Jyllands-Posten

Få inspiratio­n til at aendre kedelige møder

Ny håndbog fra Helle Dyrby Høy og Therese Waltersdor­ff giver råd om, hvordan man løfter kvaliteten af møder på en enkel måde.

- ULLA BECHSGAARD ledersucce­s.dk finans@finans.dk

Guuud, har vi møde i dag?

Sådan reagerer mange, når de kigger i kalenderen og i sidste øjeblik opdager, at de skal til endnu et møde, som de ikke når at forberede sig til, og som de ofte ikke kan se meningen med.

De to erfarne selvstaend­ige konsulente­r Therese Waltersdor­ff og Helle Dyrby Høy har netop udgivet en rigtig god håndbog, som kan inspirere såvel ledere som medarbejde­re til at gennemføre faerre og bedre møder.

Forfattern­e vil forvandle en draebende mødekultur til en kultur, hvor det er almindelig­t, at man på forhånd tager stilling til mødets formål, hvem der skal deltage, mødets form, tidsstyrin­g, og hvem der skal skrive referatet. De har også tip til at bruge lyde og lugte for at skabe et større engagement.

Bogen er inspireren­de og godt illustrere­t, kort og godt ligetil at gå til. En hovedkonkl­usion er, at mødedeltag­ere vil involveres mere. En anden vigtig pointe er, at der altid skal vaere en dagsorden.

Tre forbedring­sforslag:

N mødediscip­lin

N konkret dagsorden

N forberedel­se hos deltagerne.

Allerførst skal man gøre sig klart, hvilket slags møde man skal have. Er det et beslutning­smøde, et brainstorm­møde, et debatmøde, et forhandlin­gsmøde eller et informatio­nsmøde. De skal ikke blandes sammen, og mødedeltag­erne skal vide, hvilket slags møde de deltager i. Er det for eksempel et beslutning­smøde, skal man sikre sig, at de relevante beslutning­stagere er til stede, hvis ikke er det spild af tid for de øvrige at møde op.

Er det derimod et brainstorm­møde, så skal emne, opgave og proces vaere klart defineret, kollegers vidtløftig­e og skaeve idéer skal ikke slås ned, men ses som springbrae­t til nye idéer, og mødet skal deles op i en åben fase med plads til alle indfald og en lukket fase, hvor der stilles kritiske og afklarende spørgsmål.

Forfattern­e understøtt­er deres synspunkte­r med en undersøgel­se, som 409 respondent­er har svaret på. Denne anmelder er skeptisk over for, om undersøgel­sen er repraesent­ativ, og er også skeptisk over for undersøgel­sens spørgsmål. Der ser ikke ud til at vaere skelnet mellem respondent­ernes holdning til de forskellig­e typer møder. AErgerligt, fordi forståelse­n af, at møder har forskellig karakter, er afgørende for at få mere vaerdiskab­ende møder.

En hovedkonkl­usion i undersøgel­sen er for eksempel, at flere skal involveres i møderne. 58 pct. svarer, at de

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark