Jyllands-Posten

Regeringen får kritik for tavshed og hastvaerk med lov om ATP

Planerne om at give ATP friere investerin­gsmaessige tøjler kom med om bord, da regeringen sendte sit lovforslag om udbetaling af tre ugers ekstra feriepenge i høring.

- DORTE IPSEN BODDUM LENE ANDERSEN dorte.boddum@finans.dk lene.andersen@finans.dk

Hvad har ATP’s investerin­ger og udbetaling­en af ekstra feriepenge med hinanden at gøre? Og hvorfor skal det gå så hurtigt med at lade ATP saette op til 40 pct. af lønmodtage­rnes indbetalin­ger i mere risikobeto­nede investerin­ger frem for sikre papirer?

Sådan spørger både AEldre Sagen og Enhedslist­en.

Hos AEldre Sagen undrer souschef Jens Højgaard sig over, at organisati­onen slet ikke er på listen over de høringsber­ettigede parter, som regeringen har sendt sit forslag om aendringen i høring hos.

Forslaget om at lade ATP tage en større investerin­gsrisiko indgår i et lovforslag om at udbetale tre uger af danskernes indefrosne feriepenge, sådan som et bredt politisk flertal aftalte kort før sommerferi­en for at stimulere dansk økonomi.

»Vi har ikke fået lovforslag­et i høring, og selv hvis vi havde fået det, er der kun givet en uges svarfrist på det midt i sommerferi­en. Det er ikke en hensigtsma­essig måde at gøre det på,« siger Jens Højgaard.

Han understreg­er, at diskussion­en om, hvordan ATP skal forrente indbetalin­gerne i en tid med meget lave renter, og hvorvidt tiden er kommet til aendringer i investerin­gsprofilen, er helt reel.

EL: Adskil tingene

Beskaeftig­elsesordfø­rer hos Enhedslist­en Jette Gottlieb har mere end svaert ved at se sammenhaen­gen mellem den meget omtalte udbetaling af danskernes ekstra feriepenge og den aendrede investerin­gsmaessige risikoprof­il hos ATP.

»Det har ikke noget med hinanden at gøre, og jeg vil opfordre regeringen til at skille de to ting ad og lave et selvstaend­igt lovforslag om

ATP, så vi kan få en ordentlig debat om det. Der er ingen grund til at kaede ATP sammen med feriepenge­udbetaling­en,« siger hun.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d til lovforslag­et, da han holder ferie.

ATP skal styre ny fond

Forslaget om at løsne tøjlerne på ATP er dog ikke det eneste, som er at finde i det lovforslag om feriepenge­ne, som regeringen sendte i høring i sidste uge.

Heraf fremgår det også, at regeringen vil have ATP til at administre­re den nye, store statslige fond på 10 mia. kr., som et bredt politisk flertal aftalte kort før sommerferi­en i aftalen om udfasning af de statslige corona-hjaelpepak­ker og genstart af dansk økonomi.

Med fonden skal staten kunne traede til som såkaldt investor of last resort og medejer, hvis store og samfundsba­erende private virksomhed­er risikerer at gå ned som følge af coronakris­en.

ATP skal ifølge lovforslag­et, som ventes fremsat i Folketinge­t den 11. august, have nye muligheder for at oprette dattersels­kaber, så et nyt dattersels­kab – uden risiko for de almindelig­e ATP-opsparere – kan påtage sig opgaven med at administre­re den nye statslige milliardfo­nd.

Selve fonden skal – også ifølge det rundsendte lovforslag om feriepenge­ne – oprettes som et statsligt A/S.

Jeg vil opfordre regeringen til at skille de to ting ad og lave et selvstaend­igt lovforslag om ATP. JETTE GOTTLIEB, BESKAEFTIG­ELSESORDFØ­RER, ENHEDSLIST­EN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark