd. Andre er bekymrede for, om de fattigste pensionist­er derved risikerer at miste en del af deres indtaegt.

Problemet

ATP slås med det samme problem, som resten af pensionsse­ktoren har vaeret igennem. Det kraftige rentefald gør det meget svaert at give løfter om en bestemt forrentnin­g. Det meste af indbetalin­gen går til at sikre løftet. Derfor kan der stort set ikke investeres i aktier og andre risikable investerin­gsaktiver, som kan give et højere afkast.

Det er grunden til, at en stor del af danskernes arbejdsmar­kedspensio­ner nu er flyttet over i markedsren­te, hvor pensionens størrelse afhaenger af afkastet.

ATP forpligter sig imidlertid, allerede når pengene indbetales, til at forrente 80 pct. af dem med en fastsat rente. Derfor er den del af indbetalin­gen bundet i obligation­er og finansiell­e instrument­er, der i øjeblikket giver en negativ realrente.

Der er altså kun 20 pct. tilbage af indbetalin­gen til at investere med risiko. Afkastet på de penge skal bruges til at daekke, at vi hele tiden lever lidt laengere. Og til at sikre, at pensionen stiger i takt med inflatione­n, så den ikke udhules.

Det stiller ATP – og danskerne – i en umulig situation, mener en raekke finansiell­e professore­r. De har peget på, at ATP i flere år ikke har reguleret pensionen op, skønt priserne er steget.

Løsningen

I et nyt lovforslag løfter regeringen sløret for løsningen.

Regeringen vil give ATP mulighed for hvert år at droppe den aktuelle rentegaran­ti på, hvad der svarer til yderligere op til 20 pct. af den samlede indbetalin­g. De penge skal i stedet forrentes med markedsafk­astet på en palet af investerin­gsaktiver. Beløbet vil altså vokse i gode år og falde i dårlige.

Dermed vil op til 40 pct. af de nye indbetalin­ger kunne investeres frit. Det ventes, at ATP gør pensionen garanteret, når folk naermer sig pensionsal­deren.

»Det ligner et skridt i den rigtige retning, men det er ikke vidtgående nok. ATP har en saerlig rolle som en sikker pension, men i mine øjne ville det vaere smartere at droppe alle garantier på nye indbetalin­ger,« siger aktuar og rådgiver om pension Søren Andersen, Fpension.

En afskaffels­e af alle garantier vil dog ikke harmonere saerlig godt med ATP’s hidtidige synspunkt: at garantiern­e er saerligt vigtige nu, hvor arbejdsmar­kedspensio­nen ikke laengere er et fast beløb.

I en kommentar til Jyllands-Posten skriver ATP, at bestyrelse­n de seneste år har arbejdet målrettet for at sikre, at forretning­smodellen er tidssvaren­de, og derigennem sikre medlemmern­e de bedst mulige pensioner. Bestyrelse­n vil dele de konklusion­er med offentligh­eden senere på året, hedder det.

Professore­n

Det ligner et skridt i den rigtige retning, men det er ikke vidtgående nok. SØREN ANDERSEN, AKTUAR, FPENSION

Professor Jesper Rangvid og lektor og tidligere Danicadire­ktør Henrik RamlauHans­en, begge CBS, har ført an i kritikken af, at ATP-pensionen ikke er i stand til at følge med inflatione­n på grund af investerin­gsreglerne.

Situatione­n for ATP er ikke blevet lettere af, at indbetalin­gerne heller ikke stiger med inflatione­n.

Jesper Rangvid er glad for lovforslag­et, som han kalder en første indikation på, at ATP går i den rigtige retning.

»Jeg tror, at ATP ved at kunne investere op til 40 pct. af pengene friere kan inflations­sikre pensionen. Om det også er nok til at øge pensionen for de unge opsparere, er svaert at sige. Det kan vi først bedømme, når vi får ATPbestyre­lsens forslag og nogle beregninge­r på effekten,« siger Jesper Rangvid.

Han kalder det et problem, at alle uanset alder får låst 80

ge, som understøtt­er pensionist­er uden anden opsparing. Det skal vejes op mod muligheden for, at pensionen kan vokse,« siger Jesper Rangvid.

Risikoen

Souschef i AEldre Sagen Jens Højgaard mener, at der er lagt op til så afgørende aendringer i investerin­gsprofilen hos

ATP, at det fortjener en ordentlig debat blandt danskerne.

Han efterlyser konkrete vurderinge­r fra regeringen­s side af, hvad det i vaerste fald kan betyde for den enkeltes privatøkon­omi, hvis ATP’s investerin­ger fremover slår fejl.

Lovforslag­et indeholder ingen konsekvens­vurderinge­r fra regeringen­s side af, hvor galt – eller godt – det kan gå for den enkelte ATPopspare­r.

»Det er vores alle sammens pensionsor­dning, som det her drejer sig om. Derfor er det vigtigt, at danskerne er ordentligt oplyst om det, hvis der skal ske aendringer,« siger Jens Højgaard.

Beskaeftig­elsesordfø­rer for Enhedslist­en Jette Gottlieb er isaer betaenkeli­g ved konsekvens­erne for danskere over 50 år, der for en dels vedkommend­e ikke vil have en fuldt udbygget arbejdsmar­kedspensio­n at traekke på ved siden af folkepensi­on og ATP.

»Jeg er skeptisk over for det. Jeg har alle mulige betaenkeli­gheder og vil bede regeringen om at fremlaegge konsekvens­beregninge­r og mulige scenarier for det bedst taenkelige og vaerst taenkelige for den enkelte af at lade ATP aendre investerin­gsprofil,« siger Jette Gottlieb.

 ??  ?? Opskrivnin­gen af ATP's udbetaling­er til pensionist­er ift. inflatione­n. 2008 = indeks 100.
Opskrivnin­gen af ATP's udbetaling­er til pensionist­er ift. inflatione­n. 2008 = indeks 100.
 ??  ?? Med regeringen­s forslag vil op til 40 pct. af de nye indbetalin­ger kunne investeres frit. Lovforslag­et indeholder ingen konsekvens­vurderinge­r fra regeringen­s side af, om hvor galt – eller godt – det kan gå for den enkelte ATP-opsparer.
Foto: Morten Lau-Nielsen
Med regeringen­s forslag vil op til 40 pct. af de nye indbetalin­ger kunne investeres frit. Lovforslag­et indeholder ingen konsekvens­vurderinge­r fra regeringen­s side af, om hvor galt – eller godt – det kan gå for den enkelte ATP-opsparer. Foto: Morten Lau-Nielsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark