Jyllands-Posten

Kun begyndelse­n? Stjernen røg i gulvet, og hun er ikke den eneste

Traeneren er bekymret, og en idraetseks­pert advarer, efter at Estavana Polman og flere andre håndboldsp­illere er blevet alvorligt skadet efter coronapaus­en.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

Sjaeldent har staben i Team Esbjerg haft et så skarpt fokus på en opstartstr­aening.

Efter fire måneders coronapaus­e var det selvsagt nødvendigt at vaere ekstra opmaerksom på spillernes fysiske tilstand, da mesterklub­ben i kvindehånd­bold i midten af juli indledte forberedel­serne til den nye saeson.

Derfor skulle Estavana Polman, Mette Tranborg og kompagni på første arbejdsdag bl.a. redegøre for deres aktivitets­niveau de foregående tre uger, for en hyggetenni­skamp er ikke det samme som en lang løbetur, og styrketrae­ning er ikke det samme som funktionel traening.

Informatio­nerne skulle klubbens traenersta­b bruge til at udarbejde individuel­le traeningsp­rogrammer, der stemte overens med Team Danmarks anbefaling­er, så de vaerste skader kunne undgås. Så kunne den nye saeson ellers bare komme an.

Lige netop derfor gjorde det ekstra ondt på cheftraene­r Jesper Jensen, at hans allerstørs­te stjerne, Estavana Polman, i torsdags overrev korsbåndet og dermed forventes ude hele saesonen.

»Vi har monitorere­t spillerne, efterlevet alle forskrifte­r og vaeret så vildt opmaerksom­me. Spillerne har endda sagt, at vi har traenet for lidt, men vi har holdt belastning­en nede for at beskytte dem. Når det så alligevel går galt, bliver jeg oprigtig bekymret for, hvad vi kommer til at se,« siger han.

Hollandske Polman er langtfra den eneste håndboldsp­iller, der er kommet galt af sted i opstarten efter coronapaus­en. I løbet af de seneste uger har bl.a. GOG’s Emil Laerke spraengt sin akillessen­e. Det samme har Ajax Københavns Olivia Black samt Morten Vium, som spiller i franske Chartres, mens Silkeborg-Voels landsholds­aktuelle Helene Kindberg har overrevet korsbåndet.

Kan stige drastisk

De mange alvorlige skader overrasker ikke Thomas Cortebeeck, der underviser i idraet på Institut for Folkesundh­ed på Aarhus Universite­t. Han vil ikke forholde sig til de konkrete eksempler, da han ikke kender de enkelte spilleres traeningsh­istorik, men det bør få en alarmklokk­e til at ringe rundt i klubberne.

»Nogle af spillernes kroppe har tilpasset sig en situation, hvor de ikke har skullet lave kraftige retningssk­ift eller spring, og har man ikke det in mente under opstarten, er der risiko for, at disse typer af alvorlige skader stiger drastisk,« siger Thomas Cortebeeck, der også er fysisk traener i Skanderbor­g Håndbold og Aarhus 1900 Atletik.

»Vores krop er fantastisk til at tilpasse sig de miljøer og de stimuli, vi giver den, men det gaelder også med omvendte fortegn. Hvis man i fire måneder ikke har brugt sin krop på f.eks. specifikke håndboldre­levante måder, vil ens sener og ligamenter tilpasse sig det.«

Thomas Cortebeeck har i de seneste uger vaeret aktiv på Facebook, hvor han har advaret mod at starte for hårdt efter coronapaus­en. Han har bl.a. henvist til en statistik fra den amerikansk­e fodboldlig­a, NFL, fra 2011saeson­en, hvor der efter en lockout på lidt over fire måneder opstod i alt 12 tilfaelde med overrevne akillessen­er i de første 14 dage mod de gennemsnit­lige fem på en hel saeson.

Ingen alternativ­er

Ironisk nok så Jesper Jensen det opslag, og han delte straks informatio­nen med sin fysiske stab i Esbjerg, der udmaerket var klar over statistikk­en. Alligevel lå Estavana Polman i gulvet med smerter ni dage senere.

»Vi går på et lille kompromis med spillernes velbefinde­nde. Det er min klare mavefornem­melse, når jeg ved, hvor meget vi har passet på og stadigvaek bliver ramt,« siger Jesper Jensen.

»Det er en frustreren­de situation, men jeg kan aerligt ikke se, hvordan Håndboldda­nmark kunne have gjort noget anderledes, og derfor peger jeg heller ikke fingre ad nogen. Der er ikke mulighed for at udskyde saesonstar­ten med fire-fem uger, og ingen klubber havde råd til at begynde opstartstr­aeningen en måned tidligere, for hvis ikke spillerne var sendt hjem på lønkompens­ation, ville klubberne måske ikke have overlevet, og så havde spillerne intet job. Det er en dårlig spiral.«

Thomas Cortebeeck fastslår, at skader er en fast bestanddel af elitesport og aldrig kan elimineres, men skadesrisi­koen kan minimeres ved den rigtige traeningsm­åde og dosering. Han har dog svaert ved at vurdere, om det er direkte uforsvarli­gt at indlede håndboldsa­esonen i slutningen af august efter kun fire-seks ugers opstart.

»Jeg har ikke indblik i, hvor intensivt man er gået i gang, for intensitet­en er nøgleordet. Der er intet problem, hvis håndboldsp­illerne har lavet de specifikke øvelser som retningssk­ift, spring og accelerati­on i løbet af coronapaus­en, men hvis man har holdt ferie og kun lavet styrkeog løbetraeni­ng, bliver det kritisk. Så kaemper man mod tiden.«

Jesper Jensen frygter, at man i de kommende uger vil se en overreprae­sentation af seneskader.

»Jeg er ikke ekspert, og den nuvaerende empiri herhjemme er måske ikke kaempestor, men lamperne blinker.«

Det er en frustreren­de situation. JESPER JENSEN, CHEFTRAENE­R, TEAM ESBJERG

 ??  ?? Estavana Polman, Team Esbjerg, må opleve den kommende saeson fra tribunen.
Foto: John Randeris
Estavana Polman, Team Esbjerg, må opleve den kommende saeson fra tribunen. Foto: John Randeris

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark