Jyllands-Posten

Danske arkitekter sparker virtuel dør op til globalt vaeksteven­tyr

For Bjarke Ingels Group har coronakris­en givet adgang til store byggeproje­kter i Asien, som før var umulige at komme i betragtnin­g til. For de danske arkitektvi­rksomheder generelt åbner den nye digitale virkelighe­d op for flere vaekstmuli­gheder internatio

- CAMILLA BERGSAGEL SIGNE FERSLEV PEDERSEN camilla.b.nielsen@finans.dk sife@finans.dk

Nye muligheder over hele verden åbner sig for de danske arkitektvi­rksomheder, efter at coronakris­en har sat fart på virtuelle møder og nye aendrede arbejdsgan­ge.

Det har bl.a. ført til, at Bjarke Ingels Group (Big) er kommet i spil til flere projekter i Kina, uden at arkitektfi­rmaets ansatte har vaeret fysisk til stede i Kina.

»Der har vaeret en konvention om at få point for fremmøde, når man skal vinde opgaver. Så er man nødt til at hoppe på flyveren,« siger Bjarke Ingels, der står bag Big.

Det har pandemien nu lavet om på. Big er under krisen blevet inviteret med til konkurrenc­er om fire store projekter i Kina. Det drejer sig om tre kulturbygn­inger og et lufthavnsp­rojekt i provinsen Guangdong.

Under normale omstaendig­heder ville de vaere umulige at komme i betragtnin­g til uden at vaere til stede.

»En af grundene til, at vi ikke har vaeret involveret så meget i Asien, er, at der er 12 timers flyvetid. Normalt skulle man ligge og flyve frem og tilbage, men nu har du fuldt fremmøde ved at taende for Zoom,« siger Bjarke Ingels.

Det digitale boost, som coronakris­en har medført, kan ifølge forretning­sudvikling­schef Lars Emil Kragh i branchefor­eningen Danske Arkitektvi­rksomheder få maengden af internatio­nale opgaver hos de danske arkitektvi­rksomheder til at vokse.

»De har lettere adgang til markederne, fordi coronaudbr­uddet har vist, at man kan gøre meget på distancen. Det er lettere at byde på opgaver, når man ofte kan nøjes med at deltage i møder online,« siger han.

Stigende aktivitet

Det geografisk­e område er ikke blevet større for et andet af landets største arkitektfi­rmaer, Schmidt Hammer Lassen, da arkitektvi­rksomheden i forvejen udfører projekter over stort set hele verden.

Men det digitale kvantespri­ng, som coronakris­en har medført, vil betyde, at Schmidt Hammer Lassen eksempelvi­s kan håndtere flere projekter fra arkitektko­ntoret i Shanghai end normalt, fordi de nu nemmere kan løses med assistance fra København.

Schmidt Hammer Lassen oplevede, at aktivitete­n steg markant, da det kinesiske marked hurtigt kom tilbage efter coronakris­en.

»Vi havde slet ikke kapacitet til at håndtere alle projektern­e, og derfor har vi taget ret mange interessan­te projekter ind på kontoret i København de seneste måneder,« siger Kristian Ahlmark, partner og designdire­ktør i Schmidt Hammer Lassen.

Eksempelvi­s arbejder kontoret i København lige nu på et boligproje­kt i et nyt byområde i hovedstade­n, Beijing Science City. Kristian Ahlmarks praesentat­ion af projektet for Beijings borgmester foregik via Zoom, og det var der ingen problemer med.

»Tidligere har det vaeret sådan, at hvis Kina stillede med en højt placeret person, blev det også forventet, at vi skulle stille med en partner eller chef for at trykke hånd osv.,« fortaeller Kristian Ahlmark.

Han tror, at man i fremtiden i højere grad vil tillade, at praesentat­ioner og flere møder foregår virtuelt.

Dog mener han, at den fysiske tilstedeva­erelse stadig er nødvendig i opbygninge­n af relationer og tillid, men også i selve arbejdet, da det kraever tilstedeva­erelse at få bl.a. kulturelle og sociale aspekter med.

Ud over muligheden for at løse flere opgaver på tvaers, som mindsker følsomhede­n over for udsving på de enkelte markeder, vil de digitale arbejdsgan­ge ifølge Kristian Ahlmark øge muligheden for at udnytte specialist­viden på tvaers af virksomhed­en.

Tencent Crystal City er Schmidt Hammer Lassens bud i en konkurrenc­e med net-giganten Tencent som bygherre. Illu: SHL

Stigning på over 10 pct.

Stigning

på 1–10pct.

Uaendret

Fald på 1–10 pct.

Fald på over 10 pct.

Ved ikke

 ??  ??
 ??  ?? Topchef Thomas Kveiborg fra Arkitema. Foto: Gregers Tycho
Topchef Thomas Kveiborg fra Arkitema. Foto: Gregers Tycho
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark