Jyllands-Posten

Store vaekstplan­er for nyt taxaselska­b har fået corona-taev

Taxafirmae­t Viggo gik på gaden i oktober med ambitioner om hurtigt at indtage København og flere andre byer med eldrevne taxaer. Nu har coronakris­en gjort det svaert at udleve planerne.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Der manglede ikke ambitioner tilbage i oktober ved lanceringe­n: 200 Viggo-taxaer skulle i løbet af 2020 køre i København. I løbet af foråret skulle der rejses et »større millionbel­øb«, så Viggo kunne udvide til fire andre byer i løbet af 2020. Og omsaetning­en i taxaerne skulle ramme 200 mio. kr.

Det er endt lidt anderledes, ikke mindst på grund af coronakris­en, som lagde taxabranch­en naesten helt død i en periode, og som stadig gør ondt på grund af de manglende turister og tilrejsend­e forretning­srejsende.

Men ambitioner­ne er ikke droppet, de er bare sat lidt tilbage, siger Kenneth Herschel, direktør for Viggo.

»Vi fik rykket tre-fire gode måneder ud af vores tidsplan, så vi når ikke de 200 biler. Men vi er på vej i fuldstaend­ig samme retning som før. Vores interne målsaetnin­g er at nå op på 150 inden udgangen af 2020, og vi arbejder også stadigvaek på en kapitalrun­de,« forklarer han.

Flere biler på vej

I dag har Viggo 54 biler på gaden, og 15 nye er på vej ind, oplyser direktøren. Alle eldrevne, for det er en del af Viggos koncept, der falder godt i hak med en stigende efterspørg­sel hos store erhvervsku­nder på grøn transport.

Ved at skifte kørsel i traditione­lle diesel-taxaer ud med eldrevet transport kan virksomhed­er således plotte CO2-besparelse­n ind i deres CO2-regnskab. Og selv om der ikke er så meget at lave som normalt på gaden – i juni lå aktivitete­n således 30 pct. under normalen fra før corona-nedlukning­er – tror Kenneth Herschel på, at det er muligt at vokse imens.

Taxaerne er ved at blive gjort coronasikr­e på mere fast basis i stedet for de midlertidi­ge løsninger med plastskaer­me, der kom op hurtigt i marts måned.

»Vi tror, at det her bliver mere permanent de naeste par år. Så vi er forberedt på en anden bølge. Forsaedet bliver lukket op igen, og vores chauffører får masker, de tager på, hvis forsaedet er i brug,« siger Viggo-direktøren.

Adskiller sig fra andre

Der er også åbnet op for andre indtaegtsk­ilder end traditione­l taxakørsel, for eksempel at køre pakker, og en mulighed for at dele en taxa med andre, der skal samme vej, er ved at blive udviklet.

Viggo adskiller sig nemlig – ifølge Kenneth Herschel – fra andre taxaselska­ber ved et helt andet fokus på data og en fleksibel it-platform nedenunder.

»Vi har brugt over 10 mio. kr. på at udvikle vores techplatfo­rm, og vi identifice­rer os selv som et tech-selskab. Vi er betydeligt mere end et taxaselska­b,« siger han.

De store taxaselska­ber arbejder også på at skifte diesel ud med el, og Dantaxi – den største spiller i Danmark – har f.eks. tre gange så mange eltaxaer som Viggo. Så med tiden vil det ikke vaere eldrift, men nye produkter og bedre flådestyri­ng, som skal adskille Viggo, lyder argumentet. Her har resten af branchen ikke vist den store lyst til forandring, mener direktøren.

»Der har vaeret inspiratio­n fra Uber til, hvordan man kan gøre nogle ting anderledes. Men det har der i branchen ikke vaeret meget ønske om. Vi oplever ikke, at de andre har haft lyst til at aendre deres teknologis­ke platform eller køre med pakker,« siger han.

Nu er naeste trin for Viggo at rejse kapital og så bevaege sig ud i flere byer.

»Lige så snart vi har vores forretning­splan klar, går vi ud og går i gang med at rejse et større millionbel­øb. Det forventer vi sker i fjerde kvartal. Og vi har to nye byer under planlaegni­ng. En anden dansk by og en skandinavi­sk,« siger Kenneth Herschel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark