Jyllands-Posten

Arne i regeringen­s ventevaere­lse

-

Mette Frederikse­n er blevet gift, men den mest berømte mand i hendes liv er ikke aegtefaell­en Bo Tengberg. Han må vige pladsen for Arne.

Arne Juhl er bryggeriar­bejder på Bryggeriet Fuglsang i Haderslev og frontfigur i Socialdemo­kratiets kampagne op til folketings­valget for godt et år siden.

Under budskabet ”Nu er det Arnes tur” udstedte partiet og dets statsminis­terkandida­t den umistelige garanti, at Arne og andre nedslidte ville få ret til en tidlig folkepensi­on. Ingen individuel vurdering af arbejdsevn­e, ingen svinkeaeri­nder. Arne skulle ikke have en mulighed for at kunne få folkepensi­on før tid, men en umistelig ret.

Valgløftet til Arne Juhl er ét blandt mange, som statsminis­teren og hendes regering ikke har evnet at levere. Viljen har naeppe manglet, men politisk såvel som administra­tivt tenderer det at løse cirklens kvadratur at finde den løsning, der både sikrer Arne og andre nedslidte retten til tidlig folkepensi­on og samtidig forhindrer andre i utilsigtet at kunne gøre brug af denne ret.

Laeg hertil, at den socialdemo­kratiske mindretals­regering indtil videre ikke har kunnet fremvise et flertal for at genindføre efterlønso­rdningen i en ny indpakning.

I et interview i avisen søndag fortaeller Arne Juhl, at han »føler sig slidt op«, og at han efter 40 år på arbejdsmar­kedet finder det rimeligt at kunne gå på folkepensi­on nu, selv om pensionsal­deren i hans tilfaelde er 67 år. Hvis Mette Frederikse­n ikke inden da når at indfri sit valgløfte til Arne, har den sympatiske bryggeriar­bejder allerede meddelt sin arbejdsgiv­er, at han i 2023 vil gå på efterløn i forbindels­e med, at han fylder 64 år. Regeringen­s svaert realiserba­re løfte skal vaere en objektiv ret »målrettet personer, som har vaeret mange år på arbejdsmar­kedet, og som startede tidligt med at arbejde«. Arne falder ind under denne definition, men det samme gør eksempelvi­s sygeplejer­sken, der begyndte med fritidsarb­ejde som teenager, fortsatte med at have job i studietide­n og i dag er udbraendt efter årtier på intensivaf­delingen i treholdssk­ift.

Arne Juhl mener selv, at det ikke skal vaere »eksperter eller forsikring­sselskaber betalt af arbejdsgiv­erne«, der skal vurdere, om en person er nedslidt eller udbraendt, men derimod f.eks. en uafhaengig laege. En sådan er forhåbentl­ig ekspert på sit felt, og dermed vil der ske en kvalificer­et bedømmelse af den enkelte, men i så fald er der ikke laengere tale om en objektiv ret. Vurdering vil blive om end endnu svaerere, da beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d mener, at ordningen også skal kunne omfatte omfatte folk, der »skal have lov til at traekke sig tilbage, inden de bliver så syge, at de ikke kan arbejde mere«.

Udsigterne for Arne bliver ikke mindre brogede af, at Dansk Folkeparti, hvis stemmer kan blive nødvendige for regeringen, kraever udlaending­estramning­er til gengaeld for at støtte en kommende pensionsor­dning. Det skal blive saerdeles interessan­t at se DF balancere disse krav i forhold til f.eks. den indvandrer, der har arbejdet som taxachauff­ør i 40 år, er nedslidt og derfor i praecis samme situation som Arne.

Spørgsmåle­t er også, om Arne Juhl vil kunne nyde sin pension, hvis den er finansiere­t af nedskaerin­ger i ydelser til herboende udlaending­e?

Hvor langt regeringen er villig til at gå for at indfri løftet til de nedslidte, har vi til gode at se, men det vil ikke overraske, hvis Arne ender med at stå skuffet tilbage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark