Jyllands-Posten

Nu bliver det alvor for danske eksportvir­ksomheder

Der indtraeder snart en ny virkelighe­d for landets eksportvir­ksomheder, som kan takke fulde ordrebøger før krisen for, at de indtil nu har klaret sig godt.

- KRISTOFFER BRAHM kristoffer.brahm@finans.dk

Det er nu, det bliver alvor for eksportvir­ksomhedern­e, hvilket er afgørende for, hvor godt dansk økonomi klarer sig igennem coronakris­en.

Det understreg­er landets største bank, Danske Bank, og branchefor­eningen for landets små og mellemstor­e virksomhed­er, SMV Danmark.

De peger begge på, at eksportvir­ksomhedern­e havde fulde ordrebøger på vej ind i coronakris­en, og at de derfor har klaret sig forholdsvi­s godt igennem den.

Men nu er situatione­n en helt anden.

»Eksportvir­ksomhedern­e er pressede, for de kigger ind i en global recession. De har haft et fint forår, men til gengaeld har der vaeret et naesten fuldstaend­igt ordrestop fra coronakris­ens indtraeden og til nu. Det fald kommer de til at maerke her i august, for de ordrer, som de skulle i gang med at producere efter sommerferi­en, er der simpelthen ikke,« siger Jakob Brandt, adm. direktør i SMV Danmark.

Venter på at få ordrer igen

Flere af de vigtigste eksportmar­keder har vaeret og er stadig hårdere ramt af coronakris­en, end Danmark har vaeret.

»Ingen italienske kunder har taenkt på at bestille danske produkter under krisen,« siger Jakob Brandt.

Danske Bank er enig i, at eksportvir­ksomhedern­e indtil nu har klaret sig godt, men at der indtraeder en ny virkelighe­d for dem efter sommerferi­en.

»Eksportvir­ksomhedern­e havde den store fordel på vej ind i krisen, at deres ordrebøger var fulde. Derfor har de ikke vaeret så hårdt ramt under coronaen. Så lige nu er den helt store joker – som er afgørende for dansk økonomi

– hvor hurtigt de kan få ordrebøger­ne fyldt op igen,« siger Niels Bang-Hansen, direktør for business banking Danmark i Danske Bank, som har 120.000 små og mellemstor­e virksomhed­er som kunder.

Håber ikke på anden bølge

Det vaerste, der kan ske nu, er ifølge Danske Bank, at der kommer en anden bølge af coronakris­en. Det vil få efterspørg­slen fra udlandet til at udeblive, og så bliver ordrebøger­ne ikke fyldt op igen.

»Så kommer eksportvir­ksomhedern­e til at miste arbejdspla­dser måske permanent. Det er skraekscen­ariet for dansk økonomi. Det er glaedeligt, at det private forbrug er kommet igen så hurtigt, og at de indenlands­k orientered­e virksomhed­er er kommet bedre igennem krisen end ventet. Men eksportvir­ksomhedern­e fylder mere i dansk økonomi,« siger Niels Bang-Hansen.

Ifølge SMV Danmarks seneste konjunktur­analyse tror eksportvir­ksomhedern­e ikke på, at den naermeste fremtid tegner lyst. Eksporttil­liden oplevede i årets andet kvartal det største fald og faldt tilbage til det laveste niveau, siden undersøgel­sen blev lavet første gang i 2011.

Det betyder, at de små og mellemstor­e virksomhed­er forventer, at deres eksport vil falde.

Ingen italienske kunder har taenkt på at bestille danske produkter under krisen. JAKOB BRANDT, ADM. DIREKTØR I SMV DANMARK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark