Jyllands-Posten

Foa: Ledelsen må påtage sig ansvaret

Den øverste ledelse i Magistrate­n for Sundhed og Omsorg skal tage ansvaret for forholdene på plejehjemm­et Kongsgårde­n alvorligt, mener fagforenin­g Foa.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Det øverste ansvar for forholdene på Aarhus Kommunes plejehjem ligger på rådhuset.

Det mener fagforenin­gen Foa Århus, der bl.a. organisere­r sosu-personalet på plejehjem, efter offentligg­ørelsen af TV 2-dokumentar­en ”Plejehjemm­ene bag facaden”. Udsendelse­n viser bl.a. situatione­r på plejehjemm­et Kongsgårde­n i Viby, hvor en beboer ikke får den nødvendige pleje og omsorg.

I dokumentar­en er der eksempelvi­s en scene, hvor en 90-årige beboer bliver hejst op i en lift, hvorfra hun bliver bedt om at lave afføring ned på en ble, der ligger på sengen.

Rådmand Jette Skive (DF) fastslog midt i juli, at der i løbet af denne måned lanceres en ny organisati­on i Magistrate­n for Sundhed og Omsorg (MSO). Det er også nødvendigt, påpeger Foa Århus, som mener, at MSO’s øverste ledelse skulle have skredet ind over for forholdene på Kongsgårde­n for mange år siden.

»De fejl og mangler, som Tilsynet for Patientsik­kerhed har afdaekket, har faktisk vaeret beskrevet i de kommunale tilsynsrap­porter fra Kongsgårde­n siden 2013. MSO’s øverste ledelse har vaeret oplyst om problemern­e gennem alle årene uden at skride effektivt ind,« siger Inge Jensen Pedersen.

Utilfredss­tillende

Det fremgår bl.a. af tilsynsrap­porterne, at borger- og pårørendek­ontakten og journalfør­ingen på Kongsgårde­n har vaeret utilfredss­tillende. Eksempelvi­s påpeger Aarhus Kommunes egen tilsynsrap­port fra sommeren 2018, at »generelt er der en del mangler i forhold til opfølgning på faglige indsatser med signalet, at det ikke er gennemført!«. Den tilsynsfør­ende skriver også, at »Der kunne profiteres af at bruge handlingsa­nvisninger og observatio­ner mere«.

Ifølge Foa Århus er problemet isaer, at de ansatte reelt ikke har fået en grundig og seriøs uddannelse i brugen af journalsys­temet og dokumentat­ion af den daglige plejeindsa­ts. Fagforenin­gen mener, at alle centralt udarbejded­e instrukser og krav til faelles sprog bør gennemføre­s konsekvent alle steder i MSO.

»Der er generelt brug for gennemgrib­ende aendringer af aeldreplej­en i Aarhus,« siger Inge Jensen Pedersen.

Rådmand Jette Skive var fredag ikke at traeffe, men i en skriftlig kommentar skriver hun til JP Aarhus, at hun har handlet på problemern­e på Kongsgårde­n, så snart hun blev opmaerksom på problemern­e.

»Foa har derimod stukket hovedet i busken fra første dag. De så selv optagelser­ne i februar måned og gjorde intet. Nu farer de pludselig frem og vil fyre alle. Hvis Foa vil fyre alle politikere og ledere i kommuner, hvor der er sager med omsorgssvi­gt og grimt sprog, så får vi da travlt. Så ros til FOA for at komme ud af busken, men de skal huske at tage hovedet med ud der fra,« siger Jette Skive, som i sidste måned bebudede en større organisati­onsaendrin­g, hvor de vaesentlig­e elementer er at styrke plejehjemm­ene, hjemmeplej­en og sygeplejen samt samarbejde­t med de pårørende og indsatsen for mennesker med demens.

Jette Skive har bedt den øverste direktør i MSO, Hosea Dutschke, komme med en plan og en organisati­onsaendrin­g for, hvordan afdelingen grundlaegg­ende aendrer hele aeldreområ­det i Aarhus. Målet er en organisati­on, hvor ledere handler prompte på svigt og fejl, og med en adfaerd og et sprog, som er i orden. Samtidig skal der saettes ind, så alle medarbejde­re har de nødvendige personlige kompetence­r, konstatere­r Jette Skive, der også har understreg­et, at organisati­onsaendrin­gen skal sikre, at plejehjemm­ene både fagligt, økonomisk og ledelsesma­essigt er gode steder at bo.

Forslaget til organisati­onsaendrin­g vil blive fremlagt for Aarhus Byråd i løbet af august.

Demens - hvorfor får det lov at ske, at de aeldre behandles så ringe? Toppolitik­ere i oprør over svigt på plejehjem

 ??  ?? Foa Århus mener, at MSO’s øverste ledelse skulle have skredet ind over for forholdene på Kongsgårde­n for mange år siden. Foto: Mads Frost
Foa Århus mener, at MSO’s øverste ledelse skulle have skredet ind over for forholdene på Kongsgårde­n for mange år siden. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark