Jyllands-Posten

Kronprinse­sse Mary skal saette rokker ud i Kattegat

Udsaettels­en af op til 50 sømrokker i Kattegat skal styrke den truede bestand af rokker i Danmark og bidrage til ny viden.

- IDA SEJERSDAL DREIAGER ida.s.dreiager@jp.dk

Kronprinse­sse Mary skal udsaette sømrokker fra Kattegatce­ntret i Grenå den 19. august. Det bliver kronprinse­ssens første officielle opgave som praesident for WWF Verdensnat­urfonden i Danmark.

Det fremgår af en pressemedd­elelse fra organisati­onen.

Udsaettels­en af sømrokker sker, fordi den danske bestand af rokker er truet. Det er problemati­sk, fordi rovdyrene spiller en vigtig rolle for det øvrige marine liv.

»Det danske havmiljø er under et enormt pres fra intensivt fiskeri, forurening og udledning af naeringsst­offer fra landbruget. Det gaelder også sømrokken, der er en ikonisk og på sin vis eksotisk art i danske farvande. Derfor er jeg også saerligt stolt over dette projekt, der skal skabe ny viden og opmaerksom­hed om sømrokken,« siger Bo Øksnebjerg, der er generalsek­retaer i WWF Verdensnat­urfonden, i pressemedd­elelsen.

WWF Verdensnat­urfonden saetter rokkerne ud i samarbejde med Kattegatce­ntret og

H&M. Kronprinse­sse Mary skal udsaette de første fem af i alt op til 50 sømrokker.

Poseprojek­t finansiere­r

Projektet bliver finansiere­t af Pay it BAG-initiative­t, hvor H&M som den første internatio­nale modevirkso­mhed i 2018 begyndte at tage betaling for poser i deres butikker. Overskudde­t fra posesalget går til forskning i danske sømrokkear­ter, og nu kulminerer første fase af projektet altså med rokkeudsae­tningerne i Kattegat fra den 19. til den 30. august.

»Vi er stolte af, at det er lykkedes at reducere vores poseforbru­g med 60-65 pct., og at vi på den måde kan skabe positive forandring­er for miljøet sammen med vores kunder. Beslutning­en om, at donationen skulle gøre en forskel for dansk natur, var oplagt for os,

 ??  ?? Kronprinse­sse Mary overtog posten som praesident for WWF’s danske afdeling fra sin svigerfar, prins Henrik, der var praesident i organisati­onen fra 1972 til sin død i 2018. Arkivfoto: Jens Dresling.
Kronprinse­sse Mary overtog posten som praesident for WWF’s danske afdeling fra sin svigerfar, prins Henrik, der var praesident i organisati­onen fra 1972 til sin død i 2018. Arkivfoto: Jens Dresling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark