Jyllands-Posten

OM SØMROKKEN

- Kilde: WWF Verdensnat­urfonden.

og det er spaendende at vaere med til at bringe flere sømrokker tilbage i de danske farvande,« siger Christel FriisMikke­lsen, administre­rende direktør for H&M i Danmark, i pressemedd­elelsen.

Ny viden

Kattegatce­ntret har stået for at opdraette sømrokkern­e og klargøre dem til udsaetning, og udover at styrke den danske bestand af rokker skal projektet også bidrage til ny viden. Rokkerne er nemlig maerket med et nummer, som fiskere kan blive honoreret for at indberette til databasen Fiskeatlas, hvis de får en af rokkerne i nettet. På den måde er håbet, at WWF Verdensnat­urfonden og Kattegatce­ntret kan laere om rokkernes fangststed, tilvaekst og bevaegelse­smønstre.

Desuden er det ifølge pressemedd­elelsen første gang nogensinde, at sømrokken udsaettes efter de rette forsknings­maessige principper. Projektet skal dermed også fungere som et pilotproje­kt for at udvikle en protokol for korrekt udsaetning af store havdyr.

Rokkerne kom til verden for 425 millioner år siden, og i Danmark er der i alt 14 arter. Sømrokken er brunlig med mørke og lyse pletter. Den har fået sit navn, fordi den har små torne ned langs ryggen.

Den findes oftest på havbunden og har en flad, rombeforme­t krop. Rokkens mund, naesebor og gaeller findes på undersiden af kroppen. Den har en lang hale, der i modsaetnin­g til flere andre rokkearter ikke har en giftig pig. Sømrokken er en habil svømmer takket vaere sine store ”vinger”, der kan nå et vingefang på helt op til halvanden meter.

Saerligt i Nordsøen og Kattegat er sømrokkebe­standen faldet markant.

Sømrokkens vinger er en yndet spise mange steder i verden, og derfor fanges rokken i store maengder af isaer den hollandske og engelske fiskeflåde. Det er problemati­sk, fordi sømrokken vokser langsomt og får få unger. Derfor er den meget sårbar over for intensivt fiskeri.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark